Η μετεξέλιξη από την «πλατφόρμα των πέντε» στη Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων

Συστήνεται επίσημα στο κοινό την Τετάρτη η νέα πολιτική πλατφόρμα που δημιουργήθηκε από τους πέντε αποχωρήσαντες από το ΔΗΚΟ, καθώς θα παρουσιάσει για πρώτη φορά τόσο το προφίλ όσο και τις θέσεις της. Την ίδια στιγμή, αναμένεται και η περαιτέρω διόγκωσή της με μία νέα φουρνιά μελών, αφού, εντός των ημερών, θα υπάρξουν κι άλλες ανακοινώσεις ονομάτων.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, το όνομα στο οποίο κατέληξαν τα μέλη της πλατφόρμας είναι Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων. Πέραν του ονόματος, θα παρουσιαστεί και το λογότυπο, με τον νέο πολιτικό σχηματισμό να αποκτά πλέον τις δικές του σημειολογικές αναφορές. Στο λογότυπο θα αντανακλάται ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας της πλατφόρμας και αναμένεται να έχει τέσσερα χρώματα. Την ίδια ημέρα θα τεθεί σε λειτουργία η ιστοσελίδα www.synergasia.com.cy, καθώς και οι λογαριασμοί στα social media. Πρόκειται για εργαλεία που σχεδιάστηκαν με γνώμονα να είναι φιλικά για τον χρήστη και να ενισχύουν την ικανότητα αμφίδρομης επικοινωνίας. 
 
Το μεγαλύτερο, ωστόσο, ενδιαφέρον, συγκεντρώνουν οι πολιτικές θέσεις του νέου πολιτικού σχηματισμού, οι οποίες, όπως αναφέρουν πηγές από την πλατφόρμα, θα είναι αρκετά αναλυτικές και θα αποτελούν μια ολοκληρωμένη πρόταση προς την κοινωνία. Όπως τονίζουν, η ιδρυτική διακήρυξη και το μανιφέστο της Συνεργασίας δεν θα λειτουργούν ως στείρα κριτική αλλά ως μία ουσιαστική πολιτική παρέμβαση για την Κύπρο του αύριο. Τα στελέχη που εργάζονταν πάνω στο προγραμματικό κομμάτι έχουν καταλήξει σε θέσεις που αγγίζουν ολόκληρο το φάσμα της ζωής και της καθημερινότητάς μας, με στόχο να δώσουν προοπτική σε ένα κράτος που λειτουργεί αντιδραστικά και όχι προληπτικά.
 
Η πολιτική πρόταση της πλατφόρμας εκτείνεται σε όλους τους τομείς. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διακήρυξη γίνεται αναφορά στη μορφή λύσης του Κυπριακού, όχι απλώς ονομαστικά, αλλά και με συγκεκριμένες προϋποθέσεις που τίθενται. Υπάρχει επίσης εισήγηση και για τον τρόπο που θα μπορούσε να εφαρμοστεί η οριζόντια ψηφοφορία. Σε ό,τι αφορά την Άμυνα, οι προτάσεις αγγίζουν την ενίσχυση και τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, καθώς και τη διαχείριση του Ταμείου Αμυντικής Θωράκισης. 
 
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στα θέματα οικονομίας, με αναφορές στο μεικτό οικονομικό σύστημα, στα κίνητρα που πρέπει να δοθούν για την ανάπτυξη, τον πρωτογενή τομέα, τους ημικρατικούς οργανισμούς και τις τράπεζες. Ειδικές πρόνοιες υπάρχουν για τις ευάλωτες ομάδες και τους εκτοπισμένους, καθώς και για την ύπαιθρο, τις ορεινές κοινότητες και τις κοινότητες του Ακάμα. Βάρος δίνεται στην ανεργία, κυρίως των νέων, και τους τρόπους αντιμετώπισής της μέσα από την έρευνα και την καινοτομία. 
 
Όπως πληροφορείται ο REPORTER, άλλα κοινωνικά θέματα που προτάσσει στις θέσεις της η πλατφόρμα είναι η παιδεία και ο πολιτισμός, η βελτίωση και η στήριξη του ΓΕΣΥ, καθώς και αρκετά περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως είναι η ανάπτυξη των ΑΠΕ, η διαχείριση οικιακών αποβλήτων και η προστασία των ζώων. Οι προτάσεις για την ενέργεια, μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πέραν του φυσικού αερίου διασυνδέονται άμεσα με τις ΑΠΕ και την προστασία του περιβάλλοντος. Την ίδια στιγμή, αρκετή σημασία αποδίδεται και στο ζήτημα της μετανάστευσης.
 
Η Συνεργασία αναμένεται να αναλύσει και το όραμά τις για τη λειτουργία του κράτους σε διάφορα επίπεδα. Μεταξύ άλλων, οι θέσεις της αφορούν τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στη δημόσια υπηρεσία και στην τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς και για την πάταξη της γραφειοκρατίας. Διαθέτει, επίσης, εισηγήσεις για τα σημαντικά ζητήματα της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της δικαιοσύνης.
 
Έρχονται άλλοι 50
Οι βουλευτές Άγγελος Βότσης, Μαρίος Μουσιούττας και Γιώργος Προκοπίου, μαζί με τον αντιπρόεδρο Αλέκο Τρυφωνίδη και το μέλος Χρίστο Τσίγκη έφυγαν ως πεντάδα από το ΔΗΚΟ, ανακοινώνοντας το όραμά τους για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού σχηματισμού. Στην πορεία υπήρξαν κύματα προσχωρήσεων στην πλατφόρμα, η οποία πλέον αριθμεί πέραν των 70 μελών. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να γίνει σύντομα τριψήφιος.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζονται να ανακοινώσουν τη συστράτευσή τους με την Συνεργασία άλλα 50, περίπου, άτομα. Τα πρόσωπα αυτά δεν περιορίζονται στον χώρο του ΔΗΚΟ αλλά προέρχονται και από άλλα κόμματα, όπως επίσης και από την ευρύτερη κοινωνία, τον επιχειρηματικό και καλλιτεχνικό κόσμο.
 
Το νέο κύμα «μεταγραφών» αναμένεται να ανακοινωθεί μετά την επίσημη παρουσίαση. Εξαίρεση φαίνεται ότι θα αποτελέσει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Πρώτης Κατοικίας Σταύρος Παπαδούρης, η προσχώρηση του οποίου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ενώ δεν αποκλείεται να κάνει και εξειδικευμένη παρέμβαση.
 
Όπως έγραψε ο REPORTER την Παρασκευή, ο κ. Παπαδούρης, ο οποίος στο παρελθόν διεκδίκησε βουλευτική έδρα με το ψηφοδέλτιο της Συμμαχίας Πολιτών, προτίθεται να είναι και υποψήφιος με την πλατφόρμα, στην επαρχία Λεμεσού. Θεωρείται καλή «μεταγραφή», ακριβώς επειδή εκπροσωπεί την μεσαία τάξη, την οποία θέλει να εκπροσωπεί η Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων.

Δειτε Επισης

Οι Βρυξέλλες δίνουν τον ρυθμό στα κρίσιμα ζητήματα-Οι επιδιώξεις της Λευκωσίας για Κυπριακό και Μεταναστευτικό
Τι σηματοδοτεί η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ-Η επόμενη μέρα και τα απόνερα στην Κύπρο
Ζητούν από την Ολγκίν να καταγράψει την απουσία κοινού εδάφους σε έκθεση οι τ/κ-«Αξιολόγησαν λάθος το νέο μας όραμα»
Τατάρ: Με σωφροσύνη χρήση των βάσεων στην Κύπρο, δεν θέλουμε να γίνει στόχος, είναι η δική μας πατρίδα
Καταγγελία για «κουβαλητούς» ψηφοφόρους από τη Δήμαρχο Λακατάμιας
Κυπριακό και σχέσεις με Κοινοπολιτεία σε συνάντηση ΠτΒ με ΓΓ οργανισμού
Με αναφορές στην επίθεση του Ιράν αλλά και το Κυπριακό το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής
Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και το Κυπριακό στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας Γκουτέρες-Φιντάν
Διαφωνίες στη Βουλή για την πρόταση Kυβέρνησης για πλαίσιο ελέγχου άμεσων ξένων επενδύσεων
Τα δύο σενάρια στο τραπέζι για ενδεχόμενη απάντηση του Ισραήλ και οι αρνητικές συνέπειες για την Κύπρο