Τριμερής με μηνύματα αποφασιστικότητας προς την Τουρκία

Ο συντονισμός, η εμβάθυνση της συνεργασίας και η διαμόρφωση κοινών θέσεων ανάμεσα σε Κύπρο, Ελλάδα και Αίγυπτο στέλνουν μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση για την αποφασιστικότητα των τριών χωρών να συνεχίσουν να εργάζονται για την επίτευξη της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, δήλωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώνας.
 
Ο κ. Σεντώνας είπε ότι «αύριο πραγματοποιείται στη Λευκωσία η 8η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου.
 
Η Σύνοδος αποκτά  ιδιαίτερη σημασία διότι πραγματοποιείται σε μία περίοδο κατά την οποία οι προκλήσεις και οι δράσεις της Τουρκίας επηρεάζουν τις συμμετέχουσες χώρες, αλλά και την ευρύτερη περιφερειακή ασφάλεια.
 
«Κατά συνέπεια, ο συντονισμός, η εμβάθυνση της συνεργασίας και η διαμόρφωση κοινών θέσεων σε σειρά ζητημάτων αποκτούν ιδιαίτερη αξία και στέλνουν μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση, ως προς την αποφασιστικότητα των τριών χωρών να συνεχίσουν να εργάζονται για  την επίτευξη της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή», τόνισε ο κ. Σεντώνας.
 
Τη Σύνοδο θα απασχολήσει η συνεχιζόμενη τουρκική επιθετικότητα, η οποία εκδηλώνεται όχι μόνο μέσω της διενέργειας γεωτρητικών και σεισμικών ερευνών εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και με την απόφαση της 5ης Οκτωβρίου για άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου, κατά παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ανέφερε.
 
Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, στο επίκεντρο της Συνόδου θα τεθεί και το Κυπριακό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναφερθεί στις τελευταίες εξελίξεις αλλά και στην ετοιμότητα και αποφασιστικότητα του να ανταποκριθεί άμεσα στην εκφρασθείσα πρόθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ να αναλάβει μια νέα πρωτοβουλία για επίλυση του Κυπριακού.
 
Περαιτέρω, κατά τη Σύνοδο θα συζητηθούν:
(α) τα αποτελέσματα και η πρόοδος του τριμερούς μηχανισμού, τόσο σε υφιστάμενους όσο και σε νέους τομείς συνεργασίας,
(β) η ενεργειακή συνεργασία,
(γ) το μεταναστευτικό,
(δ) η καταπολέμηση της τρομοκρατίας,
(ε) περιφερειακά ζητήματα, όπως η κατάσταση στη Συρία, στη Λιβύη και η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή,
(στ) η κατάσταση όπως εξελίσσεται σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού.
 
«Με την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου θα υιοθετηθεί Κοινή Διακήρυξη, μέσα από την οποία θα διατυπώνονται οι κοινές θέσεις Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου σε μία σειρά από ζητήματα, προκλήσεις και πολιτικές», κατέληξε ο κ. Σεντώνας.
 

Δειτε Επισης

Συζήτησε προτάσεις με στόχο το αποτέλεσμα στη Γενεύη ο Πρόεδρος με την Ντι Κάρλο
Ανατροπή από Εφετείο στην υπόθεση απόδρασης του Σουηδού-Ελεύθεροι υπό όρους ο αστυνομικός και η δικηγόρος
Με συνθήματα υπέρ της ομοσπονδίας υποδέχθηκαν την Ντι Κάρλο Τ/κ ακτιβιστές
Μετά τη λήψη αποτελεσμάτων επιστημονικών εξετάσεων τα αίτια θανάτου 62χρονου
ΒΙΝΤΕΟ: Με σημαίες, λείψανα αγίων και εικόνες στους δρόμους κάτοικοι για λιτανεία κατά των σεισμών
Άρχισε η απομάκρυνση επικίνδυνων χημικών αποβλήτων από το Astrasol-«Έπρεπε να γίνει προ πολλού»
Κατέθεσε συγκεκριμένες εισηγήσεις στη Ντι Κάρλο ο ΠτΔ-«Έτοιμος ακόμη και αύριο να συναντηθεί με Τατάρ»
Πρότεινε διευρυμένη στις 17 ή 18 Μαρτίου η Ντι Κάρλο, επανέλαβε τα τρία Α ο Τατάρ
ΒΙΝΤΕΟ: Ραγδαίες εξελίξεις για τα Τέμπη-Νέο οπτικό υλικό από την εμπορική αμαξοστοιχία
Νέος συναγερμός για παρακολουθήσεις με πλοκάμια σε Κύπρο και Ελλάδα-Πώς εμπλέκεται το WhatsApp