Τηλεφωνική επικοινωνία Μπορρέλ-Γκουτέρες με θέμα τη Λιβύη, το Ιράν και το Ιράκ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τις εξελίξεις στη Λιβύη, το Ιράν και το Ιράκ, είχε, όπως ανακοίνωσε, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορρέλ.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος δήλωσε πως το διεθνές πολυμερές σύστημα και η βασισμένη σε κανόνες παγκόσμια τάξης, με τον ΟΗΕ στον πυρήνα της, παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος εξέφρασε την ανησυχία ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη δείχνουν ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της βίας γύρω από την Τρίπολη. "Καταδικάζουμε επιθέσεις όπως η το χτύπημα του Σαββάτου εναντίον της στρατιωτικής σχολής, το οποίο φέρνει μόνο περισσότερη βία και ανθρώπινο πόνο", τόνισε.

"Σήμερα είναι πιο επείγον από ποτέ να εργαστούμε πραγματικά για μια πολιτική λύση στην κρίση στη Λιβύη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί όλες τις πλευρές να συμμετάσχουν σε μια πολιτική διαδικασία υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την εξεύρεση ειρηνικής και πολιτικής λύσης σε αυτή τη διαδικασία", κατέληξε.

Σε σχέση με τη δηλωθείσα πρόθεση του Ιράν αναφορικά με τα όρια εμπλουτισμού ουρανίου, ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε ότι "λυπάται βαθύτατα για την τελευταία ανακοίνωση του Ιράν σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας JCPOA. Σημείωσε πως η ΕΕ θα συνεχίσει να βασίζεται στις γνωματεύσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας. "Η πλήρης εφαρμογή της πυρηνικής συμφωνίας από όλους είναι πλέον πιο σημαντική από ποτέ, για την περιφερειακή σταθερότητα και την παγκόσμια ασφάλεια. Θα συνεχίσω να εργάζομαι με όλους τους συμμετέχοντες για να προχωρήσουμε", τόνισε.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τουλάχιστον 23 νεκροί και δεκάδες Παλαιστίνιοι από ισραηλινά πυρά στη Γάζα
Σύλληψη έξι Ισραηλινών στη Δυτική Όχθη για επίθεση σε στρατιώτες
Οικογενειακή τραγωδία στη Θεσσαλονίκη-Νεκροί πατέρας και 13χρονος γιος μετά από τροχαίο
The Times: Οι Ισραηλινοί είχαν διεισδύσει στο Ιράν τουλάχιστον από το 2010 και χαρτογραφούσαν τα πυρηνικά
Φωτιά μετά από χρήση σμυριλίου στην Κακοπετριά-Καταγγέλλει τους εμπλεκομένους το Τμήμα Δασών
Δεκάδες νεκροί από σφοδρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες στο Πακιστάν
Συνολικά 53 Κύπριοι έφυγαν από Ιράν και Ισραήλ-Πάνω από 3000 ταξιδιώτες στην Κύπρο λόγω εκτροπής
Πατέρας ξυλοκόπησε με βέργα τα παιδιά του στην Αχαΐα-Συνελήφθη μετά από καταγγελία της μητέρας
Εκτελέσεις, συλλήψεις και παράνοια στο Ιράν μετά το τέλος του πολέμου-Πού κρυβόταν ο Χαμενεΐ
Δεκαενιάχρονη TikToker βρέθηκε διαμελισμένη σε σακούλες στο Περού-Τι κρύβεται πίσω από το άγριο έγκλημα