Στην εποχή του Brexit-Τι αλλάζει και τι μένει το ίδιο στη μεταβατική περίοδο
07:27 - 31 Ιανουαρίου 2020

Αδειάζει η κλεψύδρα της παρουσίας του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς απόψε, για πρώτη φορά στην ιστορία, ένα κράτος-μέλος θα αποχωρήσει από το μπλοκ.
Το πώς φτάσαμε μέχρι εδώ θα είναι σίγουρα αντικείμενο των ιστορικών του μέλλοντος. Προσπαθώντας να το θέσουν όσο πιο απλά γίνεται, οι συντάκτες της Guardian, αναφέρουν ότι το Η.Β. κάνει… γεωλογικό Brexit από την Ευρώπη εδώ και 8,000 χρόνια. Ιστορικά, ωστόσο, σε αντίθεση με το μεγαλύτερο μέρος της δυτικής Ευρώπης, το Η.Β. δεν πέρασε τους τελευταίους αιώνες ως πεδίο μάχης, καθώς η ιστορία του είναι αποικιοκρατική.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το Brexit είναι η αρχή… Το Η.Β. βγαίνει από την Ε.Ε., οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται
Αυτό, αναφέρει η εφημερίδα, σε συνδυασμό με τους ηρωισμούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, δημιούργησε στους Βρετανούς μια βαθιά αντίληψη πως είναι ξεχωριστοί, κάτι που ενισχύθηκε από τη σχετική οικονομική επιτυχία και έναν έντονα ευρωσκεπτικιστικό Τύπο.
Όλο αυτό το μείγμα δημιούργησε αρνητικές αντιλήψεις για την Ε.Ε. Ο ευρωσκεπτικισμός των Συντηρητικών ξεκίνησε το 1988, αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1990 και επέστρεψε δυναμικά, μαζί με τη διακυβέρνησή τους, το 2010.
Η συνέχεια είναι γνωστή. Εν μέσω οικονομικής κρίσης, αυξανόμενης δυσαρέσκειας για την μετανάστευση και πολιτικής απειλής από τα δεξιά, ο Ντέιβιντ Κάμερον υποσχέθηκε να οδηγήσει τη χώρα σε δημοψήφισμα για το Brexit, εάν κερδίσει τις εκλογές του 2015. Μια εν πολλοίς λαϊκιστική, συναισθηματική και μη βασιζόμενη σε γεγονότα καμπάνια, όπως την χαρακτηρίζει η Guardian, με το σλόγκαν «πάρτε πίσω τον έλεγχο» επικράτησε και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν 52% υπέρ της αποχώρησης του Η.Β. από την Ε.Ε.
Επί τρία χρόνια, πρώτα η Τερέζα Μέι και ακολούθως ο Μπόρις Τζόνσον, προσπαθούσαν μάταια να πείσουν τη Βουλή των Κοινοτήτων να ολοκληρώσει το νομοθετικό έργο για να μπορέσει η έξοδος της χώρας από το μπλοκ να γίνει με τακτικό τρόπο και οι αποτυχίες έσεισαν συθέμελα το βρετανικό πολιτικό σύστημα. Τελικά το αδιέξοδο έσπασε με κάποιες αλλαγές σε ό,τι αφορά στο καθεστώς που θα επικρατεί στη Βόρειο Ιρλανδία και με την νέα, ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία που απέκτησε ο Βρετανός Πρωθυπουργός, μετά την κατατρόπωση των Εργατικών στις εκλογές, υπερψηφίστηκε η Συμφωνία Αποχώρησης.
Όταν το ρολόι χτυπήσει μεσάνυχτα απόψε στις Βρυξέλλες, το Η.Β. θα βρεθεί εκτός Ε.Ε. και ο μόνος τρόπος να επιστρέψει στην ευρωπαϊκή οικογένεια είναι μέσω νέας διαδικασίας ένταξης. Δεν αναμένεται, ωστόσο, να αλλάξουν πολλά κατά τον πρώτο χρόνο, καθώς θα ακολουθήσει μεταβατική περίοδος, κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνει εντατική διαπραγμάτευση, ώστε να αποσαφηνιστεί η μελλοντική σχέση του Η.Β. με την Ε.Ε.
Σύμφωνα με το BBC, υπάρχουν επτά πράγματα που αναμένεται να αλλάξουν και επτά που θα μείνουν τα ίδια, από την πρώτη Φεβρουαρίου του 2020.
Τι αλλάζει
- Οι ευρωβουλευτές χάνουν τις έδρες τους
- Τέρμα στις ευρωπαϊκές συνόδους
- Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στο εμπόριο
- Θα αλλάξει το χρώμα των βρετανικών διαβατηρίων
- Νομίσματα Brexit
- Κλείνει το Τμήμα Brexit
- Η Γερμανία δεν θα προχωρά σε έκδοση πολιτών
Τι θα μείνει το ίδιο
- Τα ταξίδια
- Οι άδειες οδήγησης και τα διαβατήρια ζώων
- Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Υγείας
- Η διακίνηση και η εργασία στην Ε.Ε.
- Οι συντάξεις
- Εισφορές στους προϋπολογισμούς
- Εμπόριο
Όπως σχολιάζει η Guardian, πολύς κόσμος μπορεί να μην αισθανθεί τις αλλαγές για τους επόμενους 11 μήνες. «Μία πιο σημαντική στιγμή θα μπορούσε να ήταν η πρώτη Ιανουαρίου του 2021, η πρώτη ημέρα του Η.Β. εκτός των ευρωπαϊκών κανονισμών. Βάσει της Συμφωνίας Αποχώρησης εκείνη η ημέρα θα μπορούσε να καθυστερήσει μέχρι το 2022 ή το 2023, όμως ο Μπόρις Τζόνσον απέκλεισε οποιαδήποτε παράταση της μεταβατικής περιόδου».
