Ανακατανέμονται σε άλλες χώρες οι έδρες του Η.Β. στο Ευρωκοινοβούλιο

Από την 1η Φεβρουαρίου, ο αριθμός και η κατανομή των εδρών στο Κοινοβούλιο αλλάζει μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
 
Από την 1η Φεβρουαρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχει 705 έδρες, σε σύγκριση με τις 751 (ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός από τις συνθήκες της ΕΕ) που είχε πριν από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου 2020.
 
Από τις 73 έδρες του Ηνωμένου Βασιλείου, οι 27 έχουν ανακατανεμηθεί σε άλλες χώρες, ενώ οι υπόλοιπες 46 θα παραμείνουν κενές σε αναμονή ενδεχόμενων μελλοντικών διευρύνσεων.
 
Ποιοι είναι οι νέοι ευρωβουλευτές;
Όλοι οι νέοι ευρωβουλευτές εξελέγησαν στις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου του 2019. Ανάλογα με τους εθνικούς κανόνες, ορισμένα από τα ονόματά τους έχουν ήδη επιβεβαιωθεί, ενώ άλλα εκκρεμούν. Μπορείτε να αναζητήσετε όλα τα εν ενεργεία μέλη στην ειδική ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Καμία έδρα δε χάνεται
Η ανακατανομή των εδρών διασφαλίζει ότι δε θα μειωθεί ο αριθμός ευρωβουλευτών καμίας χώρα της ΕΕ, ενώ ο αριθμός των εδρών κάποιων κρατών μελών θα αυξηθεί από μία έως πέντε ώστε να αντιμετωπιστεί η υποεκπροσώπηση που παρατηρείται λόγω δημογραφικών και πληθυσμιακών αλλαγών.
 
Η νέα κατανομή λαμβάνει υπόψη το μέγεθος του πληθυσμού των κρατών μελών καθώς και την ανάγκη για ένα ελάχιστο επίπεδο εκπροσώπησης των ευρωπαίων πολιτών των μικρότερων κρατών.
Αυτή η αρχή της "φθίνουσας αναλογικότητας" σημαίνει ότι ναι μεν οι μικρότερες χώρες έχουν λιγότερους βουλευτές από τις μεγαλύτερες χώρες, αλλά οι ευρωβουλευτές από τις μεγαλύτερες χώρες αντιπροσωπεύουν περισσότερους πολίτες σε σχέση με τους συναδέλφους τους από μικρότερες χώρες.
 
Επόμενα βήματα
Το Κοινοβούλιο θα συνεχίσει να επηρεάζει τις διαπραγματεύσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου για τη μελλοντική τους σχέση, ενώ το Brexit θα επηρεάσει επίσης τη σύνθεση των επιτροπών και των διακοινοβουλευτικών αντιπροσωπειών. Για να μάθετε περισσότερα, μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό ενημερωτικό σημείωμα.
 

Δειτε Επισης

Οι πολιτικές Κυβέρνησης για μεταναστευτικό με θετικό πρόσημο και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολίτων
Μαρίνος Σιζόπουλος: Η σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης να τεθεί ως διαδικασία επίλυσης
Ν. Χριστοδουλίδης: H Κύπρος έπαψε να είναι ελκυστικός προορισμός και τα κέντρα φιλοξενίας αδειάζουν
Ξεκάθαρο μήνυμα ΠτΔ προς την Τουρκία-«Οι πραγματικότητες στο νησί είναι ότι έχουμε μια παράνομη εισβολή»
Μετέφερε τη στήριξη Χριστοδουλίδη στους Μαρωνίτες η Άννα Αριστοτέλους
Η ακτινογραφία του μεταναστευτικού-Στο 6% επί του πληθυσμού οι αιτητές ασύλου στην Κύπρο
Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου καταδίκασε με ψήφισμα προς Στάρμερ την ανακήρυξη ψευδοκράτους
H ανάγνωση Λευκωσίας στις αναφορές Γέντζια για το Κυπριακό-«Απόδειξη προσήλωσης για επανέναρξη διαπραγματεύσεων»
Επιμονή Φιντάν για δύο κράτη-«Ευρωπαίοι και Αμερικανοί συμφωνούν ότι οι δύο κοινότητες χάραξαν το δρόμο τους»
Διαβεβαίωση ΠτΔ πως θα εξαντλήσει κάθε διαπραγματευτικό περιθώριο στο Κυπριακό