Συνεχίζονται τα... παιχνίδια με το Oruc Reis-Έπλευσε προς Αίγυπτο, έκανε στροφή και επιστρέφει

Τα παιχνίδια με το Oruc Reis συνεχίζει η Τουρκία καθώς το τουρκικό ερευνητικό πλοίο αν και στις 10 το βράδυ ώρα Ελλάδος έπλεε στη μέση της Μεσογείου με κατεύθυνση προς Αίγυπτο, έκανε στροφή, περίπου στα μεσάνυχτα και χάραξε ξανά ρότα με κατεύθυνση βόρεια-βορειοανατολική μέσα στην περιοχή που έχει δεσμεύσει παρανόμως με NAVTEX έως τις 4 Νοεμβρίου. 

Νωρίτερα τη Δευτέρα, το Oruc Reis καταγράφηκε να πλέει σε απόσταση ακόμη και 13 μιλίων από τις ακτές της Ρόδου, συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων. Σε απόσταση ασφαλείας καταγράφηκε και μια τουρκική φρεγάτα σε ρόλο οπισθοφυλακής, που συνοδεύει το ερευνητικό σκάφος, ενώ τα υπόλοιπα πολεμικά πλοία του τουρκικού στολίσκου έχουν κατεύθυνση προς τα τουρκικά παράλια.

Το θρίλερ με τις έρευνες του τουρκικού ερευνητικού συνεχίζεται και θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες, καθώς η Άγκυρα ανανέωσε με navtex τις έρευνες έως τις 4 Νοεμβρίου.

Δείτε την πορεία του Oruc Reis μέχρι λίγο πριν τις 6 το πρωί της Τρίτης:
Δείτε την πορεία του Oruc Reis μέχρι τις 10 το βράδυ της Δευτέρας:
 
«Κόκκινη γραμμή» ο 28ος μεσημβρινός
Το ερώτημα που απασχολεί τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τους στενούς του συμβούλους, που είναι επιφορτισμένοι με τον χειρισμό των εθνικών θεμάτων, και τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας είναι ποιο θα είναι το επόμενο βήμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Θα κινηθεί οριακά μέχρι τα ελληνικά χωρικά ύδατα; Θα κόβει βόλτες από τα 7,5 μέχρι τα 6 ναυτικά μίλια; Θα προσπαθήσει να εισβάλει δυτικά του 28ου μεσημβρινού, σε περιοχή οριοθετημένης ελληνικής ΑΟΖ;», κωδικοποιεί τα ερωτήματα έμπειρος στρατιωτικός.

Ή μήπως η Αγκυρα ετοιμάζει μια πρόκληση μεγάλου μεγέθους για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, συνδυαστικά και με την επομένη που οι γείτονες γιορτάζουν τη δημιουργία της Τουρκικής Δημοκρατίας από τον Μουσταφά Κεμάλ το 1923; Και σε αυτή την περίπτωση, ποιο θα μπορούσε να είναι το τουρκικό σχέδιο; Σεισμικές έρευνες από το «Oruc Reis» συνοδεία στολίσκου τουρκικών πολεμικών πλοίων στα 6 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο ή κάτι άλλο; Πόσο πιθανό, για παράδειγμα, θα ήταν η Αγκυρα να υλοποιήσει τις απειλές του Τούρκου αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι και του υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ για έρευνες στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης; Θα μπορούσε να τολμήσει το τουρκικό καθεστώς να αποπειραθεί την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών δυτικά του 28ου μεσημβρινού, σε μια περιοχή που η Ελλάδα έχει οριοθετήσει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη σε συμφωνία με την Αίγυπτο;
 
Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Πρόεδρος για πενταμερή-«Έχουμε ξεκάθαρο πλάνο, τα ΜΟΕ δεν αντικαθιστούν τη λύση του Κυπριακού»
«Ο Μακάριος βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής από επίδοξους δολοφόνους του, κτυπούσε το κεφάλι του στον τοίχο όταν έμαθε για την εισβολή»
Ρύπανση από πετρελαιοειδή σε θάλασσα της Λεμεσού-Η ανακοίνωση της Αρχής Λιμένων
Βγαίνουν μπροστά Δημητριάδης και Μιχαηλίδης-Απαντούν στα περί γνώσης για την εγκύκλιο του 2017
Αυτό είναι το πόρισμα της Ερευνητικής για τους ΤΑΚΑΤΑ
Ξανά στη Λιβύη ο Γεραπετρίτης-Οι δύσκολες ισορροπίες, ο ρόλος της Τουρκίας και η στάση απέναντι στην Τρίπολη
Η 15η Ιουλίου 1974 στη Λεμεσό, μια μέρα βαμμένη στο αίμα-«Σαν σακιά ζωντανοί και νεκροί, άνοιξαν λάκκους σε κοιμητήριο»
Απομονωμένη και υπό 24ωρη επιτήρηση η Μουρτζούκου το πρώτο της βράδυ στις φυλακές Κορυδαλλού
Αυτά τα αντίποινα ετοιμάζει η ΕΕ στους δασμούς του Τραμπ-Φόροι σε αυτοκίνητα, τρόφιμα, ποιοι θα επηρεαστούν
«Θα μπορούσαν να αποφευχθούν πραξικόπημα και εισβολή, ΗΠΑ και Ην. Βασίλειο όφειλαν να πράξουν περισσότερα»