Στις κάλπες υπό... το φάντασμα του Ερντογάν-Ποιο το διακύβευμα των ψευδοεκλογών

Αντίστροφα για την παράνομη εκλογική αναμέτρηση της ερχόμενης Κυριακής, μετρούν στα κατεχόμενα, όπου περίπου 200 χιλιάδες Τουρκοκύπριοι και έποικοι με δικαίωμα ψήφου, καλούνται να επιλέξουν τον νέο ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, σε μια «εκλογική» διαδικασία που ήταν προγραμματισμένη για τον Απρίλιο, αλλά αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και που σημαδεύτηκε από τις εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας με την αιφνιδιαστική κίνηση για άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. 
 
Χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης «εκλογικής μάχης» είναι το γεγονός πως συμμετέχουν πολλοί υποψήφιοι, συνολικά έντεκα με μόλις δύο βασικές σχολές σκέψης. Από τη μια οι αριστεροί υποψήφιοι που βλέπουν ως μόνη επιλογή την επίλυση του Κυπριακού με Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και από την άλλη, οι υποψήφιοι της δεξιάς που θεωρούν πως οι πιθανότητες λύσεις του Κυπριακού είναι ελάχιστες και πως πλέον το ψευδοκράτος πρέπει να γυρίσει σελίδα και να αρχίσει ένα αγώνα αναγνώρισης και αναβάθμισης του με στόχο τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των Τουρκοκυπρίων. 
 
Όπως και σε κάθε εκλογική αναμέτρηση στο ψευδοκράτος και αυτή τη φορά, ο παράγοντας Τουρκία είναι ρυθμιστής των καταστάσεων. Ήδη, μπροστά και πίσω από τις κάμερες, ο Ταγίπ Ερντογάν έδωσε το επίσημο χρίσμα στον εκλεκτό του, τον ψευδοπρωθυπουργό Ερσίν Τατάρ , αδειάζοντας την υστάτη των έταιρο εκλεκτό του Κουτρέτ Οζερσάι. 
 
Τον Μουσταφά Ακιντζί στηρίζουν το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας (TDP) και τα «εξωκοινοβουλευτικά» κόμματα Κοινοτικής Απελευθέρωσης-Νέες Δυνάμεις (TKP-YG), Ενωμένη Κύπρος (ΒΚΡ) και Νέα Κύπρος (YKP). Τον Τατάρ στηρίζουν το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP), τον Κουντρέτ Οζερσάι το Κόμμα του Λαού, Τουφάν Ερχιουρμάν το Ρεπουμπλικανικού Τουρκικό Κόμμα (CTP), και τον Σερντάρ Ντενκτάς το Δημοκρατικό Κόμμα (DP). Υποψήφιοι είναι και λιγότερο γνωστοί υποψήφιοι, με τον συνολικό αριθμό των υποψηφίων να ανέρχεται στους έντεκα.
 
Ο νυν ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Μουσταφά Ακιντζί, αποτελεί, όπως άλλωστε απέδειξαν μια σειρά από γεγονότα, persona non grata για την Άγκυρα, αφού οι δημόσια διατυπωθείσες θέσεις του, τόσο για την ανάγκη επανέναρξης συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, όσο και οι απόψεις του για τις σχέσεις Τουρκίας-ψευδοκράτους, έφεραν μεγάλη δυσαρέσκεια ακόμα και οργή στο προεδρικό γραφείο στην Άγκυρα. 
 
Σύμφωνα με τους αναλυτές για τους ίδιους τους Τουρκοκύπριους, αυτή η «εκλογική» αναμέτρηση είναι πολύ κρίσιμη, όχι τόσο για το Κυπριακό, όσο για τις σχέσεις του ψευδοκράτους με την Άγκυρα. Ειδικότερα η επιμονή του Ακιντζί, ότι η ΔΔΟ είναι η μόνη εφικτή λύση, οι παρεμβάσεις του κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής κατά των Κούρδων της Συρίας με την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης», ακόμα και τα επεισόδια πριν από δύο χρόνια με την εισβολή ακραίων στοιχείων στα γραφεία του Σενέρ Λεβέντ και της εφημερίδας Αφρίκα με τον Ακιντζί να τα τοποθετείται και να καταδικάζει, αποτελούν μόνο μερικά από τα παραδείγματα που περιγράφουν τις δύσκολες σχέσεις Ακιντζί-Ερντογάν. 
 
Το διακύβευμα των εκλογών, όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις είναι εξόχως σημαντικό, κυρίως λόγω της υπό εκκόλαψη προσπάθειας του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες για επανέναρξη των συνομιλιών μετά το πέρας των ψευδοεκλογών. Σε περίπτωσης επικράτησης υποψηφίου της δεξίας και δη των Οζερσάι ή Τατάρ, πέραν των γνωστών τουρκικών θέσεων που τορπίλισαν και στο παρελθόν τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης, πλέον το ίδιο αδιάλλακτες και προβληματικές θα είναι και οι θέσεις της τουρκοκυπριακής κοινότητας. 
 
Από την άλλη, σε περίπτωση επανεκλογής του Μουσταφά Ακιντζί, τα πράγματα θα γίνουν πιο σύνθετα για την Τουρκία, η οποία θα έχει τον Μουσταφά Ακιντζί, «δίπλα αλλά και απέναντι της», σε μια σειρά από ζητήματα που άπτονται των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού. 
 
Η προεκλογική περίοδος σημαδεύτηκε από την προσπάθεια του Ταγίπ Ερντογάν και του Ερσίν Τατάρ να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα στο Βαρώσι. Ο πολιτικός σεισμός που ακολούθησε τις ανακοινώσεις των δύο από την Άγκυρα την περασμένη Τρίτη, ήταν πρωτοφανείς για τα κατεχόμενα. Ο Κουντρέτ Οζερσάι αποχώρησε από την ψευδοκυβέρνηση του Τατάρ με τον δεύτερο να μην έχει άλλη επιλογή από την παραίτηση και την προκήρυξη νέων «βουλευτικών» εκλογών. 
 
Ο Τατάρ αν και δέχθηκε τα πυρά όλων των ανθυποψηφίων του, μοιάζει πιο σίγουρος από ποτέ για την εκλογή του, έχοντας δίπλα του το βαθύ τουρκικό κράτος. Ο Κουντρέτ Οζερσάι ο οποίος ξεκίνησε αυτή την ιστορία, ανακοινώνοντας πρώτος τους σχεδιασμούς για εποικισμό της περίκλειστης πόλης, μαζί με τον Ερσίν Τατάρ, είναι οι ενορχηστρωτές της όλης προσπάθειας, αν και το τελευταίο διάστημα, οι μεταξύ τους σχέσεις δεν είναι οι καλύτερες. Μάλιστα μετά από την επιλογή της Άγκυρας στο πρόσωπο του Τατάρ, ο Οζερσάι έκανε ένα βήμα πίσω και άρχισε να κάνει λόγο για δυσκολίες που πιθανόν να προκύψουν, τονίζοντας πως χρειάζεται άριστη προετοιμασία πριν από οποιαδήποτε κίνηση.
 
Σε άκρως αντίθετη πορεία πλεύσης, ο Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος εξ αρχής δήλωσε άγνοια για τους σχεδιασμούς Οζερσάι, Τατάρ και Άγκυρας, επισημαίνοντας πως δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε κίνηση που θα παραβιάζει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο. 
 
Τα πιο πάνω ήταν τα βασικά θέματα που απασχόλησαν την ιδιαίτερη, λόγω κορωνοϊού «προεκλογική» περίοδο στα κατεχόμενα, με το θέμα πάντως της πανδημίας να ακολουθεί. Χαμένος από τη διαχείριση που έγινε στο ψευδοκράτος, τους άσχημους χειρισμούς και την δεινή οικονομική κατάσταση που περιήλθε ο «κρατικός» μηχανισμός είναι ο ψευδοπρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ. 
 
Ωστόσο μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Άγκυρα φρόντισε να τον ξελασπώσει στέλνοντας προεκλογικό μποναμά στο πρωθυπουργικό γραφείο για να διαμοιραστεί πριν από τις εκλογές, ώστε να επηρεάσει προς το συμφέρον του το εκλογικό αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα η Τουρκία έστειλε στο ψευδοκράτος 13 εκ. ευρώ με σκοπό αυτά να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού. 
 
Σε αντίθεση με προηγούμενες «εκλογικές» αναμετρήσεις στο ψευδοκράτος, αυτή τη φορά το αποτέλεσμα είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί, αφενός λόγω της παρουσίας πολλών υποψηφίων με παρόμοιες θέσεις, ειδικά στη δεξιά πολυκατοικία και αφετέρου διότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τον αστάθμητο παράγοντα του κορωνοϊού που ουσιαστικά εγκλώβισε τους Τουρκοκύπριους, προκάλεσε τεράστια οικονομικά προβλήματα, ενώ έγιναν σοβαρά λάθη και ως προς την υγειονομική αντιμετώπισή του. 
 
Πάντως είναι δεδομένο πως θα χρειαστούν δύο γύροι για την ανάδειξη του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη με τον Μουσταφά Ακιντζί και τον Ερσίν Τατάρ να μοιάζουν τα επικρατέστερα φαβορί και με τους Ερχιουρμάν και Κουντρέτ Οζερσάι να ακολουθούν. Σε ότι αφορά τον νικητή στον δεύτερο γύρο των εκλογών που θα πραγματοποιηθούν σε δύο εβδομάδες και συγκεκριμένα στις 18 Οκτωβρίου, μοιάζει για την ώρα να υπάρχουν διιστάμενες απόψεις μέσα από τις δημοσκοπήσεις, με κάποιους δημοσκόπους να βλέπουν νίκη Ακιντζί και άλλους να βλέπουν νίκη του Ερσίν Τατάρ. 

Δειτε Επισης

Ο Νετανιάχου έδωσε το «πράσινο φως» για την έναρξη διαπραγματεύσεων της δεύτερης φάσης εκεχειρίας με την Χαμάς
Επιστήμονες εντόπισαν τον μεγαλύτερο λευκό καρχαρία στη Φλόριντα
Σε επιφυλακή και η Τουρκία για το ενδεχόμενο έκρηξης του ηφαιστείου της Σαντορίνης–«Η τέφρα μπορεί να φτάσει εδώ»
Νέα ανακοίνωση της Honda Κύπρου για το θέμα με τους TAKATA-Διευκρινίσεις από την Galatariotis Motors
Ήττα του Έλον Μασκ σε γερμανικό δικαστήριο–Ζητά από το Χ να δώσει δεδομένα ενόψει των εκλογών
«Κανείς δεν έχει δικαίωμα να κτυπά πυροσβέστη την ώρα που ρισκάρει τη ζωή του»-Ο ΣΥΠΥΚ καταδικάζει την βία
Τα σενάρια για την εξέλιξη των σεισμών στη Σαντορίνη-«Δεν υπάρχει περίπτωση για ηφαιστειακή έκρηξη»
Ρώσος Πρέσβης: Χιλιάδες Ρώσοι στα κατεχόμενα απευθύνθηκαν στο προξενικό τμήμα
Νετανιάχου: Σοκαριστική εικόνα των σκελετωμένων 3 Ισραηλινών ομήρων που απελευθέρωσε σήμερα η Χαμάς
Σε 27 χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε η μητέρα της δίχρονης Σίλα στην Τουρκία