Η οικολογική καταστροφή και τα ζώα που πεθαίνουν αβοήθητα στην Αυστραλία

Περισσότερα από 1.300 σπίτια που έχουν μετατραπεί σε αποκαΐδια, τουλάχιστον 22 νεκροί και μισό δισ. νεκρά ζώα είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από τις πυρκαγιές που μαίνονται -πολλές, εκτός ελέγχου πια- σε αρκετές περιοχές της Αυστραλίας, με τη χώρα να γνωρίζει ανείπωτο πόνο και τον πλανήτη να κοιτά ανήμπορος την τεράστια οικολογική καταστροφή που συντελείται.
 
Οι αριθμοί είναι πραγματικά σοκαριστικοί. Υπολογίζεται ότι από τον Σεπτέμβριο που ξέσπασαν οι πρώτες φωτιές έως σήμερα, έχει απανθρακωθεί επιφάνεια που αντιστοιχεί σε έκταση διπλάσια από αυτή του Βελγίου. Σχεδόν 500 εκατ. ζώα, ανάμεσά τους θηλαστικά, πτηνά και ερπετά, έχουν χάσει τη ζωή τους, εκτίμηση που πιθανότατα θα αναθεωρηθεί προς τα πάνω. Ενδεικτικό είναι ότι το 30% του οικοσυστήματος των κοάλα, του ζώου-εμβλήματος της Αυστραλίας, έχει εξαφανιστεί.
 

Κοάλα σώθηκαν από τις φωτιές στην Αυστραλία
Οι ανεξέλεγκτες πυρκαγιές πλήττουν τη χώρα που αποτελεί «σπίτι» για 244 είδη ζώων, μεταξύ αυτών και τα κοάλα, τα οποία δεν απαντώνται πουθενά αλλού σε όλο τον κόσμο. Η Αυστραλία κατέχει ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ, εκείνο του υψηλότερου ποσοστού γηγενών θηλαστικών που εξαφανίζονται σταθερά τα τελευταία 200 χρόνια.
 

Ο Crystal Kolden, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Αϊντάχο, ο οποίος μελέτησε τις φωτιές στην Τασμανία το 2018, δήλωσε ότι «οι πυρκαγιές στην Αυστραλία θα έχουν καταστροφικό αντίκτυπο στην άγρια ζωή». «Δεν θα έχουμε ασφαλή εκτίμηση για το πόσο κακό έκαναν, ούτε χρόνια μετά», σημειώνει και συμπληρώνει πως ενώ κάποια οικοσυστήματα, όπως τα δάση ευκαλύπτων, μπορούν να επανέλθουν μετά από φωτιές, υπάρχουν και άλλα, χαμηλής βλάστησης, που κατάφεραν να επιβιώσουν από την εποχή των δεινοσαύρων και όμως μπορεί να μην επανέλθουν ποτέ μετά από αυτές τις φωτιές, καθώς δεν είναι ανθεκτικά σε αυτές.
 

Σαν να μην υπάρχει επιστροφή, η Αυστραλία καταγράφει υψηλές θερμοκρασίες - ρεκόρ, ενώ οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο το έργο των πυροσβεστών. Στο μεταξύ, οι νεκροί έχουν φτάσει τουλάχιστον τους 22, η κυβέρνηση «ρίχνει» 3.000 εφέδρους στη μάχη με τις φλόγες και είναι κανείς να απορεί τι άλλο πρέπει να δούμε οι άνθρωποι για να καταλάβουμε ότι καταστρέφουμε ό,τι πολυτιμότερο έχουμε. Το οξυγόνο μας, το σπίτι μας, τη ζωή μας την ίδια.
Πηγή: Έθνος

Δειτε Επισης

Νέα απάτη με παραπλανητικά QR Codes σε χώρους στάθμευσης-Πώς δρουν οι επιτήδειοι (pics)
Παραμένουν οι διαφωνίες για την αύξηση των μελών της ΡΑΕΚ-«Δεν υπήρξε μελέτη και διαβούλευση»
Απασφάλισε εκ νέου ο Ευσταθίου με καταγγελίες-«Εν θα μου πει εμένα ο Σιζόπουλος αν είμαι ΕΔΕΚίτης»
Ελπίζει σε ανακοινώσεις που θα βοηθήσουν στο Κυπριακό ο Πρόεδρος-«Έχουμε το κλειδί, τη στρατηγική και τον τρόπο»
Απέτυχε να εκλεγεί Καγκελάριος ο Μερτς-Μεγάλη ήττα στην πρώτη ψηφοφορία της γερμανικής βουλής
Αλκατράζ, η θρυλική φυλακή που... λύγισε τον Καπόνε-Μπορεί όντως να την ξανανοίξει ο Τραμπ;
Συνελήφθη ο 18χρονος που καταζητείτο για την επίθεση στην 81χρονη και την κόρη της
Έδειξαν τους κατασκευαστές ως υπεύθυνους για ΤΑΚΑΤΑ-Απάντησε για συνάτηση με Όξινο ο Νικολαΐδης
Στη δημοσιότητα η φωτογραφία αναζητούμενου προσώπου για κλοπή
Η Χαμάς εκτιμά ότι οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα δεν έχουν νόημα σε αυτό το στάδιο