Ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα, κεκλεισμένων των θυρών, για τη Λιβύη.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ερντογάν: Η Τουρκία ξεκίνησε την αποστολή στρατευμάτων στην Λιβύη
 
Το αίτημα για την σύγκλιση του Συμβουλίου το έκανε η Ρωσία, όπως αναφέρουν τα ξένα διεθνή πρακτορεία, με σκοπό να συζητηθεί η κλιμάκωση της έντασης στη περιοχή, ενώ θα αποτελέσει και ευκαιρία, όπως τονίζεται, για να συζητηθεί και η συμφωνία της αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Τρίπολης με την Τουρκία, για τα θαλάσσια σύνορα. Το αίτημα της Μόσχας, επισήμως αφορά τη διεξαγωγή της διεθνούς συνόδου για τη Λιβύη που ελπίζει να οργανώσει η Γερμανία στο Βερολίνο πριν από τα τέλη Ιανουαρίου. Ακόμη όμως δεν έχει καθοριστεί η ημερομηνία.
 
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στην συνεδρίαση θα γίνει αναφορά στα μνημόνια κατανόησης της Τουρκίας με την αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, που αφορούν στην αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη χώρα, αλλά και τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο.

Θα συζητηθεί επίσης η κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ της κυβέρνησης και του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος προσπαθεί να καταλάβει την Τρίπολη από τον περασμένο Απρίλιο. Δεν αποκλείεται επίσης κάποιο μέλος του Συμβουλίου να θέσει στο τραπέζι και την εμπλοκή Ρώσων μισθοφόρων –κάτι που διαψεύδει η Μόσχα– που στηρίζουν τον Χάφταρ.
 
Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε ότι έχει ήδη αρχίσει «σταδιακά» η αποστολή Τούρκων στρατιωτών στη Λιβύη. Συνολικά, 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 33 τραυματίστηκαν το Σάββατο σε αεροπορική επιδρομή σε μια στρατιωτική σχολή στην πρωτεύουσα της Λιβύης, σύμφωνα με την GNA.

Πηγή: iefimerida.gr
 

Δειτε Επισης

Το Κατάρ καταδικάζει την ιρανική επίθεση σε αμερικανική βάση και καλεί σε διπλωματική αποκλιμάκωση
Μικρή μείωση θανατηφόρων στην Κύπρο την τελευταία δεκαετία-Στη 13η θέση στην Ευρώπη
Ποινή φυλάκισης έξι ετών σε 57χρονο για υπόθεση ναρκωτικών με δύο κιλά κάνναβης και κοκαΐνη
Σε πλήρη εγρήγορση oι Αρχές για τις συλλήψεις των Αζέρων-Πώς τοποθετείται η Κυβέρνηση
Καθησυχάζει ο Υπουργός Ενέργειας για τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων-«Κρίνουμε ότι θα είναι προσωρινές»
Απόφαση Ανωτάτου: Άκυρο το ένταλμα έρευνας για σημειώσεις στην οικία δεσμοφύλακα, «ουδεμία μαρτυρία, καθ' υπέρβαση της δικαιοδοσίας»
Συστάσεις για Πρώτες Βοήθειες σε ενδεχόμενη διαρροή ραδιενέργειας λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή
Έφαγε πόρτα από τον Τατάρ ο Χαν, βρίσκεται σε επαφή με την Άγκυρα-«Υψηλή προστιθέμενη αξία από την εμπλοκή της ΕΕ»
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που ιρανικός πύραυλος χτυπά πολυκατοικία στην Μπερ Σεβά
Αναζητά πέντε πρόσωπα για υποθέσεις κλοπών στη Λεμεσό η Αστυνομία (pics)