Διεθνή διάσταση προσλαμβάνουν τα ρεζιλίκια μας-Τι γράφει ο ξένος Τύπος

Τα ρεζιλίκια μας με τα διαβατήρια έχουν υπερβεί, πλέον, τα κυπριακά σύνορα, αφού και τα ΜΜΕ στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό αναφέρονται στα όσα αποκάλυψε το δίκτυο Al Jazeera και στην απόφαση της Κυβέρνησης να καταργήσει άρον άρον το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα. Εκτενείς αναφορές γίνονται και στον Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη.
 
Πρώτο Θέμα
Με τίτλο «Κύπρος: Χρυσά διαβατήρια «τέλος» - «Επ' αυτοφώρω» ο πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής «πουλούσαν» διαβατήριο», το Πρώτο Θέμα αναφέρεται στην απόφαση της Κυβέρνησης και στο ιστορικό των αποκαλύψεων. Σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως αν έρθουν τα χρήματα στη Κύπρο ο ίδιος θα έκανε ότι ήταν δυνατόν και αν δεν τα κατάφερνε στη Κύπρο θα μπορούσε να μιλήσει με τους ομολόγους του Προέδρους των Κοινοβουλίων της Μάλτας, της Λετονίας και της Σλοβενίας.
 
Ακ9ολούθως αναφέρεται στις τοποθετήσεις Συλλούρη και Κομισιόν και στην παραίτηση Τζοβάνη.
 
CNN Greece
Η ελληνική έκδοση του CNN γράφει για σάλο στην Κύπρο, λέγοντας πως καταργείται το πρόγραμμα των διαβατηρίων, μετά το ντοκιμαντέρ, που «δείχνει τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής Δημήτρη Συλλούρη και τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Χριστάκη Τζιβάνη να εμφανίζονται πρόθυμοι να μεσολαβήσουν υπέρ Κινέζου φυγόδικου για την εξασφάλιση κυπριακού διαβατηρίου»
 
Το CNN αναφέρεται στο ντοκιμαντέρ, λέγοντας ότι προκάλεσε «θόρυβο» στην Κύπρο, με εκατοντάδες χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να ζητούν την παραίτηση του δεύτερου τη τάξει αξιωματούχου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ακολούθως αναφέρεται στις ανακοινώσεις Συλλούρη και Τζοβάνη.
 
Ελεύθερος Τύπος
«Πολιτική θύελλα στην Κύπρο για τα «χρυσά» διαβατήρια – Εκτός καθηκόντων, ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής», είναι ο τίτλος του Ελεύθερου Τύπου. Αναφέρεται στην ανακοίνωση Συλλούρη και γράφει πως «στο βίντεο το οποίο προβλήθηκε από το Al Jazeera, δύο δημοσιογράφοι υποδύθηκαν τους δυνητικούς επενδυτές, προφασιζόμενοι ότι ενδιαφέρονται να μάθουν τις διαδικασίες απόκτησης κυπριακής ιθαγένειας και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του σταθμού, ο πρόεδρος της Βουλής και οι Κύπριοι επιχειρηματίες προτίθενται να παράσχουν όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις προκειμένου αυτό να γίνει εφικτό ακόμη και σε αιτητές οι οποίοι δεν δικαιούνται να αποκτήσουν κυπριακό διαβατήριο».
 
 
Al Jazeera
«Η Κύπρος καταργεί το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων μέσω επενδύσεων», είναι ο τίτλος του Al Jazeera, που δημοσιοποίησε και το σχετικό ντοκιμαντέρ. Σε ένα αρκετά εκτενές ρεπορτάζ, αναφέρει ότι η Κύπρος προέβη σε κατάργηση του «αμφιλεγόμενου προγράμματος διαβατηρίων, μετά την έρευνα του Al Jazeera, που αποκάλυψε πως υψηλόβαθμοι πολιτικοί ήταν πρόθυμοι να εκδώσουν διαβατήρια σε καταδικασμένους εγκληματίες».
 
Το δίκτυο επαναλαμβάνει την ανακοίνωση του Υπουργικού Συμβουλίου και ακολούθως προσθέτει τις αναφορές του Γενικού Εισαγγελέα για ποινική έρευνα.
 
Υπενθυμίζει ότι πριν από το βίντεο που έδειχνε τον Δημήτρη Συλλούρη και τον Χριστάκη Τζοβάνη, είχε αποκαλύψει 14,000 έγγραφα και αναφέρεται στην πρόθεση του Προέδρου της Βουλής να απέχει από τα καθήκοντά του από τις 19 Οκτωβρίου.
 
Ακολούθως, το Al Jazeera υπενθυμίζει τις πρόνοιες του ΚΕΠ και αναφέρει πως το πρόγραμμα συχνά επικρίνεται από την Ε.Ε. και ΜΚΟ κατά της διαφθοράς και περιγράφει το ντοκιμαντέρ του και στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 
Το δίκτυο φιλοξενεί δηλώσεις της Ολλανδής ευρωβουλευτή Sophie in ‘t Veld, η οποία ανέφερε ότι το ντοκιμαντέρ «αποκαλύπτει την πραγματικότητα για τα προγράμματα υπηκοότητας μέσω επενδύσεων: Μια επιχείρηση συγκάλυψης για να έρχονται εγκληματίες και χρήματα από έγκλημα στην Ε.Ε.». Ανέφερε πως η έκκλησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι απλώς να λάβει νομικά μέτρα κατά της Κύπρου αλλά να δημιουργήσει το νομοθετικό πλαίσιο για κατάργηση της πρακτικής αυτής. «Αν αυτό το βίντεο δεν αποτελεί αρκετή απόδειξη για ανάγκη νομικής κατάργησης, τότε τι είναι;», διερωτήθηκε.
 
Ο Γερμανός συνάδελφός της Sven Giegold δήλωσε ότι το κλειδί είναι να αναλάβει η Ε.Ε. και αυτό σημαίνει να τερματιστούν τα προγράμματα. «Το πιο σοκαριστικό από αυτές τις εικόνες είναι η φυσικότητα. Αυτό δεν ήταν μεμονωμένο ατύχημα, φαίνεται δομικό», είπε, καλώντας την Ε.Ε. σε δράση.
 
Reuters
Πιο σύντομο είναι το δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, το οποίο επίσης προτάσσει την απόφαση της Κυβέρνησης. Η κριτική του ΚΕΠ έφτασε στο αποκορύφωμά της την Τρίτη, αναφέρει, μετά τις μυστικές καταγραφές του Al Jazeera ενός κρατικού αξιωματούχου, ενός βουλευτή και ενός δικηγόρου που φαίνεται να προσπαθούσαν να βοηθήσουν ένα φανταστικό Κινέζο επενδυτή με ποινικό μητρώο να εξασφαλίσει διαβατήριο και επισημαίνει ότι κάτι τέτοιο αποκλείει τους υποψηφίους.
 
Αναφέρει, περαιτέρω, ότι ο Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε ότι θα απέχει από τα καθήκοντά του από τις 19 Οκτωβρίου, σημειώνοντας ότι είναι δεύτερος τη τάξει.
 
BBC
Από την πλευρά του το BBC αναφέρεται επίσης στην κατάργηση του ΚΕΠ, μετά το ντοκιμαντέρ που παρουσίασε Κύπριους αξιωματούχους να προσπαθούν να βοηθήσουν έναν φανταστικό Κινέζο επιχειρηματία με ποινικό μητρώο. «Ένας από αυτούς που καταγράφηκε ήταν ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, που είπε πως θα απέχει μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα», προσθέτει.
 
Ακολούθως αναφέρει ότι η Κύπρος, που εντάχθηκε στην ΕΕ το 2004, προσφέρει διαβατήρια σε μη Ευρωπαίους που κάνουν επαρκείς επενδύσεις στη χώρα. Τον Νοέμβριο είχε αποκαλυφθεί ότι ο φυγάς Jho Low, ο οποίος αποτελεί κεντρική φιγούρα σε ένα παγκόσμιο σκάνδαλο στο πλαίσιο του οποίου δισεκατομμύρια δολάρια έκαναν φτερά από τη Μαλαισία, είχε πάρει κυπριακή υπηκοότητα τον Σεπτέμβριο του 2015 και αγόρασε περιουσία πέντε εκατομμυρίων στην Αγία Νάπα. Ο κ. Low καταζητείται από τις ΗΠΑ, όπου θεωρούν ότι ξέπλυνε δισεκατομμύρια, προστίθεται. Αναφέρει πως η Κύπρος στην πορεία ανακάλεσε το «χρυσό του διαβατήριο», μαζί με άλλα 25 άλλων επενδυτών, περιλαμβανομένων εννέα Ρώσων, οκτώ από την Καμπότζη και πέντε από την Κίνα.
 
Υπενθυμίζει ότι πέρσι η ΕΕ υπέδειξε στα κράτη-μέλη να κάνουν πιο αυστηρούς ελέγχους και σημειώνει πως και η Μάλτα και η Βουλγαρία έχουν παρόμοια προγράμματα με το κυπριακό.  
 
 

Δειτε Επισης

Πρότεινε στον Πρόεδρο να μας δώσουν νερό από τον παράνομο αγωγό ο Τατάρ
Μόνιμο Δικαστήριο των Λαών: Εγκλήματα Τουρκίας σε Κύπρο και Κουρδιστάν-Η ιστορία κλαίει και ζητά δικαιοσύνη»
Μόνιμο Δικαστήριο των Λαών: Εγκλήματα Τουρκίας σε Κύπρο και Κουρδιστάν-Η ιστορία κλαίει και ζητά δικαιοσύνη»
Ελπίδα για εξεύρεση κοινού εδάφους ενόψει επίσκεψης Ντι Κάρλο εξέφρασε η Κολάτσκο-«Να τεθεί κάτι συγκεκριμένο στο τραπέζι»
Ερχιουρμάν: Ορθολογικός δρόμος προς λύση Κυπριακού η ενεργειακή συνεργασία
Με τις εκλογές σχετίζονται οι σημαντικότερες καταστατικές αλλαγές που προωθούνται στον ΔΗΣΥ
Τη διαφωνία του με συνεργασία Κυπριακής Δημοκρατίας με ΗΠΑ και Γαλλία εξέφρασε ο Τατάρ
Με συμβολή κυπριακής αντιπροσωπείας απόφαση κατά Τουρκίας από Μόνιμο Δικαστήριο των Λαών
Μ. Ραουνά: Επιτυχής Προεδρία ΕΕ ύψιστη προτεραιότητα για Κυβέρνηση και ΠτΔ
Επίσημη ανακοίνωση για ταξίδι ΝτιΚάρλο-Προετοιμάζει την πενταμερή στο τρίγωνο Λευκωσίας, Αθήνας, Άγκυρας