Συστάσεις ΕΜΑ σε γιατρούς για χρήση Tecentriq με nab-paclitaxel για τη θεραπεία καρκίνου του μαστού

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (European Medicines Agency, EMA) υπενθυμίζει στους γιατρούς να χρησιμοποιούν το Tecentriq (atezolizumab) μόνο σε συνδυασμό με το nab-paclitaxel και όχι με το συμβατικό paclitaxel κατά τη θεραπεία ασθενών με τοπικά προχωρημένο ή μεταστατικό τριπλό αρνητικό καρκίνο του μαστού που δεν μπορεί να αφαιρεθεί χειρουργικά.
 
Ο ΕΜΑ βασίστηκε στην έκδοση αποτελεσμάτων από τη μελέτη, IMpassion131, η οποία δεν έδειξε ότι ο συνδυασμός του Tecentriq με το συμβατικό paclitaxel σε αυτούς τους ασθενείς επιβραδύνει την πρόοδο του καρκίνου ή μειώνει τους θανάτους.
 
Το Tecentriq επιτρέπεται μόνο για τη θεραπεία του τριπλού αρνητικού καρκίνου του μαστού σε συνδυασμό με το nab-paclitaxel. Το nab-paclitaxel είναι ένα σκεύασμα paclitaxel που συνδέεται με μια πρωτεΐνη που επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας του φαρμάκου στο σώμα.
 
Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ακόμη ότι οι ιατροί στην ΕΕ χρησιμοποιούν το paclitaxel στη θέση του nab-paclitaxel. Ωστόσο, η Επιτροπή Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (CHMP) υπενθυμίζει στους επαγγελματίες του τομέα της υγείας να ακολουθήσουν τις συστάσεις όπως αναφέρονται στις εγκεκριμένες πληροφορίες για το φάρμακο.
 
Το Tecentriq εγκρίθηκε για τη θεραπεία του τριπλού αρνητικού καρκίνου του μαστού στην ΕΕ τον Αύγουστο του 2019. Μια μελέτη που εξετάστηκε από την CHMP έδειξε ότι οι ασθενείς των οποίων ο καρκίνος παρήγαγε συγκεκριμένη ποσότητα πρωτεΐνης της PD-L1 έζησαν κατά μέσο όρο 25 μήνες όταν έλαβε συνδυασμένη θεραπεία Tecentriq και nab-paclitaxel, σε σύγκριση με 18 μήνες όταν έλαβε συνδυασμένη θεραπεία με εικονικό φάρμακο και nab-paclitaxel. Οι ασθενείς στην ομάδα Tecentriq έζησαν επίσης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χωρίς να επιδεινωθεί η νόσος τους (7,5 μήνες έναντι 5,3 μηνών).
 
Ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού είναι ένας τύπος καρκίνου του μαστού που δεν παράγει τους συνήθεις υποδοχείς (στόχους) στους οποίους δρουν άλλα στοχευμένα φάρμακα για τον καρκίνο. Ως εκ τούτου, υπάρχουν λιγότερα φάρμακα που μπορούν να θεραπεύσουν ασθενείς με αυτόν τον τύπο καρκίνου του μαστού.
 
Ο EMA θα επανεξετάσει δεδομένα από τη μελέτη IMpassion131 και θα αποφασίσει εάν απαιτείται αλλαγή στην εγκεκριμένη χρήση του Tecentriq με το nab-paclitaxel.
 
Περισσότερα για το φάρμακο
Το Tecentriq είναι φάρμακο για τη θεραπεία των ακόλουθων καρκίνων:

  • καρκίνος του ουροθηλίου (καρκίνος της ουροδόχου κύστης και του ουροποιητικού συστήματος)
  • ένα είδος καρκίνου του πνεύμονα γνωστός ως μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα
  • ένας τύπος καρκίνου του μαστού γνωστός ως τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού.
 
Το Tecentriq χρησιμοποιείται για καρκίνους που έχουν προχωρήσει ή έχουν εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος είτε μόνος του είτε σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες για καρκίνο. Στον καρκίνο του ουροθηλιακού και μαστού, τα καρκινικά κύτταρα πρέπει να έχουν μια ορισμένη ποσότητα πρωτεΐνης που ονομάζεται PD-L1. Για τον καρκίνο του μαστού, χρησιμοποιείται με nab-paclitaxel. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στην ιστοσελίδα του EMA για το Tecentriq.
 
Το Tecentriq περιέχει τη δραστική ουσία atezolizumab.

Δειτε Επισης

Εγκαινιάστηκε Σταθμός Ανταπόκρισης Πολιτικής Άμυνας στην κοινότητα Φοινιού
Μοιράστηκαν 65.000 μερίδες φαγητού σε 60 οικογένειες σε τέσσερα χρόνια-Η πρωτοποριακή δράση SaveOurFood
Αδήριτη ανάγκη η δημιουργία προγράμματος στήριξης παραβατών μαθητών-Υπό παρακολούθηση το ΥΠΑΝ
Αυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα και άνεμου στο καιρικού μενού-Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία
Θλίψη στο χώρο του πολιτισμού-Έφυγε από τη ζωή η ιστορικός τέχνης Ελένη Νικήτα
Ο Γιώργος Σκαλιάς ο εκλεκτός του ΠτΔ ως ειδικός σύμβουλος για θέματα εκπαίδευσης
Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών την πρώτη τριμηνία 2024-Αισιοδοξία Υφ. Τουρισμού
«Η Άσσια βίωσε το μίσος των κατακτητών»-Σύντομα παραδίδεται το μνημείο Πεσόντων
Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση