ΒΙΝΤΕΟ: Ο Νικόλας μπορεί πλέον να παίζει με τους συμμαθητές του...

Παιχνίδι. Μια λέξη, που μόνο το άκουσμά της, φέρνει χαρά σε όλα παιδιά. Όταν δε αυτό γίνει πράξη, τότε τα πρόσωπά τους φωτίζονται. Αυτή η λάμψη υπάρχει πλέον και στο πρόσωπο του Νικόλα. Κι αυτό επειδή στο σχολείο του έφτασε ειδικό παιχνίδι, για να μπορεί να παίζει με τους συμμαθητές του.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩΟ Νικόλας, η εγκεφαλική παράλυση και ο φύλακας-άγγελος που του άλλαξε τη ζωή
 
Ο Νικόλας, που πάσχει από εγκεφαλική παράλυση, κατάφερε μετά από δύο χρόνια να λάβει μέρος στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής και να παίξει με τους συμμαθητές τους. Η επιμονή και υπομονή της μητέρας του, Γιούλας Πιτσιάλη, που έτρεξε τις διαδικασίες για να φτάσει στο σχολείο το παιχνίδι, Boccia, του έδωσε τη δυνατότητα να λάβει μέρος σε ένα μάθημα, από το οποίο παλαιότερα ήταν αποκλεισμένος. Το παιχνίδι αυτό, δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά που έχουν προβλήματα στην κίνηση των χεριών ή των ποδιών, να παίζουν με τους συμμαθητές τους.
 
Η διαδικασία για να αποκτηθεί από το σχολείο το συγκεκριμένο παιχνίδι ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, αναφέρει στον REPORTER η Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης για παιδιά με εγκεφαλική παράλυση «Αγκαλιά Ελπίδας», μητέρα του Νικόλα, Γιούλα Πιτσιάλη.
 
«Ξεκίνησα τη διαδικασία έγκρισης αυτού του εξοπλισμού επειδή το παιδί μου έχει εγκεφαλική παράλυση και τετραπληγία και δεν συμμετείχε στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής. Το παιχνίδι το είδαμε σε μια εκδήλωση, πριν από χρόνια και τότε αποφάσισα να απευθυνθώ στους υπευθύνους, ώστε να φέρουμε αυτό το παιχνίδι στο σχολείο του Νικόλα. Απευθύνθηκα αρχικά στον ΚΟΑ και στην κ. Τάμπα και η ίδια με παρέπεμψε στο Υπουργείο Παιδείας και συγκεκριμένα στην επιθεωρήτρια Φυσικής Αγωγής Μέσης Εκπαίδευσης. Στη συνέχεια επικοινώνησα με την κ. Χατζηιωσήφ, η οποία ήταν πολύ θετική από την αρχή».
 
Η γραφειοκρατία...
Η κ. Πιτσιάλη, σημείωσε πως η γραφειοκρατία ήταν πολλή, αφού για τα επόμενα δύο χρόνια γίνεται η μία διαδικασία μετά την άλλη, ώστε να έρθει στο σχολείο το παιχνίδι. Η διαδικασία ξεκίνησε όταν ο Νικόλας, βρισκόταν στο γυμνάσιο και ολοκληρώθηκε όταν ξεκίνησε το λύκειο.
 
«Υπήρχε μεγάλη γραφειοκρατία, που θεωρώ πως ήταν αχρείαστη. Αυτές οι πρωτοβουλίες, θα έπρεπε να είναι εύκολες και να υπάρχει διαθέσιμο κονδύλι στο εκάστοτε σχολείο, ώστε όταν γίνεται εκεί το αίτημα, να αποκτούν το παιχνίδι άμεσα. Ωστόσο, παρά τις πολλές διαδικασίες και το χρόνο που χρειάστηκε για να αποκτήσουμε αυτό το παιχνίδι, όλοι ήταν πρόθυμοι να μας βοηθήσουν».
 
Ένας εξοπλισμός για όλα τα παιδιά
Το συγκεκριμένο παιχνίδι απευθύνεται σε παιδιά με τετραπληγία όπως ο Νικόλας, αλλά και σε παιδιά με παραπληγία.
 
«Είναι ένα παιχνίδι με μπάλες και παίζεται ανά ζευγάρια, κάτι που είναι πολύ καλό αφού, το παιδί παίζει με τους συμμαθητές του και όχι μόνο του. Υπάρχουν δύο ομάδες χρωματιστών μπάλων, οι κόκκινες και οι μπλε και υπάρχει και η άσπρη μπάλα. Στόχος του παιχνιδιού είναι να ρίξει το παιδί τις μπάλες του όσο πιο κοντά στην άσπρη γίνεται. Είναι ένα ενδιαφέρον παιχνίδι. Το κλίμα στο σχολείο του Νικόλα είναι πάρα πολύ καλό, αφού το παιχνίδι έχει κερδίσει το ενδιαφέρον των συμμαθητών του, αλλά και του προπονητή του.»
 
Δεν είναι, όμως, μόνο εκείνο το παιχνίδι.
 
«Υπάρχουν και άλλα παιχνίδια και εξοπλισμός γι' αυτά τα παιδιά. Για παράδειγμα, υπάρχουν τα ποδήλατα με τρεις τροχούς, για τα παιδιά που θέλουν να τρέξουν. Υπάρχει το Power Wheelchair Football που είναι ποδόσφαιρο για τα παιδιά με παραπληγία. Υπάρχουν πολλά τέτοια παιχνίδια», ανέφερε η κ. Πιτσιάλη.
 
Η έκκληση προς τους εκπαιδευτικούς
Η Γιούλα Πιτσιάλη τονίζει πως πρέπει σιγά-σιγά, οι εξοπλισμοί αυτοί να υπάρχουν στα σχολεία.
 
«Όσο προχωράμε και λέμε πως τα παιδιά με αναπηρίες πρέπει να ενταχθούν στο πλαίσιο της ενιαίας εκπαίδευσης, τόσο πρέπει να τους επιτρέπουμε τη συμμετοχή και να τους ενσωματώνουμε στην κοινότητα του σχολείου. Μια παράκληση προς όλους τους εκπαιδευτικούς. Σήμερα είναι ένα παιχνίδι για την γυμναστική, αύριο μπορεί να είναι εξοπλισμός για την τέχνη, για τη μουσική, για οποιοδήποτε μάθημα. Πρέπει να ζητούν αυτούς τους εξοπλισμούς, επειδή η τεχνολογία υπάρχει. Απλώς πρέπει να τη ζητούν. Με λίγη έρευνα και καλή διάθεση, μπορείς να βρεις τι χρειάζεται ένα παιδί με τετραπληγία ή παραπληγία και να του το προσφέρεις».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Πιέσεις για περαιτέρω επέκταση της άδειας μητρότητας για τις νέες μητέρες-Προβληματισμένοι οι εργοδότες
Στο τραπέζι η αύξηση ποινών για όσους καθαρίζουν με λάστιχο βεράντες, πεζοδρόμια και οχήματα-Στο Υπουργικό νομοσχέδιο
Τα μέτρα ΥΠΕΣ για μείωση καθυστερήσεων στην ετοιμασία εκθέσεων από ΚΦΙΚΒ-Αύξηση αιτήσεων κατά 40%
Κατακεραύνωσε αστυνομικό το Δικαστήριο-Σκιές για αντίποινα εναντίον πολιτών και παράνομες ενέργειες με αναφορά στον «νόμο των τυράννων»
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί στην κλήρωση του Τζόκερ
Εκατό χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Χάγη κατά του πολέμου στη Γάζα
Επί γης κόλαση η Γάζα-Εκατοντάδες άμαχοι νεκροί, χωρίς νερό και τρόφιμα οι κάτοικοι, νέα μεγάλη επίθεση από το Ισραήλ
Ιδιωτική ακρόαση με τον Πάπα είχε ο ΥΠΕΞ-Στο επίκεντρο ο ρόλος της Κύπρου μεταξύ πολιτισμών και θρησκειών
Ανοιχτός ο Νετανιάχου σε συμφωνία που θα περιελάμβανε το τέλος των επιχειρήσεων στη Γάζα-Τι όρο θέτει
Επανήλθε το ΑΚΕΛ και απαντά εκ νέου στον ΠτΔ-«Μικροπολιτική και συνεχής προεκλογική εκστρατεία για το 2028»