Θα προεδρεύσει της Δημοκρατίας και από… Δευτέρας η αποχή του Συλλούρη

Στιγμές μεγάλης παραδοξότητας βιώνει η Κύπρος τις τελευταίες ώρες και σε αυτές προστίθεται άλλη μία. Ο Δημήτρης Συλλούρης θα απέχει από τα καθήκοντά του, αφού πρώτα… προεδρεύσει της Δημοκρατίας.
 
Υπενθυμίζεται ότι όταν απουσιάζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθήκοντα προεδρεύοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας ασκεί ο Πρόεδρος της Βουλής. Ο Νίκος Αναστασιάδης μεταβαίνει αύριο στις Βρυξέλλες, για τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις 15 και 16 Οκτωβρίου. Αυτό σημαίνει ότι για τρία εικοσιτετράωρα ο κ. Συλλούρης θα πρέπει να τον αντικαθιστά.
 
Ως εδώ δεν υπάρχει τίποτα το αξιοσημείωτο, που δεν συμβαίνει πάρα πολλές φορές τον χρόνο. Το παράξενο προκύπτει από το γεγονός πως ο Δημήτρης Συλλούρης προανήγγειλε ότι θα απέχει από τα καθήκοντά του. Θα είναι, δηλαδή, προεδρεύων της Δημοκρατίας, ενώ ανακοίνωσε ότι θα απέχει από τα καθήκοντα του Προέδρου της Βουλής.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δημήτρη Συλλούρη, η αποχή από τα καθήκοντα δεν θα είναι άμεση αλλά θα ξεκινήσει από την επόμενη Δευτέρα. Αυτό σημαίνει πως, ουσιαστικά, θα ξεκινήσει να απέχει, αφού επιστρέψει ο Νίκος Αναστασιάδης στο Προεδρικό.
 
Προφανώς η ρύθμιση αυτή επιλύει το πρακτικό ζήτημα αλλά όχι και το ηθικό, αφού αφενός ο κ. Συλλούρης από μόνος του κρίνει ότι δεν πρέπει να προεδρεύει της Βουλής ενόσω πραγματοποιείται έρευνα και αφετέρου θα προεδρεύει όχι απλώς της Βουλής αλλά και του κράτους για σχεδόν μία εβδομάδα.
 
Εάν η αποχή του κ. Συλλούρη από τα καθήκοντά του είχε άμεση εφαρμογή, θα έπρεπε η Κυβέρνηση να ζητήσει νομική γνωμάτευση για το κατά πόσον θα μπορούσε  ο κ. Συλλούρης να αντικαταστήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή αν θα έπρεπε να γίνει κάποια άλλη ρύθμιση (πχ ο πρεσβύτερος βουλευτής), καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχο προηγούμενο. Η μετακίνηση, όμως, της ημερομηνίας έναρξης της αποχής, αν και παράλογη, διευκόλυνε σε αυτή τη φάση την κατάσταση.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
 

Δειτε Επισης

Αξιωματούχοι ΗΠΑ εξήραν τον ηγετικό ρόλο Κύπρου για Γάζα-Τις επόμενες μέρες λειτουργεί η προβλήτα
Διμερείς σχέσεις-Κυπριακό στις επαφές Κόμπου στην Τασκένδη
Απαντούν στο ΕΛΑΜ για τα διαβατήρια στους μετανάστες ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ-«Αφελής και επικίνδυνη πρόταση»
Οικονομία και Κυπριακό συζήτησαν οι ηγεσίες ΑΚΕΛ-ΚΕΒΕ
Το μήνυμα ΠτΔ για την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του Σλοβάκου Πρωθυπουργού-«Βαθιά σοκαρισμένος»
Ν. Χριστοδουλίδης: Η Κύπρος θα κερδίσει το στοίχημα για ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον
«Η Νάκμπα συνεχίζεται σε μία γενοκτονία, χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαμαρτύρονται για εκτοπισμό»
«Εκβιασμός κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας η δήλωση Χεζμπολάχ για ροές Σύρων»
Νέα επίθεση Τατάρ σε Ολγκίν-Την κατηγορεί πως υπερέβη τα όρια της εντολής της
Επισκέφτηκε την περίκλειστη Αμμόχωστο ο Φασινό-«Να ξανακάνουμε το Βαρώσι μια ζωντανή πόλη»