Τι σηματοδοτεί η αποχώρηση του Barbaros, το Βαρώσι και η επόμενη ημέρα

Εκτός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης βρίσκεται από τα ξημερώματα το ερευνητικό σκάφος Barbaros, το οποίο πραγματοποιούσε παράνομες έρευνες από τον περασμένο Ιούλιο. 

Μετά το Yavuz, που αποχώρησε στις αρχές της εβδομάδας,  το Barbaros ακολούθησε την ίδια πορεία προς τις βόρειες θάλασσες της Κύπρου, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό εάν θα συνεχίσει σε άλλη θαλάσσια περιοχή, μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας ή αν θα μεταβεί σε κάποιο τουρκικό λιμάνι. 

Η αποχώρηση του Barbaros ερμηνεύεται στο ευρύτερο πλαίσιο των προσπαθειών της Κυβέρνησης, μέσω των ευρωπαϊκών θεσμών που βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή με τον Ταγίπ Ερντογάν, να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αμέσως μετά την ανάδειξη του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη. 

Υπενθυμίζεται ότι στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έλαβε σχετικές διαβεβαιώσεις από τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ότι θα προχωρούσαν σε διαβουλεύσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν με στόχο την αποχώρηση των δύο πλοίων. 

Επί της ουσίας η αποχώρηση του ερευνητικού σκάφους, αποτελεί ένα δεύτερο θετικό βήμα, που θα επιτρέψουν τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών και του κατάλληλου κλίματος που θα ανοίξει τον δρόμο για τη νέα προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. 

Από την άλλη πλευρά, το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου, εξυπηρετεί ακριβώς τον αντίθετο σκοπό, αν και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκτιμά πως η άνευ προηγουμένου κίνηση των Τούρκων, δεν μπορεί να αποτελέσει κώλυμα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. 

Για το συγκεκριμένο ζήτημα ο Νίκος Αναστασιάδης, υπέδειξε πως για να επιτευχθεί ο στόχος δημιουργίας των συνθηκών για επανέναρξη του διαλόγου, δεν μπορεί να συμβεί με απειλές και τετελεσμένα, με ερευνητικά σκάφη ή γεωτρητικά πλοία στην κυπριακή ΑΟΖ, τα οποία συνοδεύονται από πολεμικά.  

Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη πως το θέμα της Αμμοχώστου δεν αποτελεί κώλυμα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. «Θα μου πείτε ότι το θέμα της Αμμοχώστου μπορεί να αποτελέσει κώλυμα; Νομίζω όχι, γιατί στα έξι σημεία, περιλαμβάνεται και το σημείο για τις εδαφικές αναπροσαρμογές. Κι αυτό το οποίο παγίως έθετε η ελληνοκυπριακή πλευρά, ήταν μεταξύ άλλων η επιστροφή της Αμμοχώστου, της Μόρφου και κάποιων άλλων περιοχών.  Για να φτάσουμε στις μέρες μας, όπου είχε κατατεθεί χάρτης εδαφικών αναπροσαρμογών όπου περιλαμβάνετε η Αμμόχωστος και ένα μέρος της Μόρφου, «είπε μιλώντας στο κρατικό κανάλι. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ν. Αναστασιάδης: Όσα έχουν συμβεί στο Βαρώσι δεν είναι αποτρεπτικά του διαλόγου 

Δειτε Επισης

Πρότεινε στον Πρόεδρο να μας δώσουν νερό από τον παράνομο αγωγό ο Τατάρ
Μόνιμο Δικαστήριο των Λαών: Εγκλήματα Τουρκίας σε Κύπρο και Κουρδιστάν-Η ιστορία κλαίει και ζητά δικαιοσύνη»
Μόνιμο Δικαστήριο των Λαών: Εγκλήματα Τουρκίας σε Κύπρο και Κουρδιστάν-Η ιστορία κλαίει και ζητά δικαιοσύνη»
Ελπίδα για εξεύρεση κοινού εδάφους ενόψει επίσκεψης Ντι Κάρλο εξέφρασε η Κολάτσκο-«Να τεθεί κάτι συγκεκριμένο στο τραπέζι»
Ερχιουρμάν: Ορθολογικός δρόμος προς λύση Κυπριακού η ενεργειακή συνεργασία
Με τις εκλογές σχετίζονται οι σημαντικότερες καταστατικές αλλαγές που προωθούνται στον ΔΗΣΥ
Τη διαφωνία του με συνεργασία Κυπριακής Δημοκρατίας με ΗΠΑ και Γαλλία εξέφρασε ο Τατάρ
Με συμβολή κυπριακής αντιπροσωπείας απόφαση κατά Τουρκίας από Μόνιμο Δικαστήριο των Λαών
Μ. Ραουνά: Επιτυχής Προεδρία ΕΕ ύψιστη προτεραιότητα για Κυβέρνηση και ΠτΔ
Επίσημη ανακοίνωση για ταξίδι ΝτιΚάρλο-Προετοιμάζει την πενταμερή στο τρίγωνο Λευκωσίας, Αθήνας, Άγκυρας