Έτσι διάβασαν σε Άγκυρα και κατεχόμενα την έκθεση του για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Νομικό πλαίσιο μεταξύ ψευδοκράτους και ΗΕ για την παραμονή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο ζητά το τουρκικό ΥΠΕΞ επικρίνοντας το κείμενο του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο, ενώ επικρίνει και τις αναφορές που γίνονται στο Κυπριακό. Το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι για να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό πρέπει πρώτα Ε/κ και Τ/κ πλευρά να συμφωνήσουν στο θέμα πολιτικής ισότητας. Αναφέρει ακόμη πως στηρίζει την διοργάνωση ανεπίσημης πενταμερούς την κατάλληλη στιγμή κατά την οποία ωστόσο όλες οι επιλογές για την επίλυση του Κυπριακού θα είναι στο τραπέζι. 

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ σχετικά με την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ αναφέρει ότι στηρίζουν την ανακοίνωση που έκανε χθες το ‘υπέξ’ των κατεχομένων. “Πρώτα από όλα όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές και στο παρελθόν, είναι σοβαρή έλλειψη το ότι για άλλη μια φορά για την ειρηνευτική δύναμη στο νησί τα ΗΕ δεν έχουν λάβει την συγκατάθεση  των ‘αρχών’ της ‘τδβκ’(ψευδοκράτος). “Αυτή η κατάσταση είναι ενάντια στους ίδιους τους κανόνες και τις αρχές του ΟΗΕ”, αναφέρεται. 

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ “χωρίς να υπάρχει ακόμη νομική βάση στα ‘εδάφη’ της ‘τβδκ’, η ΟΥΝΦΙΚΥΠ δραστηριοποιείται στο πλαίσιο της εποικοδομητικής και καλών προθέσεων προσέγγισης των ‘αρχών’ της ‘τδβκ’”. “Ενώ η κατάσταση είναι αυτή, είναι εντελώς αντιφατική η στάση του Συμβουλίου με την αναφορά του σε ελευθερία κινήσεων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στα ‘εδάφη’ της ‘τδβκ’. Αναμένουμε την περίοδο ενώπιόν μας, τα ΗΕ τα οποία διασφαλίζουν ώστε να μπορεί με σωστό τρόπο να συνεχίζει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ  τις δραστηριότητές της στο νησί, όπως το συντομότερο ολοκληρώσουν με τις αρχές της ‘τδβκ’ το απαραίτητο νομικό πλαίσιο”. Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ακόμη ότι “από την άλλη οι αναφορές με τις οποίες προαποφασίζεται πως θα συνεχιστεί η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, δυστυχώς και σε αυτό το τελευταίο κείμενο απόφασης έχουν διατηρηθεί. Οι εν λόγω αναφορές δεν συμβάλουν στη διασφάλιση λύσης του κυπριακού προβλήματος. Ενόσω συνεχίζεται η στάση της Ε/κ πλευράς για μην διαμοιρασμό της εξουσίας και της ευημερίας με τους Τ/Κ, οποιαδήποτε διαδικασία διαπραγματεύσεων ξεκινήσει ξανά, θα αποτύχει. Εάν κανείς θέλει να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό πρόβλημα, πρώτα πρέπει η Ε/κ και η Τ/κ πλευρά να καταλήξουν στο θέμα της πολιτικής ισότητας με τρόπο που να περιέχει όλα τα στοιχεία”, αναφέρεται. 

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, “η Τουρκία με αυτές τις σκέψεις, στηρίζει την διοργάνωση την κατάλληλη στιγμή ανεπίσημης πενταμερούς συν του ΟΗΕ κατά την οποία όλες οι επιλογές σχετικά με τη λύση θα είναι στο τραπέζι”. “Επιπλέον, θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι η  μείωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τον τερματισμό των μονομερών δραστηριοτήτων υδρογονανθράκων της Ε/κ πλευράς και τη διασφάλιση συνεργασίας με τους Τ/Κ”, αναφέρεται. 
 
Με το ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ «εκφράστηκε μια πολύ σημαντική βούληση προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης της συνεργασίας ανάμεσα στις πλευρές στο νησί», παρά τις προσπάθειες της ε/κ πλευράς, ανέφερε σε χθεσινή του ανακοίνωση το «υπεξ».
 
Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, το «υπεξ» σημειώνει την έκκληση στο ψήφισμα προς τις δύο πλευρές να αποφεύγουν ενέργειες που προκαλούν ένταση στο θέμα των υδρογονανθράκων, «δηλαδή να αποφεύγουν μονομερείς ενέργειες|, όπως υποστηρίζεται. «Ουσιαστικά σημειώνει ότι πρέπει να συνεργαστούν οι πλευρές. Με αυτή την έννοια, η πρόταση της τ/κ πλευράς τον Ιουλίου του 2019 είναι πλήρως εναρμονισμένη με αυτή την έκκληση».
 
Υποστηρίζει επίσης ότι πρέπει να μειωθεί η ένταση από τις μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της ε/κ πλευρά, όπως αναφέρει, προσθέτοντας ότι η μείωση της έντασης δεν μπορεί να αφεθεί για την περίοδο μετά την λύση του Κυπριακού. «Αν η διεθνής κοινότητας είναι ειλικρινής για την λύση αυτού του θέματος, πρέπει μια ώρα αρχύτερα να ενθαρρύνει την ε/κ πλευρά να καθίσει στο τραπέζι, δηλαδή να την ενθαρρύνει για διπλωματία και συνεργασία».
 
Το «υπεξ» αναφέρεται και σε κλονισμό της εμπιστοσύνης των Τ/κ προς την ΟΥΝΦΙΚΥΠ επειδή δεν ενημέρωσε το ΣΑ για τα εμπόδια που παρεμβάλλουν οι Ε/κ στο να ακούγεται η φωνή των Τ/κ διεθνώς και στην συμμετοχή τους σε διεθνείς εκδηλώσεις στον αθλητισμό, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση κλπ.
 
Κατά παρόμοιο τρόπο στην παράγραφο που αφορά την ελευθερία διακίνησης της ειρηνευτικής δύναμης στο νησί υπάρχουν στοιχεία που δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα, αναφέροντας υποστηρίζοντας ότι έχει δοθεί λάθος κατεύθυνση στο ΣΑ του ΟΗΕ πάνω σε αυτό το θέμα. Σημειώνει επίσης ότι οι ενστάσεις της τ/κ πλευράς για κάποια σημεία του ψηφίσματος θα διαβιβαστούν στο ΣΑ και τις ενδιαφερόμενες πλευρές, τόσο από την «αντιπροσωπεία» του ψευδοκράτους στην Νέα Υόρκη, όσο και από το «υπουργείο».
 
Αναφερόμενο στην λύση του Κυπριακού, το «υπεξ» επαναλαμβάνει ότι είτε θα αλλάξουν οι συνθήκες για να εξευρεθεί μια λύση μέσω διαπραγμάτευσης, είτε θα συζητηθεί ένα μοντέλο λύσης κατάλληλο για τις υφιστάμενες συνθήκες. «Η διαδικασία του να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα κάνοντας τις ίδιες ασκήσεις σημαίνει διατήρηση του στάτους κβο. Δεν μπορεί να καταδικαστεί ο τουρκοκυπριακός λαός στο στάτους κβο», καταλήγει η ανακοίνωση του «υπεξ».

Δειτε Επισης

Οι πολιτικές Κυβέρνησης για μεταναστευτικό με θετικό πρόσημο και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολίτων
Μαρίνος Σιζόπουλος: Η σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης να τεθεί ως διαδικασία επίλυσης
Ν. Χριστοδουλίδης: H Κύπρος έπαψε να είναι ελκυστικός προορισμός και τα κέντρα φιλοξενίας αδειάζουν
Ξεκάθαρο μήνυμα ΠτΔ προς την Τουρκία-«Οι πραγματικότητες στο νησί είναι ότι έχουμε μια παράνομη εισβολή»
Μετέφερε τη στήριξη Χριστοδουλίδη στους Μαρωνίτες η Άννα Αριστοτέλους
Η ακτινογραφία του μεταναστευτικού-Στο 6% επί του πληθυσμού οι αιτητές ασύλου στην Κύπρο
Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου καταδίκασε με ψήφισμα προς Στάρμερ την ανακήρυξη ψευδοκράτους
H ανάγνωση Λευκωσίας στις αναφορές Γέντζια για το Κυπριακό-«Απόδειξη προσήλωσης για επανέναρξη διαπραγματεύσεων»
Επιμονή Φιντάν για δύο κράτη-«Ευρωπαίοι και Αμερικανοί συμφωνούν ότι οι δύο κοινότητες χάραξαν το δρόμο τους»
Διαβεβαίωση ΠτΔ πως θα εξαντλήσει κάθε διαπραγματευτικό περιθώριο στο Κυπριακό