Ένωση για την Υγεία από Κομισιόν-Υπογράφεται το συμβόλαιο με Pfizer

Το Κολέγιο των Επιτρόπων θα εγκρίνει σήμερα το μεσημέρι μετά από εισήγηση της Επιτρόπου Στέλλας Κυριακίδου, το πρώτο τμήμα από το νομοθετικό πακέτο στην πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας. Το πακέτο επικεντρώνεται στη προετοιμασία και την ανθεκτικότητα και αντλεί από τα διδάγματα της κρίσης της COVID-19 και εστιάζει στην οικοδόμηση «ισχυρότερης διαχείρισης κρίσεων». 

Βασικά στοιχεία του πακέτου θα είναι ο συντονισμός της ΕΕ και ρόλος των οργανισμών της ΕΕ στη διαχείριση, ενώ η ενίσχυση της άμυνας και η προστασία από διασυνοριακές απειλές για την υγεία στο μέλλον αποτελούν τον κεντρικό στόχο όλων των στοιχείων του πακέτου.

Σήμερα το Κολέγιο θα εγκρίνει και την υπογραφή συμβολαίου (υπήρχε προ μηνών προσυμφωνητικό) προμήθειας 300 εκατ. δόσεων του εμβολίου της Pfizer.

H Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν δήλωσε σχετικά  ότι «η χρήση ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου αποτελεί την καλύτερη επιλογή που διαθέτουμε για να νικήσουμε τον κορωνοϊό και οι ζωές μας να μπορέσουν να επιστρέψουν στην κανονικότητα».

Τους τελευταίους μήνες, η Κομισιόν εργάζεται άοκνα για να εξασφαλίσει δόσεις πιθανών εμβολίων.

Αύριο [σ.σ. σήμερα] θα εγκρίνουμε μια σύμβαση για έως 300 εκατ. δόσεις του εμβολίου που αναπτύσσουν η γερμανική εταιρεία BioNTech και η Pfizer. Πρόκειται για το πλέον πολλά υποσχόμενο εμβόλιο μέχρι στιγμής», ανέφερε.

«Όταν το εμβόλιο αυτό καταστεί διαθέσιμο, σχεδιάζουμε να το διανείμουμε γρήγορα παντού στην Ευρώπη. Πρόκειται για την τέταρτη επαφή που κάνουμε με φαρμακευτική εταιρεία για την αγορά εμβολίων. Θα ακολουθήσουν κι άλλες. Διότι πρέπει να διαθέτουμε ένα ευρύ φάσμα εμβολίων που να βασίζονται σε διαφορετικές τεχνολογίες», πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι η Κομισιόν ήδη έχει αρχίσει να συνεργάζεται με τα κράτη μέλη για την ετοιμασία εθνικών εκστρατειών εμβολιασμού.

«Είμαστε πολύ κοντά στον στόχο μας. Μέχρι να τον πετύχουμε, φερόμαστε συνετά και μένουμε ασφαλείς», είπε η Πρόεδρος.

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν έχει υπογράψει Η Κομισιόν σημειώνει ότι έχει υπογράψει σχετικές συμβάσεις με:

1) τη Janssen Pharmaceutica NV, μία από τις φαρμακευτικές εταιρείες της Johnson & Johnson. Η σύμβαση θα επιτρέψει στα κράτη μέλη, αμέσως μόλις αποδειχθεί ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό κατά της COVID-19, να αγοράσουν εμβόλια για 200 εκατομμύρια άτομα. Θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να αγοράσουν εμβόλια για επιπλέον 200 εκατομμύρια άτομα.

2) με τη Sanofi-GSK που θα επιτρέψει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να αγοράσουν έως 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Sanofi-GSK

3) την CureVac (διερευνητικό προϋποσχετικό) για την αγορά πιθανού εμβολίου κατά της COVID-19, για συμβατικό πλαίσιο για την αρχική αγορά 225 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου για λογαριασμό όλων των κρατών μελών της ΕΕ, 

4) προ-σύμβαση με την Moderna για συμβατικό πλαίσιο αρχικής αγοράς 80 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου για λογαριασμό όλων των κρατών μελών της ΕΕ, συν τη δυνατότητα αγοράς έως 80 επιπλέον εκατομμυρίων δόσεων.

5) και  προϋποσχετικό με την BioNTech-Pfizer (που σήμερα θα μετατραπεί σε σύμβαση) για  αρχική αγορά 200 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου για λογαριασμό όλων των κρατών μελών της ΕΕ, καθώς και τη δυνατότητα αγοράς έως 100 επιπλέον εκατομμυρίων δόσεων. 
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Διπλωματικό θρίλερ για το Ουκρανικό-«Περιμένω να δω ποιος θα έρθει από Ρωσία και μετά θα αποφασίσω»
Κίεβο: Αν δεν εμφανιστεί ο Πούτιν στην Τουρκία, ο Ζελένσκι μπορεί να αποσύρει την ουκρανική αποστολή
Καταθέτει γυναίκα-κλειδί για τους θανάτους στο Ελληνικό-Τι δείχνει η πρώτη ιατροδικαστική στην 98χρονη μητέρα
Βίντεο ντοκουμέντο από την έφοδο της ΕΛ.ΑΣ. στη Νομική Αθηνών
Οι ΗΠΑ επέστρεψαν στο Καράκας ένα δίχρονο παιδί που έμεινε μόνο του μετά την απέλαση των γονιών του
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που βρίσκουν το βρέφος στον Άλιμο-Ερευνάται καταγγελία για αρπαγή
Αισιόδοξος για κινητοποίηση στο Κυπριακό ο ΠτΔ μετά το διορισμό Χαν-Συνομιλίες ξανά με Ολγκίν, αναμένεται ανακοίνωση καθόδου
Τουλάχιστον 50 νεκροί σε ισραηλινές επιθέσεις στη βόρεια Γάζα-Χτύπησαν νοσοκομείο και προσφυγικό καταυλισμό
Μεγάλες οι προσδοκίες της Λευκωσίας για το διορισμό Χαν-«Έχει όλα τα εχέγγυα για να ανταποκριθεί στο ρόλο του»
Δεν άρεσε στον Τατάρ ο διορισμός Χαν-«Μονομερή προσπάθεια που αγνοεί τις πολιτικές πραγματικότητες»