Έξυσαν πληγές 46 χρόνων... Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος

Σε μια άνευ προηγουμένου πρόκληση, την μεγαλύτερη επί του εδάφους μετά από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους το 1983, προχώρησε χθες η Τουρκία, με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε δίπλα του τον εκλεκτό και εγκάθετο του στα κατεχόμενα, Ερσίν Τατάρ, να ανακοινώνει το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου, ξύνοντας όσο πιο βαθιά μπορούσε τις ανεπούλωτες για 46 ολόκληρα χρόνια πληγές των Βαρωσιωτών.

Η τουρκική κίνηση που μπορεί να ερμηνευθεί σε δύο επίπεδα, τόσο ως προεκλογικό δώρο στον Τατάρ αλλά κυρίως ως άλλο ένα τουρκικό τέχνασμα για δημιουργία νέων τετελεσμένων και δημιουργίας εμποδίων στην προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία παρά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση του, στη Λευκωσία. Εδώ και ένα χρόνο ήταν γνωστοί οι τουρκικοί σχεδιασμοί για το Βαρώσι και παρά τις όποιες ενέργειες έγιναν σε όλα τα επίπεδα τελικά δεν ματαιώθηκαν, αλλά αντιθέτως, προχωρούν κανονικά. 

Για δεκαετίες το θέμα της Αμμοχώστου αποτελούσε την ελπίδα της πολιτικής ηγεσίας αλλά και κατ΄ επέκταση του κυπριακού ελληνισμού, ότι θα αποτελούσε το κλειδί που θα ξεκλείδωνε τις εξελίξεις για την επιστροφή των εκτοπισμένων και τη λύση του Κυπριακού, ωστόσο μετά τις χθεσινές εξελίξεις μάλλον μετατρέπεται στην Αχίλλειο πτέρνα της δικής μας πλευράς. 

Το status quo της περίκλειστης πόλης επέτρεπε διαδοχικά σε όλες τις Κυβερνήσεις, να έχουν ένα χαρτί που διασφάλιζε την επιστροφή ολόκληρης της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της. Οι τουρκικοί σχεδιασμοί και οι ανεδαφικές διεκδικήσεις των Τούρκων το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, τείνουν να αλλάξουν την παρούσα κατάσταση και να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα και στις όποιες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό διεξαχθούν στο μέλλον. 

Η πορεία του ζητήματος, είναι καταγεγραμμένη με σημαντικές ευκαιρίες που χάθηκαν, λάθη και παραλείψεις που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση, που σε αυτή τη φάση βρίσκεται στο πιο δύσκολο σημείο των τελευταίων πέντε δεκαετιών.

Δείτε πιο κάτω το χρονικό των εξελίξεων από την τουρκική εισβολή μέχρι σήμερα


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Πρότεινε στον Πρόεδρο να μας δώσουν νερό από τον παράνομο αγωγό ο Τατάρ
Μόνιμο Δικαστήριο των Λαών: Εγκλήματα Τουρκίας σε Κύπρο και Κουρδιστάν-Η ιστορία κλαίει και ζητά δικαιοσύνη»
Μόνιμο Δικαστήριο των Λαών: Εγκλήματα Τουρκίας σε Κύπρο και Κουρδιστάν-Η ιστορία κλαίει και ζητά δικαιοσύνη»
Ελπίδα για εξεύρεση κοινού εδάφους ενόψει επίσκεψης Ντι Κάρλο εξέφρασε η Κολάτσκο-«Να τεθεί κάτι συγκεκριμένο στο τραπέζι»
Ερχιουρμάν: Ορθολογικός δρόμος προς λύση Κυπριακού η ενεργειακή συνεργασία
Με τις εκλογές σχετίζονται οι σημαντικότερες καταστατικές αλλαγές που προωθούνται στον ΔΗΣΥ
Τη διαφωνία του με συνεργασία Κυπριακής Δημοκρατίας με ΗΠΑ και Γαλλία εξέφρασε ο Τατάρ
Με συμβολή κυπριακής αντιπροσωπείας απόφαση κατά Τουρκίας από Μόνιμο Δικαστήριο των Λαών
Μ. Ραουνά: Επιτυχής Προεδρία ΕΕ ύψιστη προτεραιότητα για Κυβέρνηση και ΠτΔ
Επίσημη ανακοίνωση για ταξίδι ΝτιΚάρλο-Προετοιμάζει την πενταμερή στο τρίγωνο Λευκωσίας, Αθήνας, Άγκυρας