Πονοκέφαλος ακόμη η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, διαφωνίες για το μικτό μοντέλο

Η Βουλή ορθώς και δικαίως αποφάσισε την θεσμοθέτηση και νομιμοποίηση της εξ αποστάσεως διδασκαλίας δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης, προσθέτοντας ότι η κατάσταση με τον κορωνοϊό είναι τέτοια που πρέπει να κτυπήσει καμπανάκι καθώς φαίνεται ότι από τις τάξεις θα απουσιάζει μεγάλος αριθμός μαθητών ενόψει και του Χειμώνα.

Για μεγάλα κενά και αναπάντητα ερωτήματα μίλησε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς που κάλεσε το Υπουργείο Παιδείας να αλλάξει ταχύτητες.
 
Σε δηλώσεις μετά την συνεδρίαση στην οποία συζητήθηκε ο σχεδιασμός και η εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σ’ όλες τις βαθμίδες, ο κ. Χατζηγιάννης είπε πως αποτελεί ένα εργαλείο και ένα μηχανισμό που έχει στη διάθεση του το σχολείο, αν και εφόσον προκύψει ανάγκη να το κάνει χρήση, για να μην χάσουν οι μαθητές την φετινή χρονιά.
 
«Είναι μια ιδιαίτερη δύσκολη χρονιά, κανείς μας δεν γνωρίζει την εξέλιξη με τον κορωνοϊό και ίσως κινδυνέψουν τα παιδιά μας να διακόψουν την φοίτησή τους. Σήμερα έχουμε τέτοιο αριθμό περιστατικών και κτυπά κώδωνας κινδύνου στο σχολείο. Οφείλει ( το σχολείο) προληπτικά να αντιμετωπίσει αυτό το ενδεχόμενο και αυτό αντιμετωπίζεται με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση ακόμη και στις περιπτώσεις που δεν θα απουσιάζει ολόκληρη η τάξη», ανέφερε.
 
Ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε ότι ακόμη και αν πέντε μαθητές απουσιάζουν, το μάθημα θα μπορεί να προσφέρεται πάνω σε μικτή βάση, ώστε κάποιοι να το παρακολουθούν δια ζώσης και κάποιοι εξ αποστάσεως με σταθερό περιβάλλον διεκπεραίωσης και χωρίς να χρειάζεται αλλαγή εκπαιδευτικού ή αλλαγή περιβάλλοντος.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας είπε ότι πολύ λανθασμένα και αδικαιολόγητα κάποιοι εμμένουν σε εισηγήσεις και προτάσεις που δεν είναι συγκεκριμένες, όπως για παράδειγμα μαθήματα το απόγευμα ή προγραμματισμός των μαθητών που επηρεάζονται.

«Όλες αυτές είναι εισηγήσεις που δεν είναι μελετημένες και αν θεωρούμε ότι πρέπει να μπούμε στη λογική για μαθήματα κατά τις απογευματινές ώρες, να το πουν ευθαρσώς σε όλους τους συντελεστές της εκπαίδευσης. Δεν μπορεί να προγραμματιστεί και δεν μπορεί να αποτελέσει σενάριο αυτή η γενική και αόριστη εισήγηση», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ποιος εισηγήθηκε την απογευματινή διδασκαλία είπε ότι δεν γνωρίζει αν όντως είναι εισήγηση των εκπαιδευτικών οργανώσεων «αφού απορρίπτουν την μικτή προσφορά ή λειτουργία της εξ αποστάσεως να πάμε σε απογευματινή διδασκαλία όλων των παιδιών που επηρεάζονται».

Είπε ότι ορθά το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε ότι η μικτή εκπαίδευση αποτελεί λύση στην ιδιάζουσα κατάσταση που ζούμε.
 
«Σε ένα με δύο μήνες θα έχουμε εξελίξεις τέτοιες με τη ροή της επιδημίας και με το φόβο και πανικό που θα προκαλείται και μέσα από τις συνήθεις γρίπες και θα απουσιάζει μεγάλος αριθμός μαθητών από την τάξη. Αν απουσιάζουν οι πέντε ή οι έξι πως θα γίνεται μάθημα και πως θα διασφαλίζεται η συνέχιση», διερωτήθηκε και επανέλαβε ότι το μικτό σύστημα μπορεί να αποτελέσει τη λύση, δηλαδή μάθημα στην τάξη και όσοι απουσιάζουν να έχουν την ευκαιρία για παρακολούθηση από υπολογιστή διαδικτυακά.
 
Σε ερώτηση για τα κωλύματα με τα προσωπικά δεδομένα, είπε ότι έχει κάνει τοποθέτηση η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ότι «δεν υπάρχει θέμα αφού μπορούν να γίνουν ρυθμίσεις τέτοιες που να μην γίνεται μεταφορά προσωπικών δεδομένων ή εικόνων που να επηρεάζουν είτε τον εκπαιδευτικό είτε τον μαθητή».
 
Για την στελέχωση των σχολείων για την εξ αποστάσεως, είπε ότι ο προγραμματισμός γίνεται και έκκληση είναι να επιταχυνθεί χωρίς να μπαίνουμε σε ατέλειωτους διαλόγους και διαβουλεύσεις χωρίς κατάληξη «εκτός και αν είναι πρόθεση κάποιων να οδηγήσουν τα πράγματα, ώστε την υστάτη να μην έχουμε ούτε δίκτυα, ούτε εξοπλισμούς».

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς εξέφρασε μεγάλη αγωνία και ανησυχία για την ανετοιμότητα, όπως είπε, του Υπουργείου να εφαρμόσει αποτελεσματικά την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

«Διαφάνηκε από την σημερινή συζήτηση ότι καμία επιστημονική μελέτη έχει εκπονηθεί που να τεκμηριώνει και να προκρίνει την καταλληλότητα και αποτελεσματικότητα παιδαγωγικά του μοντέλου που θα πρέπει να εφαρμοστεί.  Ο σχεδιασμός ψηφιακής και εξ αποστάσεως δεν έχει ακόμη κατατεθεί. Η αναβάθμιση σε υποδομές για δίκτυα και παροχές δεν έχει υλοποιηθεί. Η κάλυψη των σχολικών μονάδων σε εξοπλισμό δεν έχει προχωρήσει", ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Καυκαλιά η εκτίμηση αντικτύπου για την εφαρμογή του μικτού μοντέλου εξ αποστάσεως δεν έχει ολοκληρωθεί και υπενθύμισε τη διαφωνία του κόμματός του για την ταυτόχρονη διδασκαλία στην τάξη και μετάδοση στο σπίτι.
Ανέφερε εξάλλου ότι για την ειδική εκπαίδευση δεν υπάρχουν απαντήσεις για το πως θα εφαρμοστεί η εξ αποστάσεως ενώ πολλή δουλειά υπολείπεται να γίνει και για την αναπροσαρμογή της διδακτέας ύλης ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εξ αποστάσεως.

Επιπρόσθετα ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε ότι ανησυχίες υπάρχουν και για την αξιολόγηση των μαθητών.
"Όλα αυτά τα κενά δεν διασφαλίζουν ότι όλα τα παιδιά θα έχουν ίση πρόσβαση στην μάθηση και αναμένουμε από το Υπουργείο να αλλάξει ταχύτητες και το επόμενο διάστημα να δώσει λύσεις και απαντήσεις", ανέφερε.

Δειτε Επισης

Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΡΙΚ και ΕΥΡΙΚ θίγουν προβλήματα της Επιτροπής Συντάξεων
Ο ΚΟΑΠ ενέκρινε τις πλήρες αιτήσεις αγροτών για δύο "Καθεστώτα"
Εργασίες συντήρησης οδοστρώματος στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λάρνακας
Λύπη Υπουργείου Μεταφορών για την ταλαιπωρία που προκάλεσε η διαμαρτυρία των οδηγών ταξί
Κατοικία φροντίδας για Άτομα με Αυτισμό εγκαινίασε η Υφ. Πρόνοιας
Η Υπουργός Υγείας εξήρε το έργο του Τμήματος Επιστημών Αποκατάστασης ΤΕΠΑΚ
Θλίψη στην κυπριακή λογοτεχνία-Απεβίωσε η Ρούλα Ιωαννίδου Σταύρου
Ακόμη και επ΄ αόριστον απεργία σκέφτονται οι οδηγοί ταξί-Αναμένουν αποφάσεις σε ένα μήνα
Διαφωνίες στη Βουλή για τη μείωση της έκτακτης εισφοράς για την Άμυνα στο 17%
Παραμένει άστατος ο καιρός-Κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες και χαλάζι