Και εγένετο Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων-Συστήθηκε η νέα πλατφόρμα (pics)
18:34 - 07 Οκτωβρίου 2020
Όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση, η Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων είναι μία πλατφόρμα στην οποία συμμετέχουν ελεύθερα όσοι πολίτες θέλουν να συμβάλουν στην παραγωγή δημιουργικών προτάσεων, με στόχο την εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος, η κοινωνία και οι συμπολίτες μας. Στόχος είναι να δώσει στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές διέξοδο στους πολίτες που το επιθυμούν, διατηρώντας την ίδια ώρα την αυτονομία και την οντότητα της.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η νέα πλατφόρμα παρουσίασε το πολιτικό της μανιφέστο, καθώς και το λογότυπό της. Πρόκειται για μία τετράχρωμη εικαστική προσέγγιση, με ένα κεφάλι στο επίκεντρο, το οποίο συμβολίζει την ανθρωποκεντρική πολιτική της. Όπως αναφέρει η Συνεργασία, τα διάφορα pixels που φτιάχνουν τον άνθρωπο παραπέμπουν σημειολογικά στη σύγκλιση των κοινών προσπαθειών αλλά και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα ανθρώπων και απόψεων. Η ένωση αυτών των κομματιών και η αρμονική συνύπαρξη μεταξύ τους βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής της πλατφόρμας.
Στο πάνελ βρίσκονται οι βουλευτές Άγγελος Βότσης, Γιώργος Προκοπίου και Μαρίνος Μουσιούττας, καθώς και ο τέως αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Αλέκος Τρυφωνίδης και το πρηων μέλος του ΔΗΚΟ Χρίστος Τσίγκης.
Χαιρετισμό απεύθυναν η Ελένη Χρυσοστόμου, πρώην εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Οικολόγων και ο Αδάμος Ασπρής, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες αποχώρησε από το ΔΗΚΟ.
Σε ό,τι αφορά τις φιλοδοξίες της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, θέτει ως στόχο να δώσει διέξοδο και πραγματική ευκαιρία σε όσους πολίτες πιστεύουν ότι το πολιτικό σκηνικό χρειάζεται μετριοπαθείς ανθρώπους με δημιουργικές θέσεις και απόψεις, που θα λειτουργούν πολιτικά στον ευρύτερο ενδιάμεσο χώρο. Φιλοδοξεί, ταυτόχρονα, να συμβάλει με όσες πολιτικές δυνάμεις έχουν συγκλίνουσες πολιτικές θέσεις και το επιθυμούν, στην πολιτική σταθερότητα και στην ομαλή διακυβέρνηση του τόπου, στοχεύοντας σε συνεργασίες, ώστε να δώσει ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα του τόπου και του πολίτη.
Ύψιστος στόχος της νέας πολιτικής πλατφόρμας είναι η συμβολή στη δημιουργία κλίματος ενότητας και εθνικής ομοψυχίας για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η τουρκική προκλητικότητα και να ανοίξει επιτέλους ο δρόμος για την επίλυση του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, ως ο ιστορικός συμβιβασμός, εφόσον το περιεχόμενο διασφαλίζει την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των βασικών ελευθεριών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Αυτά μπορούν να επιτευχθούν με νέους ανθρώπους, οι οποίοι αξιοποιώντας τις εμπειρίες των παλαιοτέρων, θα έχουν ρόλο στο πολιτικό γίγνεσθαι, αναφέρει η Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η μετεξέλιξη από την «πλατφόρμα των πέντε» στη Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων
Σε ό,τι αφορά τη δομή της, όλοι οι συμμετέχοντες θα έχουν ισότιμο λόγο, αφού δεν θα υπάρχει αρχηγός. Όπως τονίζουν τα μέλη, δεν πρόκειται για αρχηγικό κίνημα, αλλά για έναν πολιτικό σχηματισμό με συλλογική ηγεσία, στον οποίο οι αποφάσεις θα λαμβάνονται δημοκρατικά. Προς την κατεύθυνση αυτή θα επιστρατευτεί η τεχνολογία.
Πολιτικές θέσεις
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν και οι πολιτικές θέσεις της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων. Μεταξύ άλλων κινούνται στους ακόλουθους άξονες:
Στο Κυπριακό, επιδιώκει λύση στη βάση της ΔΔΟ, εφόσον το περιεχόμενο διασφαλίζει την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των βασικών ελευθεριών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. «Δεν αποδεχόμαστε τη διχοτόμηση, είτε με τη σημερινή της μορφή, είτε με την υπογραφή μας», τονίζει η πλατφόρμα. Θεωρεί ότι η τακτική μας πρέπει να περιλαμβάνει τη συνέχιση των συνομιλιών, που θα μπορούσαν να αποκτήσουν και την μορφή διεθνούς διάσκεψης. Θα πρέπει να αξιοποιηθεί με κάθε τρόπο η ΕΕ και να εκμεταλλευτούμε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, τα συμφέροντα των εμπλεκόμενων με τα ενεργειακά της περιοχής χωρών και των δύο υπερδυνάμεων. Απαραίτητη θεωρείται και η αγαστή συνεργασία και ο συντονισμός με την Ελλάδα. Θέση της πλατφόρμας είναι ότι η Τουρκία πρέπει να υποστεί κόστος για την κατοχή και θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα έχει όφελος από τις ενεργειακές συνεργασίες, σε περίπτωση σωστής και δίκαιης λύσης. Σημαντικές θεωρούνται και οι ευρύτερες περιφερειακές συνεργασίες.
Ειδική αναφορά γίνεται στο θέμα των εκτοπισμένων, με την πλατφόρμα να προτείνει προγράμματα οικονομικής αντιστάθμισης της απώλειας χρήσης για τις περιουσίες στα κατεχόμενα. Θα πρέπει, όπως αναφέρει, να γίνει αναφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για ειδικό βοήθημα εκ μέρους της ΕΕ και ταυτόχρονα να ενισχυθούν τα προγράμματα του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών. Στηρίζεται, επίσης, η επαναφορά μεγαλύτερων ποσών για τα στεγαστικά σχέδια σε ισχύ.
Εκτενείς είναι οι αναφορές στο μανιφέστο σε σχέση με την οικονομία. Επιγραμματικά, η Συνεργασία:
- Στηρίζει το μικτό σύστημα, με έμφαση στην οικονομική ανάπτυξη, που να επιτρέπει την εφαρμογή κοινωνικής, ανθρωποκεντρικής οικονομικής πολιτικής
- Αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων μέσω της ανάπτυξης στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας και επιπλέον κινήτρων για τις ξένες επενδύσεις με έμφαση στην εργοδότηση
- Τάσσεται υπέρ της παροχής φορολογικών κινήτρων για ένταξη νέων στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στη δημιουργία επιχειρήσεων, παράλληλα με την ενίσχυση των υφιστάμενων προγραμμάτων επιχειρηματικότητας
- Προωθεί την ενίσχυση της οικονομικής δυνατότητας και των αναγκαίων υπηρεσιών σε συμπολίτες μας με ιδιαίτερες ανάγκες, όπως ΑΜΕΑ, ευάλωτες ομάδες, άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, πολύτεκνοι, μονογονιοί και ορφανά παιδιά, καθώς και την ενίσχυση προγραμμάτων για δραστηριοποίηση νέων στις αγροτικές περιοχές
- Η πλατφόρμα πιστεύει στην έμπρακτη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με κίνητρα στην ανάπτυξη, στην απασχόληση και στη θεσμοθέτηση των ωραρίων, όπως και στη θέσπιση κατώτατου μισθού για όλα τα επαγγέλματα
- Θα εργαστεί, επίσης, για ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, παρέχοντας κίνητρα και φορολογικές διευκολύνσεις για τη δημιουργία βιομηχανικής παραγωγής τοπικών προϊόντων και θα προωθήσει ολοκληρωμένο σχεδιασμό για δημιουργία μεγάλων βιομηχανικών μονάδων από το εξωτερικό
- Στηρίζει τη διατήρηση, ενίσχυση και εκσυγχρονισμό των Ημικρατικών Οργανισμών και τον ορθολογιστικό και δίκαιο εκσυγχρονισμό του τραπεζικού τομέα, ενθαρρύνοντας την παροχή βιώσιμων αναδιαρθρώσεων. Επιδιώκει την περαιτέρω ενίσχυση του Ταμείου Αλληλεγγύης και την ορθή αξιοποίησή του για περιορισμό απωλειών.
- Θεωρεί άμεση την ανάγκη για δημιουργία πλαισίου ανάκαμψης της τουριστικής βιομηχανίας, με διατήρηση των θέσεων εργασίας.
Αναφορικά με την υγεία, θέση της πλατφόρμας είναι η στήριξη και η συνεχής βελτίωση του ΓΕΣΥ. Επιβάλλεται αυστηρός έλεγχος των καταχρήσεων και ομαλή ένταξη των αυτονομημένων δημόσιων νοσηλευτηρίων.
Στην κατηγορία της ενέργειας και του περιβάλλοντος, η Συνεργασία εκφράζει την πεποίθηση πως η Κύπρος μπορεί να καταστεί ενεργειακός κόμβος και θεωρεί απαραίτητη τη συνεργασία με χώρες της περιοχής και μεγάλες διεθνείς εταιρείες. Άκρως σημαντική θεωρεί και την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό δυναμικό, ενώ προτείνει τη δημιουργία μονάδας καύσης οικιακών στερεών αποβλήτων. Θεωρεί πως θα πρέπει να ενισχυθεί η σωστή νοοτροπία και η εμπέδωση των ευρωπαϊκών πολιτικών για το περιβάλλον, με κύρια βάση τη Νέα Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ και προτείνει την μετεξέλιξη του θεσμού του Επιτρόπου Περιβάλλοντος με τη δημιουργία Υφυπουργείου Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας (ΑΠΕ). Εισηγείται τη δημιουργία θέσης Επιτρόπου Προστασίας των Ζώων, με συμμετοχή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, της Υπηρεσίας Θήρας, της Αστυνομίας Ζώων και ομάδων προστασίας των αδέσποτων, καθώς και τον συνεχή έλεγχο στους φιλοζωικούς οργανισμούς.
Αναφορικά με την άμυνα, θεωρείται επιτακτική ανάγκη τα χρήματα του Κύπριου φορολογούμενου που καταβάλλει για την άμυνα, να καταλήγουν αποκλειστικά στο Ταμείο Αμυντικής Θωράκισης, καθώς αυτή θεωρείται αποτρεπτικός παράγοντας ασφάλειας και προσδίδει διαπραγματευτική ισχύ. Θα πρέπει να τεθεί ως προτεραιότητα η αναδιάρθρωση και ο εκσυγχρονισμός της Εθνικής Φρουράς, η αμυντική διπλωματία και η άμεση ενίσχυση του εξοπλιστικού προγράμματος με αγορά χερσαίων, θαλάσσιων και εναέριων συστημάτων. Η Συνεργασία τάσσεται επίσης υπέρ της σύναψης στρατιωτικών συμφωνιών με φίλια γειτονικά κράτη.
Στο κεφάλαιο της μετανάστευσης, που κρίνεται ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, η πλατφόρμα τονίζει πως θα εμποδίσει κάθε ενορχηστρωμένο σχέδιο αλλοίωσης του πληθυσμού με εποικισμό με το πρόσχημα της μετανάστευσης. Υποστηρίζει τους αυστηρότερους ελέγχους στις διαδικασίες εισόδου, την αυστηρή τήρηση των κριτηρίων για φοιτητές από τρίτες χώρες και την εφαρμογή της διαδικασίας επαπαναπατρισμού των παράνομων μεταναστών. «Παράλληλα οφείλουμε να δείχνουμε μεγάλη κατανόηση στους ανθρώπους από χώρες με πολέμους και προβληματικές καταστάσεις», προστίθεται, αναφέροντας ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η ομαλή ένταξη και ενσωμάτωσή τους στο κοινωνικό σύνολο. Θα πρέπει, επίσης, να αντιμετωπιστεί η γκετοποίηση των γειτονιών στους κεντρικούς πυρήνες των πόλεων.
Στους τομείς της παιδείας και του πολιτισμού, η Συμμαχία Δημοκρατικών Δυνάμεων αναδεικνύει την ανάγκη μεταρρυθμίσεων για την αναδιάρθρωση όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, προϊόν σωστού κοινωνικού διαλόγου και προετοιμασίας και την στήριξη στρατηγικού πλάνου για τον πολιτισμό. Τάσσεται υπέρ της δημιουργίας Υφυπουργείου Πολιτισμού.
Σε σχέση με την ύπαιθρο, υποστηρίζει την παροχή και αύξηση των κινήτρων για τους κατοίκους ορεινών περιοχών, την κατάργηση των περιοριστικών κριτηρίων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας από νεαρά ζευγάρια, φορολογικά κίνητρα για τη δημιουργία αγροτουριστικών καταλυμάτων και οικονομική αντιστάθμιση για τη διατήρηση των περιοχών Natura 2000. Στηρίζει, ταυτόχρονα, την αναβάθμιση και τη δημιουργία περιφερικών νοσοκομείων, την κατασκευή αυτοκινητόδρομων, τη βελτίωση και αναβάθμιση κύριων οδικών αρτηριών προς τις ορεινές κοινότητες, τα κίνητρα για ανακαίνιση κατοικιών κ.α.
Για τις μεταρρυθμίσεις, η πλατφόρμα προωθεί τη μείωση της γραφειοκρατίας και την ταχύτατη εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Απαραίτητη θεωρεί την μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, για να εμπεδωθεί σύστημα αξιοκρατίας, διαφάνειας και λογοδοσίας και καλύτερες υπηρεσίες. Σε σχέση με την τοπική αυτοδιοίκηση, στόχος είναι οι πολίτες να απολαμβάνουν την ποιότητα ζωής που τους αξίζει, σε ένα οικονομικά βιώσιμο μοντέλο, καταβάλλοντας χαμηλά τέλη για υψηλής ποιότητας υπηρεσίες. Η μεταρρύθμιση πρέπει να προχωρήσει σωστά, δίκαια και λειτουργικά με όσες αλλαγές χρειαστούν.
Έμφαση δίνεται και στη νέα γενιά, με την πλατφόρμα να τονίζει ότι το κράτος πρέπει να κτίσει στο ανθρώπινο δυναμικό, με στοχευμένες ενέργειες και επιστημονική τεκμηρίωση και να αξιοποιήσει τις γνώσεις και τη διάθεση της νέας γενιάς.
Υπέρ της οριζόντιας ψηφοφορίας τάσσεται η Συνεργασία, στη βάση της διαδικασίας που κατέθεσε στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Στο κεφάλαιο αξιοκρατία-διαφάνεια-δικαιοσύνη, τονίζει την ανάγκη θεσμικών και δικαστικών μεταρρυθμίσεων, νομοθεσιών του ασυμβίβαστου, δημοκρατικού ελέγχου και θεσμοθέτησης της λογοδοσίας. Η δικαιοσύνη πρέπει να αποδίδεται γρήγορα και ιδιαίτερα σε χρηματοπιστωτικές διαφορές, γι’ αυτό και εισηγείται τη δημιουργία εξώδικου εξειδικευμένου φορέα. Αναγκαία, επίσης, θεωρείται η στήριξη και ενίσχυση των εποπτικών θεσμών και η σύσταση ειδικής επιτροπής για τη διερεύνηση του ασυμβίβαστου και ελέγχου του πόθεν έσχες των κρατικών αξιωματούχων.
Ερωτηθείς αναφορικά με την πιθανότητα συνεργασιών, ο κ. Μουσιούττας ανέφερε πως «σήμερα είναι η ιδρυτική συνέλευση και θα ήταν αδόκιμο να γινόταν οποιαδήποτε συνεργασία. Αυτό θα το αποφασίσει η ομάδα που την απαρτίζει. Δεν έχουμε το αλάθητο και δεν τα γνωρίζουμε όλα. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε κι αν υπάρξει ταύτιση ή συνάφεια μπορούμε να προχωρήσουμε σε συνεργασία για τις βουλευτικές εκλογές».
Σε ερώτηση αν αποκλείεται η αυτόνομη κάθοδος, ο κ. Τσίγκης απάντησε ότι «αυτό δεν θα γίνει. Δημιουργήσαμε ένα think tank, με στόχο τη συνεργασία. Δεν έχουμε κατά νου ούτε την αυτόνομη κάθοδο ούτε τη δημιουργία πολιτικού κόμματος».
«Σήμερα επίσημα έχουμε ξεκινήσει και θα συναποφασίζουμε. Εμείς έχουμε ταχθεί να βοηθήσουμε», δήλωσε ο Άγγελος Βότσης. «Αν ο απλός πολίτης θέλει να έχει λόγο, θα ενταχθεί στον τρόπο επικοινωνίας και αυτόματα έχει ισότιμο λόγο. Η συντονιστική επιτροπή θα προωθεί τις απόψεις που μαζεύει. Θα δώσουμε διέξοδο σε σας. Θα έχουμε τη δική μας σφραγίδα και θα σας δώσουμε επιλογή», πρόσθεσε.
Ο Γιώργος Προκοπίου ανέφερε πως «επιδίωξη είναι να γίνονται συνεργασίες, διατηρώντας την αυτονομία και την οντότητά μας. Η Συνεργασία θα παραμείνει και μετά τις βουλευτικές εκλογές», τόνισε.
Όπως εξήγησε ο κ. Τσίγκης, «πολλές φορές λέμε λόγια αλλά δεν υλοποιείται κάτι στην πράξη. Η πλειοψηφία που θα έχουμε στο κλειστό φόρουμ του διαδικτύου, θα καθορίζει και την μετέπειτα εξέλιξη. Η μειοψηφική άποψη, κατόπιν διαβούλευσης, θα μπορεί να εκφράζεται».
«Εμείς δεν είμαστε τίποτε, είμαστε απλώς ο μεταφορέας των δικών σας απόψεων, είμαστε ο φορέας, τίποτα διαφορετικό από εσάς», δήλωσε από πλευράς του ο Αλέκος Τρυφωνίδης. «Πήραμε την απόφαση να φύγουμε από απολυταρχικές καταστάσεις και να συμβαδίσουμε μαζί σας ισότιμα».
Παρουσιάστηκε επίσης η ιστοσελίδα www.synergasia.com.cy από την οποία θα επιτυγχάνεται και η επικοινωνία με τους πολίτες.
http://www.synergasia.com.cy/?fbclid=IwAR2mnQCPLjM7hbBR_zNvyWyoUgFudGL4A2WYVzXYUnhWnegV9yUUVitEsMI