«Σαν Αρμένιοι της Κύπρου να φωνάξουμε δυνατά... Eίμαστε θύματα των Τούρκων»

Βάναυση και ανελέητη επίθεση δέχεται εδώ και δεκαετίες η περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, που κατοικείται εξ ολοκλήρου από Αρμένιους και το τελευταίο διάστημα βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο, καθώς υπάρχει νέα έξαρση πολέμου και τεταμένο κλίμα. Γι' αυτό τον λόγο άλλωστε και οι Αρμένιοι της Κύπρου, πραγματοποίησαν προ ημερών πορεία διαμαρτυρίας, καταδικάζοντας τις απάνθρωπες επιθέσεις των Αζέρων στο Αρτσάχ.

Η σύγκρουση του Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι μια εδαφική και εθνική σύγκρουση μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν για την αμφισβητούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η οποία ελέγχεται από την δημοκρατία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αλλά είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ως μέρος του Αζερμπαϊτζάν. Συγκεκριμένα, η σύγκρουση έχει τις ρίζες της στις αρχές του 20ου αιώνα, αν και η παρούσα σύγκρουση άρχισε το 1988 και κλιμακώθηκε σε πλήρους κλίμακας πόλεμο στις αρχές του 1990. Παρά την υπογραφή επίσημης κατάπαυσης πυρός το 1994, στην περιοχή συνεχίζουν να υπάρχουν σποραδικές συγκρούσεις και συνοριακές εντάσεις.

Μάλιστα, τους τελευταίους μήνες οι σχέσεις των δύο χωρών είναι τεταμένη, όπως πάντα άλλωστε, όμως στις 26 Σεπτεμβρίου 2020 Αρμενικές πηγές έκαναν λόγο για επίθεση των Αζέρων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, με την Αζέρικη πλευρά να λέει ακριβώς το αντίθετο. Ήδη από τις πρώτες ώρες οι ανησυχίες για έναν γενικευμένο πόλεμο και όχι απλά μία σύγκρουση, επιβεβαιώθηκαν όταν το Μπακού και το Γερεβάν κήρυξαν μερική επιστράτευση.

Ως εκ τούτου, η διεθνής κοινότητα, ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία, ζήτησε τη λήξη των εχθροπραξιών, πλην της Τουρκίας που έστειλε Σύρους μισθωτούς στρατιώτες, Τζιχαντιστικές ομάδες και F-16 σαν βοήθεια στο Αζερμπαιτζάν. Το πρωί της 2ας Οκτωβρίου επίσης, δυνάμεις του Αζερμπαιτζάν βομβάρδισαν τη Στεπανακέρτ, πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η ιστορία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ μέσα από τα μάτια ενός Αρμένιου που ζει στην Κύπρο
Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι το θέατρο ενός πολέμου που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, στοίχισε τη ζωή μέχρι στιγμής σε 30.000 ανθρώπους και τα τελευταία εικοσιτετράωρα βρίσκεται σε πλήρη ανάφλεξη. Ως αρμενικός θύλακας στο νότιο Αζερμπαϊτζάν, δίπλα στα σύνορα με την Αρμενία, το Ναγκόρνο - Καραμπάχ ισορροπεί εδώ και δεκαετίες μεταξύ πολέμου και ειρήνης.

Μιλώντας στον REPORTER, o Σιμόν Αϊνεντζιάν, μάς επεξηγεί ότι, «εδώ και τριάντα χρόνια οι Αζέροι ετοιμάζονται για πόλεμο και η ειρηνική λύση του προβλήματος, ποτέ δεν ήταν στην ημερήσια διάταξή τους. Ο σκοπός του Αζερμπαϊτζάν, είναι να τελειώσει ουσιαστικά ότι άρχισαν οι Οθωμανοί, πριν εκατό χρόνια. Να έχουν δηλαδή μια περιοχή, όπου δεν υπάρχουν Αρμένιοι. Αυτή η περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, πάντοτε κατοικείτο από Αρμένιους κατά 99% και ήταν από εκ τότε το αγκάθι του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας. Επομένως αυτό που θέλουν δεν είναι μια λύση, απλά θέλουν αυτά τα άτομα που ζούσαν χιλιάδες χρόνια πάνω σε αυτή τη γη, να φύγουν από εκεί».

Ερωτηθείς για το τι ήταν αυτό που έφερε την έξαρση, ο Σιμόν Αϊνεντζιάν, υπογράμμισε ότι δεν είναι κάτι νέο αυτό που συμβαίνει. «Το Αζερμπαϊτζάν λόγω και των φιλικών σχέσεων που έχει με την Τουρκία και το Ισραήλ, κάθε χρόνο ανέπτυσσε στρατιωτική δύναμη για να καταλάβει αυτή την περιοχή, που το θεωρεί μέρος του Αζερμπαϊτζάν. Εάν πάμε σε αυτή την περιοχή, θα δούμε σε κάθε βήμα πως υπάρχει αρμένικη εκκλησία, κάθε βήμα υπάρχει αρμένικο νεκροταφείο, σε κάθε βήμα έχουμε αρμένικη παρουσία 3.000 χρόνων»
.
Στους φίλους που έχει στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ αλλά και στα θέλω των Αρμενιών στάθηκε στη συνέχεια ο Σιμόν Αϊνεντζιάν «Ο κόσμος που ζει εκεί για 3.000 χρόνια λέει εγώ είμαι στο σπίτι μου και θα πολεμήσω μέχρι θανάτου. Όταν έρχεται κάποιος και παίρνει το σπίτι σου, του πατέρα σου και των προγόνων σου, οφείλεις να παλέψεις και έτσι θα παλέψουμε και εμείς ως Αρμένιοι. Έχω φίλους μου εκεί και το κλίμα είναι πάρα πολύ δύσκολο. Αυτό που λένε οι ίδιοι όμως είναι ότι δεν θα φύγουν. Θα μείνουν και θα πολεμήσουν. Και οι Αρμένιοι και η διασπορά θα είναι δίπλα τους. Μαζεύουμε και εμείς στην Κύπρο μεγάλη ποσότητα φαρμάκων και θα τα στείλουμε στο Ναγκόρνο-Καρμπάχ».
Οι Αρμένιοι της Κύπρου, η σύνδεση με το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και στο βάθος οι Τούρκοι
Χιλιάδες είναι οι Αρμένιοι που βρίσκονται στην Κύπρο και ο Σιμόν Αϊνεντζιάν, υπενθυμίζει την ιστορία των Αρμένιων και το πώς κατέληξαν στο νησί μας. Επίσης, σχολιάζει τις καταστάσεις που βιώνουμε σαν κοινωνία και τη σύνδεση που υπάρχει με το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, έχοντας απέναντι τις τουρκικές προκλήσεις. 
 
«Εμείς ο λόγος που βρισκόμαστε στην Κύπρο και υπάρχει η Αρμενική διασπορά είναι λόγω της γενοκτονίας των Τούρκων πριν εκατό χρόνια. Οι παππούδες μας και οι γιαγιάδες μας ήρθαν στην Κύπρο, άλλοι έφυγαν για Λίβανο, Αίγυπτο, Συρία, Ισραήλ, Ελλάδα. Είμαστε απόγονοι της γενοκτονίας, και αυτό που γίνεται στον Καύκασο, είναι ένα δεύτερο κύμα γενοκτονίας. Με τα drones των Ισραηλιτών και των Τούρκων σκοτώνεται άμαχος πληθυσμός για να τους εκφοβίσουν και να τους κάνουν να φύγουν από την περιοχή. Ο κόσμος δεν θα φύγει και εμείς θα τους βοηθήσουμε», ανέφερε το μέλος της κοινότητας των Αρμενίων. 
 
«Δεν συνδεόμαστε μόνο σαν Αρμένιοι μαζί τους, αλλά και σαν Κύπριοι, γιατί αυτό που συμβαίνει στον Καύκασο και η σχέση των Αζέρων που οπλίζονται από τους Τούρκους, είναι κάτι που συμβαίνει και στα χωρικά ύδατα της Κύπρου και είναι μέρος της ίδιας τουρκικής πολιτικής. Οι διχοτομικές βλέψεις των Τούρκων είτε είναι για την Κύπρο, είτε είναι για την εισβολή των Αζέρων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όλα αποτελούν μέρος του σχεδίου».
 
Όπως επεξήγησε ο Σιμόν Αϊνεντζιάν, είναι μια προσχεδιασμένη εσωτερική πολιτική που εκφράζεται σε διάφορες περιοχές με τον ίδιο τρόπο και ίδια επιθετικότητα. «Σαν Αρμένιοι της Κύπρου, πρέπει να φωνάξουμε δυνατά και να φέρουμε εις γνώση του κόσμου πώς είμαστε θύματα της ίδια πολιτικής των Τούρκων. Είτε είναι στον Καύκασο, στην Κύπρο, στην Ελλάδα και γενικά σε αυτή την περιοχή που λέγεται Ανατολική Μεσόγειος. Εμείς ως Αρμένιοι της Κύπρου θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τους πληγέντες και μετά τον πόλεμο αλλά και τις κυβερνήσεις μας για να αναγνωριστεί η δημοκρατία του Αρτσάχ στο Ναγκόρνο Καραμπάχ».

Δειτε Επισης

Προθεσμία ως την Τετάρτη το βράδυ στη Χαμάς από Ισραήλ για να απαντήσει στην πρόταση εκεχειρίας
Ανακήρυξη 29 κοινοταρχών χωρίς ανθυποψήφιο στην εκλογική περιφέρεια Πάφου
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο οκτώ Κοινοτάρχες της Εκλογικής Περιφέρειας Λάρνακας
Ρωσικός βομβαρδισμός σε σιδηροδρομική υποδομή του Χαρκόβου-Σκοτώθηκε ένας 20χρονος
Η μάχη της πρωτιάς και οι διαφορετικές αφετηρίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ
Στα σχολεία της Τουρκίας η «Γαλάζια πατρίδα»-Πώς θα παρουσιάζεται το Κυπριακό και η Γενοκτονία των Ποντίων
Βίντεο-ντοκουμέντα από την έκρηξη σε βενζινάδικο και τοποθέτηση βόμβας σε κάβα στην Ελλάδα
Ηγετικό περιφερειακό ρόλο αναγνώρισε στην Κύπρο ο Σούνακ-Συζήτησε τις εξελίξεις με τον Πρόεδρο
Γάζωσαν με καλάσνικοφ αυτοκίνητο στην Ελλάδα-Τραυματίστηκε ένας 23χρονος
7280 υποψήφιοι διεκδικούν 3227 θέσεις την 9η Ιουνίου-Όλες οι λεπτομέρειες ενόψει εκλογών