7 Μύθοι και πραγματικότητες σχετικά με το EMS Training

Ένας νέος τρόπος προπόνησης μπήκε στη ζωή μας, το EMS Training (προπόνηση ηλεκτρομυοδιέγερσης), και όπως κάθε τι νέο, έτσι και σε αυτό υπάρχουν μύθοι και πραγματικότητες που κυκλοφορούν μεταξύ «ειδικών» και μας βασανίζουν.
Ψάξαμε λοιπόν, ρωτήσαμε και βρήκαμε τον κ. Χ. Χριστοδούλου Διευθύνων Σύμβουλο στην μεγαλύτερη αλυσίδα EMS studios στην Κύπρο, τα Technofit EMS Studios τα οποία είναι πλήρως εναρμοσμένα με τη νομοθεσία και 100% συμβατά με τα Ευρωπαϊκά πρωτόκολλα ασφάλειας και υγείας, για να μας λύσει 7 μύθους σχετικά με το EMS Training... για να μην μας πιάνουν στον ύπνο!
 
Τo EMS Training είναι το πλέον καινοτόμο Training στην εξέλιξη της Υγείας και Ευεξίας και αποτελεί μια εξαιρετικά αποτελεσματική και ασφαλή μέθοδο για όλο το σώμα και για κάθε ηλικία.
Το EMS Training δεν είναι κάτι καινούργιο στην αγορά αλλά χρονολογείται από την δεκαετία του 1970 όπου εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στη Ρωσία. Χρησιμοποιήθηκε σε αθλητές υψηλού επιπέδου οι οποίοι κατάφεραν να επιτύχουν αύξηση στην απόδοση τους κατά 30%-40%. Ακολούθως, την δεκαετία του 1990 άρχισε να επεκτείνεται σταδιακά και στην παγκόσμια αγορά με την μορφή μικρών συσκευών σώματος για τους αθλητές. Τη δεκαετία του 2000 προωθήθηκε στην αγορά το EMS Training για ολόκληρο το σώμα, όπου χρησιμοποιείτο στον ευρύτερο αθλητισμό και στον κλάδο της υγείας και ευεξίας. Με την πάροδο των χρόνων και μετά από πανεπιστημιακές έρευνες ξεκίνησε να εφαρμόζεται για ιατρικούς σκοπούς, για αποκατάσταση μετά από επεμβάσεις και για ανακούφιση από τον πόνο.
Ποια είναι όμως τα πρωτόκολλα που πρέπει να εφαρμόζονται για την ασφάλεια και υγεία των πελατών που θέλουν και επιθυμούν να προπονηθούν με τη μέθοδο του EMS Training;
 
  1. Μπορώ να προπονούμε με το EMS Training, όσες φορές την εβδομάδα θέλω. [Μύθος]
[Πραγματικότητα] Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τους κανονισμούς που εγκρίθηκαν από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο στις 19 Οκτωβρίου 2018  o χρήστης θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον 4 ημέρες από την επόμενη συνεδρία του. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό οι πρώτες 10 προπονήσεις να έχουν συχνότητα 1 φορά την εβδομάδα, ώστε να δωθεί η δυνατότητα στο σώμα να προσαρμοστεί σε αυτό το νέο ερέθισμα. Επομένως, η προπόνηση είναι μια φορά την εβδομάδα και είναι επαρκής για να επιτευχθούν οι στόχοι που θέτει κάποιος με το EMS training. Μετά τις δέκα προπονήσεις μπορεί να αυξηθεί ο αριθμός των προπονήσεων διατηρώντας όμως το διάστημα των τεσσάρων ημερών μεταξύ των προπονήσεων.
 
  1. Μια συνεδρία EMS training έχει διάρκεια περισσότερο από 20 λεπτά. [Μύθος]
[Πραγματικότητα] Μια συνεδρία EMS Training διαρκεί 20 λεπτά. Αρχικά, 20 λεπτά την εβδομάδα αντιστοιχούν σε 3 έως 5 ώρες στο γυμναστήριο. Σε μια EMS προπόνηση γυμνάζονται 650 μυϊκές ομάδες και γίνονται 85 μυϊκές συσπάσεις το δευτερόλεπτο. Επιπλέον, ενεργοποιούνται και οι εν τω βάθει μύες, εκείνοι δηλαδή που είναι δύσκολο να γυμναστούν μέσω της κλασικής γυμναστικής.  Στη συμβατική γυμναστική κατά τη διάρκεια της σύσπασης κινητοποιούνται  60% - 65% των μυϊκών ινών ενός μυ, ενώ σε προπόνηση με ηλεκτρομυοδιέγερση έχει βρεθεί κινητοποίηση σχεδόν του συνόλου των μυϊκών ινών με το ποσοστό να φτάνει το 95%-98%. Έτσι, 20 λεπτά την εβδομάδα είναι αρκετά έτσι ώστε να προπονηθεί κάποιος σε μεγάλες αντιστάσεις και με υψηλό επίπεδο δύναμης σε όλο το σώμα, χωρίς την ύπαρξη πραγματικού βάρους που θα επιβάρυνε το σώμα και θα οδηγούσε μακροχρόνια σε μυοσκελετικές κακώσεις.
 
  1. Κατά τη διάρκεια του EMS training δεν είναι απαραίτητη η χρήση γνήσιου εξοπλισμού. [Μύθος]
[Πραγματικότητα] Για την ασφάλεια και υγεία των μελών, ο εξοπλισμός  είναι απαραίτητο να είναι γνήσιος. Όλος ο τεχνικός εξοπλισμός πρέπει να είναι επίσημος και εγκεκριμένος από τον κατασκευαστή. Σύμφωνα με τον κανονισμό του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου τα ρούχα προπόνησης πρέπει να έχουν αντιβακτηριδιακή σύνθεση ή να πλένονται στους 90°C. Τα ηλεκτρόδια γιλέκου και εξοπλισμού πρέπει να έχουν αντιβακτηριδιακή σύνθεση ή μετά από κάθε συνεδρία να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται. Τα EMS studios που χρησιμοποιούν γνήσιο εξοπλισμό έχουν αναρτημένο στο χώρο τους πιστοποιητικό γνησιότητας εξοπλισμού αφού το έχουν προμηθευτεί από τον επίσημο αντιπρόσωπο.
 
  1. Κατά τη διάρκεια του EMS training μπορούν να προπονηθούν από 1 μέχρι 4 άτομα ταυτόχρονα (ανα προπονητή). [Μύθος]
[Πραγματικότητα] Βάση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας το EMS Training ΔΕΝ αποτελεί ομαδική προπόνηση. Σύμφωνα με τα πρωτόκολλα ασφαλείας είναι απαραίτητο να υπάρχει ένας εξειδικευμένος γυμναστής ανά 2 άτομα.
 
  1.  Για να μπορεί κάποιος να είναι προπονητής του EMS training χρειάζεται μόνο ένα πιστοποιητικό προπονητή. [Μύθος]
[Πραγματικότητα] Το EMS Training θεωρείται μια από τις ασφαλέστερες μεθόδους προπόνησης, φτάνει ο προπονητής να πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Όπως για παράδειγμα δεν θα εμπιστευόσασταν την ασφάλεια και την υγεία σας ένα ανειδίκευτο  γιατρό, για την εκπαίδευση των παιδιών σας σε ένα ανειδίκευτο δάσκαλο και για σοβαρά νομικά θέματα, ένα ερασιτέχνη δικηγόρο, έτσι δεν πρέπει να εμπιστέυεστε το EMS training σας σε ένα ανειδίκευτο άνθρωπο. Ο εκπαιδευτής σας θα πρέπει να κατέχει τις βασικές γνώσεις προπόνησης fitness βασισμένες στα ποιοτικά πρότυπα DQR2 από αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό οργανισμό και γνώσεις της EMS προπόνησης από πιστοποιημένο κέντρο εκπαίδευσης. Ο trainer θα πρέπει να είναι πιστοποιημένος ότι γνωρίζει τις βασικές αρχές του EMS training, το ιστορικό υγείας, τις ενδείξεις και αντενδείξεις και τη σωστή χρήση του εξοπλισμού. Όπως σε κάθε τι καινούργιο που αγοράζουμε υπάρχει ο επίσημος αντιπρόσωπος ο οποίος είναι γνώστης της χρήσης του αντικειμένου, έτσι ισχύει και στην περίπτωση της συσκευής του EMS Training – Miha Bodytec, και ειδικά όταν πρόκειται για μηχάνημα το οποίο αποτελεί ιατρική συσκευή.
 
  1. Δεν υπάρχει οποιαδήποτε επίσημη νομοθεσία που να διέπει το EMS Training. [Μύθος]
[Πραγματικότητα] Από τον Φεβρουάριο του 2019 βρίσκεται σε ισχύ η ευρωπαϊκή νομοθεσία για το EMS Training, κανονισμός DIN Standard 33961-5, η οποία περιλαμβάνει κανονισμούς για τον εξοπλισμό του studio, τη χρήση των μονάδων EMS καθώς επίσης και προϋποθέσεις για την εκπαίδευση του προσωπικού. H Γερμανική κατασκευάστρια εταιρεία Μiha Bodytec είναι η μόνη από όλες τις εταιρείες συσκευών ηλεκτρομυοδιέγερσης που τηρεί 100% τους κανόνες ασφαλείας. Όλοι οι φορείς, studio, και χώροι υγείας που ασχολούνται με το EMS Training είναι υποχρεωμένοι να εναρμονίζονται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. 
 
  1. Ένα EMS Studio δεν διαφέρει από ένα Personal Training studio. [Μύθος]
[Πραγματικότητα] Σε ένα Personal Training studio υπάρχουν βάρη, ιμάντες αιώρησης, διαδρόμοι, ποδήλατα και άλλα βοηθήματα γυμναστικής. Σε ένα αυθεντικό EMS Studio δεν υπάρχει τίποτα άλλο εκτός από το μηχάνημα Miha Bodytec, ώστε να MHN υπάρχουν τραυματισμοί και επιβαρύνσεις στο σώμα. Το μόνο που χρειάζεται είναι η τεχνογνωσία όπως την προσφέρει και την προτείνει η ίδια κατασκευάστρια εταιρεία Miha Bodytec.
Στο κάτω κάτω εάν προτιμούσαμε ένα συμβατό personal training θα μπορούσαμε να εμπιστευτούμε ένα αδειούχο personal training studio.
Τώρα γνωρίζετε τι είναι μύθος και τι πραγματικότητα και μπορείτε να κρίνετε καλύτερα πως να επιλέγεται το δικό σας EMS Studio με βάση την ποιότητα της υπηρεσίας που λαμβάνεται και όχι απαραίτητα την "φθηνή τιμή".
Είναι γνωστό άλλωστε, ότι το φθηνό είναι ακριβότερο!

 
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να σερφάρετε στο www.technofit.com.cy και στο Παγκύπριο τηλ. 7000 1288
 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Άναψε πράσινο φως η Ολομέλεια για την μεταβίβαση και εγγραφή οχημάτων υπό ανάκλήση
Επέκταση θερινού σχολείου στα ειδικά σχολεία ψήφισε η Βουλή
Πράσινο Βουλής για επέκταση στους 12 μήνες του δικαιώματος διακοπής εργασίας από μητέρες
Χάος στα συνεργεία για ταχογράφους φορτηγών και λεωφορείων-Εξετάζει αλλαγές το ΤΟΜ
Εξάμηνη καθυστέρηση στην επέκταση και ανακαίνιση της εντατικής νεογνών στο Μακάρειο-Αγανάκτηση από την Επ. Υγείας
«Η ισότητα των φύλων δεν είναι απλώς πολιτικός στόχος αλλά νομική υποχρέωση»
Σοβαρές καθυστερήσεις εξέτασης των αιτημάτων φαρμάκων ογκολογικών ασθενών
«Στο πλευρό της Ανθρωπότητας»-Την 8η Μαΐου τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου
Καταβολή εφάπαξ ποσού σε όσους δικαιούχους δεν συμμετείχαν στο Σχέδιο «κτίΖΩ» αποφάσισε το Υπουργικό