Ικανοποιημένος από τα Συμπεράσματα της Συνόδου ο Πρόεδρος-Το βάρος στην Τουρκία

Την πλήρη ικανοποίηση του  για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε μετά το πέρας της Ειδικής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, στέλνοντας το μήνυμα πως πλέον εναπόκειται στην Τουρκία το πώς θα πορευθεί το επόμενο διάστημα.
 
Παράλληλα αποκάλυψε πως η Σύνοδος πραγματοποιήθηκε σε υψηλούς τόνους, όχι επειδή κάποια κράτη δεν στηρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία απέναντι στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας, αλλά διότι υπήρξαν διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς την μεθοδολογία της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί.
 
Επεσήμανε, την ίδια στιγμή, πως αυτό που επί της ουσίας συμβαίνει, είναι να δοθεί άλλη μια ευκαιρία στην Τουρκία, ώστε να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες της εντός της κυπριακής ΑΟΖ και να προσέλθει σε νέα βάση στον διάλογο, τόσο αναφορικά με τις ευρωτουρκικές σχέσεις, όσο και στην υπό εκκόλαψη προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό, μετά από τις παράνομες «εκλογές» στο ψευδοκράτος. 

Υπενθυμίζεται ότι και η Άγκελα Μέρκελ αλλά και ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για το κείμενο συμπερασμάτων, αφού όπως σημείωναν το πρωί, βρέθηκε η χρυσή τομή και η ισορροπία μεταξύ των απαιτήσεων της Κύπρου και της Ελλάδας, η οποία επιζητούσε μια ευκαιρία για διάλογο , που όμως παράλληλα δεσμεύεται για μελλοντικές κυρώσεις εφόσον δεν υπάρξει αποκλιμάκωση.

Η έκτακτη Σύνοδος με θέμα τη σχέση της ΕΕ με την Τουρκία ολοκληρώθηκε νωρίς το πρωί, ανέφερε εισαγωγικά ο Πρόεδρος. Κατά την πολύωρη διάρκεια της Συνόδου έγινε εκτεταμένη συζήτηση για τη δημιουργία κλίματος, που θα επιτρέψει εταιρική σχέση μεταξύ Ένωσης και Τουρκίας και θα βασίζεται στις αρχές της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο. 

Ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε πως ομόφωνη θέση του συνόλου των ηγετών ήταν όπως προαπαιτούμενο της εταιρικής σχέσης είναι ο τερματισμός των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και της Ελλάδας. Τέθηκαν διάφορες προτάσεις για τη μεθοδολογία, μεταξύ των οποίων η άμεση επιβολή κυρώσεων ή να δοθεί περιθώριο για διάλογο και σε περίπτωση αποτυχίας λήψη αποφάσεων κατά τη Σύνοδο του Δεκεμβρίου, σημείωσε.

Όπως ρητά περιλαμβάνεται στην παράγραφο 20 των Συμπερασμάτων, σε περίπτωση συνέχισης μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, η Ε.Ε. θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και επιλογές που έχει στη διάθεσή της, προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντα τόσο της ιδίας όσο και των κρατών μελών της, είπε.

«Όπως είχα δηλώσει, οι κυρώσεις δεν είναι ο αυτοσκοπός. Αυτό που προέχει είναι ο τερματισμός των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας και η δημιουργία του απαραίτητου θετικού κλίματος, προκειμένου να δοθεί έδαφος σε ένα γόνιμο διάλογο για οριστική επίλυση του Κυπριακού», τόνισε ο Πρόεδρος. Ύστερα από διαβουλεύσεις και αφού έγιναν δεκτές οι παρεμβάσεις μας για προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων συλλογικά από τους ηγέτες, ομόφωνα αποφασίσαμε πως το βάρος ευθύνης και οι επιλογές μεταφέρονται πλέον ξεκάθαρα στην Τουρκία.

Ο Πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα, αφού στα Συμπεράσματα ρητά καλείται η Τουρκία για τα ακόλουθα:

  1. Όπως απέχει από μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, επιβεβαιώνοντας την πλήρη αλληλεγγύη του Συμβουλίου της ΕΕ προς την Ελλάδα και την Κύπρο των οποίων η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα πρέπει να γίνονται σεβαστά.
  2. Καταδικάζει αλλά και παράλληλα και καλεί την Τουρκία να τερματίσει και να απόσχει στο μέλλον από τις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  3. Καλεί την Τουρκία να αποδεχθεί την πρόσκληση της Κύπρου να συμμετάσχει σε διάλογο για την οριοθέτηση των μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας θαλασσίων ζωνών βάσει του Διεθνούς Δικαίου.
  4. Την ίδια ώρα το Συμβούλιο υποστηρίζει ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και παραμένει δεσμευμένο σε συνολική λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές της ΕΕ, ενώ την ίδια ώρα καλεί την Τουρκία να ανταποκριθεί με τον ίδιο τρόπο. Προς τον πιο πάνω σκοπό, η ΕΕ εκφράζει την ετοιμότητα της να συμβάλει ενεργά στην υποστήριξη των διαπραγματεύσεων με τον διορισμό εκπροσώπου της σε μία νέα Σύνοδο για την Κύπρο.
  5. Γίνεται ειδική αναφορά σεβασμού των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 550 (1984) και 789 (1992) που αφορούν την επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους ιδιοκτήτες και κατοίκους τους.
  6. Τίθεται σαφής όρος πως προκειμένου να δρομολογηθεί θετικό πολιτικό θεματολόγιο ΕΕ-Τουρκίας θα πρέπει να τερματισθούν οι παράνομες ενέργειες σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου.

«Θα πρέπει να ομολογήσω ότι δεν ήταν όσο άνετη θέλαμε η συζήτηση και η κατάληξη σε ομόφωνη απόφαση. Υπήρχαν διιστάμενες απόψεις στο βαθμό της έντασης για να καταλήξουμε σε ομόφωνη απόφαση και να εκφραστεί η αποφασιστικότητα της ΕΕ για να περιέχει αυτές τις πρόνοιες για την Τουρκία», εξήγησε.

Παρόλα αυτά είμαι ικανοποιημένος, πρόσθεσε, γιατί μέσα από συνεπή αποτελεσματική διπλωματία μηνών, η απόφαση δημιουργεί θεσμικά  την προοπτική να συνεχίσουμε την προσπάθεια, έχοντας την ΕΕ στο πλευρό μας αλλά και πρωτοστατούσα με πρωτοβουλίες για τον τερματισμό των έκνομων ενεργειών και, το σημαντικότερο, την επανέναρξη των συνομιλιών. 

Υπάρχουν κάτω όλες οι προϋποθέσεις και τώρα η Τουρκία θα πρέπει να αποφασίσει πως αναλόγως θα πράξει, ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης. Εξέφρασε, ταυτόχρονα, ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τη στήριξη αλλά και στους υπόλοιπους ηγέτες στην αποφασιστικότητα που επέδειξαν.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ο κ. Μισέλ και η Γερμανία βρίσκονται σε διαβούλευση προκειμένου να τερματιστούν οι έκνομες ενέργειες. Δεύτερο ουδέποτε ήταν αυτοσκοπός οι κυρώσεις. Ως εκ τούτου, η τακτική που ακολουθεί κάθε χώρα για να επιτύχει το μέγιστο, έχει επιτευχθεί. Για τις κυρώσεις, αν διαβάσετε την παράγραφο 20 ρητά αναφέτεται πως σε περίπτωση που η Τουρκία δεν ανταποκριθεί, τότε τον Δεκέμβρη θα ενεργοποιηθούν τα δύο άρθρα προκειμένου να εξαντλήσει όλα τα μέτρα που έχει στη διάθεση της Ε.Ε. Συνεπώς, επεσήμανε, δεν είναι αν θα μπουν τρεις εταιρίες σε μια λίστα αλλά να ληφθούν εκείνα τα μέτρα που θα έχουν αποτέλεσμα.

«Ένα είναι να κρίνεις και να εκτιμήσεις αν είναι προτιμητέα μία πρωτοβουλία που αναλαμβάνεται από θεσμούς της ΕΕ με ενδεχόμενα αποτελέσματα, εξαντλώντας έτσι ένα περιθώριο δύο μηνών, προκειμένου να διαφανεί αυτός πλέον προς τον οποίο μετατίθεται το βάρος είναι αποφασισμένος να ακολουθήσει είτε την οδό της νομιμότητας είτε την οδό της απομόνωσης», δήλωσε, απαντώντας σε ερώτηση.

Οι διαφωνίες δεν ήταν ως προς τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας ή της Ελλάδας. Ήταν ως προς την τακτική ή μεθοδολογία που πρέπει να ακολουθήσουμε για προάσπιση αυτών των δικαιωμάτων. «Σε καμία στιγμή δεν αισθάνθηκα μόνος», υπογράμμισε. 

«Αν θα πάρουμε τώρα για πέντε ή έξι εταιρίες για άτομα ή αν χρησιμοποιώντας στην διπλωματία, δίνουμε ακόμα μια ευκαιρία για δημιουργία ενός δημιουργικού και γόνιμου διαλόγου, συνεπώς γι’ αυτό εξέφρασα την ικανοποίηση μου», δήλωσε περαιτέρω.

Για επίτευξη κάποιων στόχων πρέπει να ακολουθείς κάποια τακτική, διευκρίνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Ακολουθώντας για μήνες τώρα αυτή την τακτική, με τον ΥΠΕΞ έχουμε επιτύχει να δημιουργήσουμε ένα ακόμα πιο έντονο ενδιαφέρον από πλευράς ΕΕ για όσα συμβαίνουν στην Κύπρο», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση σε σχέση με τη Σύνοδο για την Ανατολική Μεσόγειο και τις διαβουλεύσεις που γίνονται για αυτή, o  Πρόεδρος εξήγησε πως είναι μια πρωτοβουλία που αναλαμβάνει ο κ. Μισέλ αλλά θα πρέπει να δείτε με πόσο ξεκάθαρο τρόπο διατυπώνεται. Eρωτηθείς για μια συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων, ανέφερε ότι «οι λεπτομέρειες όπως η συμμετοχή, το πεδίο και το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να συμφωνηθούν από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Έχει γίνει ξεκάθαρο τόσο από πλευράς μου όσο και από πλευράς άλλων ηγετών ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί παρά να εκπροσωπείται όπως εκπροσωπείται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δεν γίνεται δεκτή η εκπροσώπηση οποιασδήποτε κοινότητας υπό οποιαδήποτε ιδιότητα και συνεπώς για αυτό και καθορίζεται ότι πρέπει να συμφωνηθεί ποιοι είναι οι συμμετέχοντες, ποια είναι η ημερήσια διάταξη κλπ. Είναι μια φιλόδοξη και ευπρόσδεκτη πρωτοβουλία η οποία όμως είναι κάτω από συγκεκριμένους όρους».

Η ΕΕ δεν εκτόξευσε καμία απειλή. Κάλεσε την Τουρκία να ακολουθήσει την οδό του διεθνούς δικαίου, ξεκαθάρισε ο κ. Αναστασιάδης, απαντώντας σε άλλη ερώτηση. «Δεν θα ήθελα να δώσω περαιτέρω έμφαση για το τι λέει το τουρκικό ΥΠΕΞ. Επαναλαμβάνω ότι πλέον η ευθύνη βαραίνει την Τουρκία», είπε.
 
Πρόσθεσε ότι, κάτω από απειλές είτε κανονιοφόρων είτε άλλων ενεργειών, δεν δημιουργείται αυτό το κλίμα. Αντίθετα κλιμακώνεται μια κρίση χωρίς κανένα θετικό αποτέλεσμα σε βάρος βεβαίως και της Τουρκίας που καλείται να αναλάβει πλέον τις ευθύνες της.

Σε ερώτηση αναφορικά με το θέμα διαχείρισης των υδρογονανθράκων, ο Πρόεδρος υπενθύμισε τις συγκλίσεις από το 2011 και το 2015 και το γεγονός πως δεν είχε τεθεί ποτέ στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων ούτε στα έξι σημεία του Γ.Γ. Εξήγησε, όπως είπε, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δημιούργησε Εθνικό Ταμείο για να προστατεύσει το σύνολο του πληθυσμού και είναι έτοιμη, αν η Τουρκία σεβαστεί την ΑΟΖ της, να ανοίξει καταπιστευτικό λογαριασμό για λογαριασμό της τ/κ κοινότητας.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Πρότεινε στον Πρόεδρο να μας δώσουν νερό από τον παράνομο αγωγό ο Τατάρ
Μόνιμο Δικαστήριο των Λαών: Εγκλήματα Τουρκίας σε Κύπρο και Κουρδιστάν-Η ιστορία κλαίει και ζητά δικαιοσύνη»
Μόνιμο Δικαστήριο των Λαών: Εγκλήματα Τουρκίας σε Κύπρο και Κουρδιστάν-Η ιστορία κλαίει και ζητά δικαιοσύνη»
Ελπίδα για εξεύρεση κοινού εδάφους ενόψει επίσκεψης Ντι Κάρλο εξέφρασε η Κολάτσκο-«Να τεθεί κάτι συγκεκριμένο στο τραπέζι»
Ερχιουρμάν: Ορθολογικός δρόμος προς λύση Κυπριακού η ενεργειακή συνεργασία
Με τις εκλογές σχετίζονται οι σημαντικότερες καταστατικές αλλαγές που προωθούνται στον ΔΗΣΥ
Τη διαφωνία του με συνεργασία Κυπριακής Δημοκρατίας με ΗΠΑ και Γαλλία εξέφρασε ο Τατάρ
Με συμβολή κυπριακής αντιπροσωπείας απόφαση κατά Τουρκίας από Μόνιμο Δικαστήριο των Λαών
Μ. Ραουνά: Επιτυχής Προεδρία ΕΕ ύψιστη προτεραιότητα για Κυβέρνηση και ΠτΔ
Επίσημη ανακοίνωση για ταξίδι ΝτιΚάρλο-Προετοιμάζει την πενταμερή στο τρίγωνο Λευκωσίας, Αθήνας, Άγκυρας