Ισχυρός σεισμός στα Δωδεκάνησα με εστιακό βάθος δύο χιλιομέτρων

Νέος ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο πριν τη 1,30 το μεσημέρι της Πέμπτης στα 57 χλμ ανατολικά της Καρπάθου, σύμφωνα με την αναθεωρημένη έκθεση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Το ειστιακό βάθος ήταν στα 19,9 χιλιόμετρα, ενώ έγινε αισθητός και στη Ρόδο. 

Το Ευρωμεσογειακό κατέγραψε τη δόνηση στα 5,7 Ρίχτερ, στα 71 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Καρπάθου και 156 χλμ νότια της Ρόδου και με εστιακό βάθος 10 χλμ.

Απανωτές δονήσεις
Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ είχε σημειωθεί και στις 3:28 τα ξημερώματα της Πέμπτης στον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα σε Κάρπαθο και Ρόδο, προκαλώντας ανησυχία. Το επίκεντρο εντοπίστηκε στα 67 χιλιόμετρα νοτιοανατολιά της Καρπάθου και στα 134 χιλιόμετρα νότια της Ρόδου. Το εστιακό βάθος εκτιμήθηκε στα 10 χιλιόμετρα.

Το απόγευμα της Τετάρτης είχε καταγραφεί στην ίδια περιοχή σεισμός 4,6 Ρίχτερ ενώ λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης είχε σημείωθεί σεισμός 4,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ. Μετά τη σεισμική δόνηση των 5,1 Ρίχτερ ακολούθησαν 11 μετασεισμοί μεγέθους μεγαλύτερου των 3 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ με ισχυρότερους έναν που καταγράφηκε στις 4:10 και είχε μέγεθος 4 Ρίχτερ και έναν με ίδιο μέγεθος που σημειώθηκε στις 7:12.

Σύμφωνα με το "Πρώτο Θέμα", ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα εξήγησε ότι οι περισσότεροι σεισμοί είχαν μεγάλο εστιακό βάθος και «δεν έγιναν αντιληπτοί στα δύο νησιά, δεδομένου ότι η απόσταση από το επίκεντρο ήταν μεγάλη» προσθέτοντας ότι η κατεύθυνση των σεισμικών κυμάτων «ήταν προς την Αφρική». 

Ο κ. Λέκκας ξεκαθάρισε, επίσης, ότι οι σεισμοί αυτοί «σε καμία περίπτωση δεν προκλήθηκαν από τον πρόσφατο σεισμό της Τουρκίας». Σύμφωνα με τον ίδιο, δε, οι σεισμοί αυτοί στην περιοχή «είναι «προς τη θετική κατεύθυνση γιατί εκτονώνονται οι δυνάμεις στο υπέδαφος».

Εξίσου καθησυχαστικός εμφανίστηκε με ανάρτησή του στο Facebook και ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας.

«Παρακολουθώ από χτες μια σειρά δονήσεων στο νοτιοανατολικό Αιγαίο που επεξεργάστηκα και δεν εκτιμώ ότι θα οδηγήσουν σε κάτι μεγαλύτερο. Παρόλο που μερικές δονήσεις πλησιάζουν και μερικές έχουν υπερβεί τα 5 Ρίχτερ, είναι σε μεγάλη απόσταση περίπου 75 - 80 χιλιόμετρα νότια της Καρπάθου και δεν έχουν δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στα νησιά μας» έγραψε χαρακτηριστικά.

 

Δειτε Επισης

Οικογενειακή τραγωδία στη Θεσσαλονίκη-Νεκροί πατέρας και 13χρονος γιος μετά από τροχαίο
Κατηγορεί την Ελλάδα για παραβιάσεις στη Θράκη το Υπ. Εξωτερικών της Τουρκίας
Πατέρας ξυλοκόπησε με βέργα τα παιδιά του στην Αχαΐα-Συνελήφθη μετά από καταγγελία της μητέρας
Έξι συλλήψεις Τούρκων για όπλα και ναρκωτικά σε Αθήνα και Χαλκιδική
Ο Θάνος Πλεύρης στη θέση του Μάκη Βορίδη στο Yπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου
Στο νοσοκομείο επτάχρονος στον Βόλο μετά από επίθεση αδέσποτων σκύλων
ΒΙΝΤΕΟ: Οδηγοί στην Κρήτη κοιτούσαν το τροχαίο που έγινε στο αντίθετο ρεύμα και τράκαραν
Ραγδαίες εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία-Άλλες δύο παραιτήσεις για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
Νέο κρούσμα αιμορραγικού πυρετού Κριμαίας-Κονγκό στη Λάρισα-
Ο Μητσοτάκης αποφασίζει τις επόμενες κινήσεις και τους αντικαταστάτες μετά τις παραιτήσεις για το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ