Το Κυπριακό στο επίκεντρο της συζήτησης Αναστασιάδη-Κυπριανού

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, μετά από σχεδόν μία ώρα προσωπικής συζήτησης μεταξύ των δύο ανδρών.
 
Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο κ. Κυπριανού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πρόσκληση, ώστε να τον ενημερώσει για διάφορα θέματα και να ανταλλάξουν απόψεις και προβληματισμούς.
Όπως εξήγησε ο κ. Κυπριανού, προέβησαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε ανασκόπηση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. «Δεν σας κρύβω ότι μας ανησυχεί το παρατεταμένο αδιέξοδο το οποίο υπάρχει», είπε, αποδίδοντας το, σε αυτή τη φάση, στο γεγονός ότι θα γίνουν οι παράνομες «εκλογές» στα κατεχόμενα στις 26 Απριλίου.
 
Ανησυχία εξέφρασε και για το γεγονός ότι, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ υπήρξαν αναβαθμισμένες δυσκολίες σε σύγκριση με το παρελθόν. Επί του θέματος, όπως είπε, θα τοποθετηθεί ενδελεχώς το ΑΚΕΛ μέσω ανακοίνωσης.
 
Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι μοιράστηκε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη τις ανησυχίες του κόμματος και τις θέσεις του ως προς το τι πρέπει να γίνει μετά τις «εκλογές» στην τ/κ κοινότητα. «Τις αποφάσεις θα τις πάρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας», είπε. Επανέλαβε τη θέση του ΑΚΕΛ ότι δεν έχει θωρακιστεί η κυπριακή ΑΟΖ και απόδειξη τούτου, όπως δήλωσε, είναι ότι η Τουρκία προχωρεί ανενόχλητη σε γεώτρηση σε τεμάχιο που έχουμε αδειοδοτήσει.
 
«Όταν στον κρίσιμο χρόνο υποβάλλεις κάποιες προτάσεις που δεν γίνονται αποδεκτές, όταν λες προειδοποιήσεις που δεν λαμβάνονται υπόψη και αφήνονται τα πράγματα να φτάσουν σε ένα πολύ χειρότερο σημείο, δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές για να αντιμετωπιστούν αυτά τα πράγματα», ανέφερε ο κ. Κυπριανου.
 
Πρόσθεσε πως πρέπει να δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των εκλογών στα κατεχόμενα, ποια δεδομένα θα διαμορφωθούν και, αναλόγως των δεδομένων, να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, ώστε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό. Με την επανέναρξη, τόνισε, θα φανούν και οι προθέσεις της Τουρκίας, ενώ σημείωσε ότι κανένας δεν διαπραγματεύεται κάτω από απειλές.

Μεταρρυθμίσεις
Νίκος Αναστασιάδης και Άντρος Κυπριανού συζήτησαν αρκετά και το ζήτημα των προωθούμενων μεταρρυθμίσεων, που βρίσκονται ή αναμένεται να βρεθούν, ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων, με τον Πρόεδρο να ζητά τη συνεργασία του ΑΚΕΛ.
 
«Ως ΑΚΕΛ δεν τοποθετούμαστε από θέση αρχής αντιπολιτευτικά», διευκρίνισε ο Γ.Γ. του κόμματος, εξηγώντας ότι κρίνουν το κάθε νομοσχέδιο με το περιεχόμενο που έχει. Εκεί που συμφωνούν, είπε, δεν έχουν πρόβλημα να στηρίξουν μεταρρυθμίσεις, όπως έγινε με το ΓΕΣΥ.
 
Ο Άντρος Κυπριανού εξέφρασε την ετοιμότητα του ΑΚΕΛ για συζήτηση με τους αρμόδιους Υπουργούς. Ζήτησε από τον Πρόεδρο, αν θέλει να διευκολύνεται η συζήτηση, να ανταλλάζονται απόψεις προτού φτάνουν τα νομοσχέδια στη Βουλή, χωρίς απαίτηση από το κόμμα της αντιπολίτευσης να υιοθετούνται εκ των προτέρων οι απόψεις του. «Θα κρίνουμε το κάθε νομοσχέδιο από το περιεχόμενό του», διαβεβαίωσε. Σύμφωνα με τον Γ.Γ. του, το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο, εκεί και όπου συμφωνεί, να προσφέρει στήριξη στο κυβερνητικό έργο αλλά εκεί όπου διαφωνεί, θα διατυπώνει τις δικές του θέσεις.
 
Εκτενείς αναφορές έκανε ο κ. Κυπριανού και αναφορικά με τη συζήτηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναφορικά με την κατάσταση στο κυπριακό ποδόσφαιρο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πρόσφεραν προστασία στον Παπασταύρου για να μιλήσει, ανοίγουν ξανά παλιές υποθέσεις
 
Παραγωγική ανταλλαγή απόψεων
Από την πλευρά του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, μιλώντας μετά το πέρας της συνάντησης προανήγγειλε νέο κύκλο επαφών του Προέδρου Αναστασιάδη με τους αρχηγούς των κομμάτων.
 
Δήλωσε ότι η συνάντηση με τον Άντρο Κυπριανού, έγινε σε πολύ φιλικό κλίμα και υπήρξε μια θετική και παραγωγική ανταλλαγή απόψεων. "Συζητήθηκαν τα τρέχοντα θέματα, έγινε ενημέρωση για την τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ. Συζητήθηκαν επιμέρους θέματα όπως το ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για το επόμενο εξάμηνο, όπως και θέματα τρέχοντος ενδιαφέροντος, όπως η κατάσταση στο ποδόσφαιρο και άλλα", ανέφερε.
 
Σημείωσε ακόμη πως συζητήθηκαν τα θέματα της μεταρρύθμισης και "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντιμετώπισε με πολύ θετικό τρόπο τη θέση του κ. Κυπριανού ότι πρέπει να τυγχάνουν προγενέστερης ενημέρωσης, ούτως ώστε να αποφεύγονται οι οποιεσδήποτε συζητήσεις στη Βουλή".
 
Προς αυτή την κατεύθυνση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει σχετικές οδηγίες και επιθυμία της Κυβέρνησης είναι να υπάρχει  η ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων και το κατά δυνατόν συναίνεση στην αντιμετώπιση ιδιαίτερα θεμάτων που αφορούν τη μεταρρύθμιση και που αφορούν το σύνολο του λαού μας, είπε ο Εκπρόσωπος.
 
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι το ΑΚΕΛ έχει τη θέση ότι η ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν οχυρώθηκε όπως έπρεπε, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι γνωστές οι διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των θέσεων και της πολιτικής που υιοθετεί η Κυβέρνηση με το ΑΚΕΛ. Η θέση μας είναι ότι είχαν γίνει όλα τα αναγκαία μέτρα, έγιναν διμερείς, τριμερείς συμφωνίες, καθορίστηκε νομικά η ΑΟΖ της Κύπρου, υπάρχει η πολιτική θωράκιση εξ ου και οι καταδίκες από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τα μεγάλα κράτη της ΕΕ, τις γείτονες χώρες. Ως εκ τούτου είναι μια διαφορετική εκτίμηση του όλου θέματος. Η θέση της Κυβέρνηση παραμένει ως είχε, σεβαστή η θέση του ΑΚΕΛ, παρά ταύτα στην αξιολόγηση έχουμε διαφορές».
 

Δειτε Επισης

Οι πολιτικές Κυβέρνησης για μεταναστευτικό με θετικό πρόσημο και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολίτων
Μαρίνος Σιζόπουλος: Η σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης να τεθεί ως διαδικασία επίλυσης
Κηδεύτηκε 109 χρόνια μετά τη γέννησή του ο ήρωας Σπύρος Χατζηγίαννης-«Δεν φοβήθηκε, δε λύγισε»
Ν. Χριστοδουλίδης: H Κύπρος έπαψε να είναι ελκυστικός προορισμός και τα κέντρα φιλοξενίας αδειάζουν
Ξεκάθαρο μήνυμα ΠτΔ προς την Τουρκία-«Οι πραγματικότητες στο νησί είναι ότι έχουμε μια παράνομη εισβολή»
Μετέφερε τη στήριξη Χριστοδουλίδη στους Μαρωνίτες η Άννα Αριστοτέλους
Η ακτινογραφία του μεταναστευτικού-Στο 6% επί του πληθυσμού οι αιτητές ασύλου στην Κύπρο
Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου καταδίκασε με ψήφισμα προς Στάρμερ την ανακήρυξη ψευδοκράτους
H ανάγνωση Λευκωσίας στις αναφορές Γέντζια για το Κυπριακό-«Απόδειξη προσήλωσης για επανέναρξη διαπραγματεύσεων»
Επιμονή Φιντάν για δύο κράτη-«Ευρωπαίοι και Αμερικανοί συμφωνούν ότι οι δύο κοινότητες χάραξαν το δρόμο τους»