Δεσμεύτηκε να αναλάβει ενεργότερο ρόλο στο Κυπριακό, καταδίκασε τις τουρκικές προκλήσεις ο Μπόρις Τζόνσον

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είχε απόψε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Μπόρις Τζόνσον. 
 
Κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο, τα οποία απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον κ. Τζόνσον για τις διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται προς αναχαίτιση των παράνομων τουρκικών γεωτρήσεων και σεισμικών ερευνών εντός των θαλάσσιων ζωνών της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά παράβαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
 
Ενημέρωσε, επίσης, τον Βρετανό Πρωθυπουργό για τις προκλητικές και απαράδεκτες αποφάσεις της Άγκυρας σε σχέση με το άνοιγμα τμήματος του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, κατά παράβαση των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
 
Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός Τζόνσον καταδίκασε τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο και στην ευρύτερη περιοχή, και εξέφρασε την πρόθεση του να αναλάβει ενεργότερο ρόλο όσον αφορά το κυπριακό πρόβλημα.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον κ. Τζόνσον για τη στήριξη και τις πρωτοβουλίες που προσωπικά ο ίδιος έχει αναλάβει το τελευταίο διάστημα προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης της έντασης που προκαλεί η Τουρκία στην περιοχή, καθώς και για την πρόθεση του να αναλάβει ενεργότερο ρόλο.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε, εξάλλου, την ετοιμότητα του για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με στόχο τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, στο πλαίσιο μιας νέας πρωτοβουλίας του ΓΓ των ΗΕ. 
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Βρετανός Πρωθυπουργός συζήτησαν, επίσης, την κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώνεται, όσον αφορά την πανδημία του κορωνοϊού, και θέματα που αφορούν τον συντονισμό μεταξύ των χωρών τους προς αντιμετώπιση της εξάπλωσης της νόσου. 
 
Τέλος, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να βρίσκονται σε συχνή επικοινωνία.
 

Δειτε Επισης

Επιβεβαιώνουν την παρουσία Φιντάν στη Νέα Υόρκη τα τουρκικά ΜΜΕ
Ερχιουμάν: Ο Χριστοδουλίδης το παίζει ‘ως η πλευρά που θέλει λύση’ καλυπτόμενος πίσω από την πολιτική του Τατάρ
Στις 26/7 η ΑJet αρχίζει πτήσεις από το Λονδίνο μέσω Τουρκίας προς κατεχόμενα
Πυρά ΑΚΕΛ σε ΔΗΣΥ και ΕΛΑΜ για τιμές στους καταδρομείς-«Διαγωνισμός προσεταιρισμού των απομειναριών του πραξικοπήματος»
Με το «όραμα των δύο κρατών», προαπαιτούμενα τα «τρία άλφα» και μπόλικη μουρμούρα πάει στη Νέα Υόρκη ο Τατάρ
Απαιτούν πλήρη διερεύνηση του πορίσματος για ΤΑΚΑΤΑ και παραδειγματική τιμωρία τα κόμματα
Καταδικάζει όσους επιδιώκουν «εξίσωση θυμάτων και θυτών» ο Σύνδεσμος Δημοκρατικών Αντιστασιακών
Στεφάνι από τον Πρόεδρο στην εκδήλωση στο Μνημείο Αντιστασιακών στο Πάρκο Προεδρικού
Για εκσυγχρονισμό φοιτητικής χορηγίας μίλησε η Αννίτα με φοιτητές
Ν. Χριστοδουλίδης: Η εσωτερική ενότητα αποτελεί τη βασικότερη προϋπόθεση για να πετύχουμε τους στόχους μας