Έντονη κριτική από την αντιπολίτευση για το ψήφισμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Η.Ε. το ψήφισμα για ανανέωση της εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Όπως έγινε γνωστό, υπήρξε διπλωματική προσπάθεια της προηγούμενες ημέρες, ώστε να τροποποιηθούν κάποιες από τις αναφορές, που υπήρχαν αρχικά στο κείμενο του ψηφίσματος. Επί του θέματος τοποθετήθηκαν σήμερα κόμματα και Κυβέρνηση.  
 
Κληθείς να σχολιάσει το κείμενο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος είπε «να περιμένουμε να ψηφιστεί σήμερα το τελικό  κείμενο και θα προβούμε σε δηλώσεις». «Όπως είπαμε και χθες, ευελπιστούσαμε ότι δεν θα είχαμε αρνητικά στο κείμενο, αλλά να περιμένουμε την ψήφιση από το Συμβούλιο Ασφαλείας», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συμφωνήθηκε το τελικό κείμενο του σχεδίου ψηφίσματος για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ

 Τα κόμματα, ωστόσο, προέβησαν σε ουσιαστικές τοποθετήσεις, στη βάση των όσων έγιναν μέχρι σήμερα γνωστά.
 
ΑΚΕΛ
Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που αναμένεται να εγκριθεί σήμερα αφορά την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ αλλά περιλαμβάνει ταυτόχρονα βαρυσήμαντες αναφορές και μηνύματα για το Κυπριακό. Μεταξύ άλλων, το ψήφισμα καλωσορίζει τη συνάντηση του Βερολίνου και υπογραμμίζει ότι σε αυτήν επαναβεβαιώθηκαν η δέσμευση για δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στο ψήφισμα 716 του ΣΑ, η Κοινή Διακήρυξη του 2014, οι προηγούμενες συγκλίσεις και το Πλαίσιο Γκουτέρες της 30ης Ιουνίου, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ.
 
«Περαιτέρω, το ψήφισμα αναφέρεται στην ανάγκη για κατάληξη στους όρους αναφοράς ως σημείο αφετηρίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την αίσθηση του επείγοντος, οι οποίες να έχουν νόημα και να είναι προσανατολισμένες σε αποτέλεσμα. Καλεί επίσης τους δύο ηγέτες να απέχουν από κάθε ενέργεια ή ρητορική που επηρεάζει αρνητικά την επιτυχία της διαδικασίας.
 
Στις παραγράφους πέντε και έξι προσδιορίζονται συγκεκριμένα βήματα που αναμένεται να ακολουθήσουν οι δύο ηγέτες προς επίτευξη μιας βιώσιμης και συνολικής διευθέτησης. Μάλιστα, τους ενθαρρύνει να υποβάλουν γραπτές ενημερώσεις στην αποστολή καλών υπηρεσιών του ΓΓ ως προς την εφαρμογή τους. Αυτές θα περιληφθούν στην Έκθεση που καλείται να υποβάλει ο ΓΓ στις 10 Ιουλίου για τις καλές του υπηρεσίες», πρόσθεσε.
 
«Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν τρία σημεία του ψηφίσματος: πρώτο, τηρούνται και πάλι ίσες αποστάσεις στο ζήτημα της ΑΟΖ. Δεύτερο, η αναφορά σε άμεσες στρατιωτικές επαφές μεταξύ των δύο πλευρών και των ενδιαφερομένων μερών για τις οποίες καλεί την ΟΥΝΦΙΚΥΠ να υποβάλει σχετικές προτάσεις. Τρίτο, στα ΜΟΕ που προτείνονται περιλαμβάνονται συγκεκριμένα η οικονομική συνεργασία και το εμπόριο, κάτι που προκαλεί ανησυχία επαναφοράς των μεθοδεύσεων για απευθείας εμπόριο», τόνισε το μεγάλο κόμμα της αντιπολίτευσης», τόνισε το ΑΚΕΛ.
 
Συμπερασματικά, ανέφερε το κόμμα, ενώ δεν μπορεί να αναμένεται κάτι ουσιαστικό πριν την εκλογική διαδικασία στα κατεχόμενα, το ψήφισμα απαιτεί άμεση βελτίωση της ατμόσφαιρας καθώς και ουσιαστική προετοιμασία για την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας. «Αν δεν δοθούν σχετικές ικανοποιητικές ενημερώσεις μέχρι τις 10 Ιουλίου ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι, περιλαμβανομένης της διαφαινόμενης πρόθεσης για αναβάθμιση του ψευδοκράτους από παράνομη σε μη αναγνωρισμένη οντότητα. Κάτι που θα καταστήσει την αποτροπή της οριστικής διχοτόμησης ακόμη πιο δύσκολη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να αφουγκραστεί τα μηνύματα που γίνονται όλο και πιο συγκεκριμένα και να αλλάξει επειγόντως γραμμή πλεύσης»,  κατέληξε.  
 
ΔΗΚΟ
«Το Ψήφισμα δεν κάνει αναφορά σε σχέση με τη συνεχιζόμενη παρανομία της Τουρκίας  στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιτρέποντας την αποενοχοποίηση της. Αντιθέτως, σε μία εξωφρενική παράγραφο, καλεί ‘τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να απέχουν από κάθε ενέργεια και ρητορική που θα μπορούσε να βλάψει τις πιθανότητες επιτυχίας’», δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς.
 
Ιδιαιτέρως επικίνδυνη είναι η προτροπή «για τη δημιουργία αποτελεσματικού μηχανισμού για απευθείας στρατιωτικές επαφές μεταξύ των πλευρών». Με τον τρόπο αυτό το Ψήφισμα παραγνωρίζει μια βασική αρχή του διεθνούς δικαίου, καθώς η Εθνική Φρουρά, ως θεσμός της αναγνωρισμένης Κυπριακής Δημοκρατίας, θα αναγκαστεί να πραγματοποιεί απευθείας επαφές, είτε με τον κατοχικό στρατό  χώρας που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, είτε με τις παράνομες, λεγόμενες «τουρκοκυπριακές δυνάμεις ασφαλείας, πρόσθεσε.
 
«Η νέα αυτή αρνητική εξέλιξη, αποτελεί απόρροια της πολιτικής του Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος είχε συναινέσει στην αναβάθμιση των δικοινοτικών τεχνικών επιτροπών, σε βαθμό που να αντικαθιστούν τους θεσμούς  Κράτους», τόνισε ο κ. Μυλωνάς.  
 
«Σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, το Ψήφισμα επιβεβαιώνει δυστυχώς τον εγκλωβισμό της Ε/κ πλευράς στο Κοινό Ανακοινωθέν του Φεβρουαρίου του 2014, τις λεγόμενες «συγκλίσεις» 2008-2012 και στο πλαίσιο Γκουτέρεζ. Τρία κείμενα που καταγράφουν τραγικές υποχωρήσεις της πλευράς μας», σημείωσε το ΔΗΚΟ.
 
«Επειδή, τέλος, κάποιοι έσπευσαν να πανηγυρίσουν επειδή αποτρέψαμε ακόμα χειρότερες αναφορές στο Ψήφισμα, είναι καλό να θυμούνται ότι ο περιορισμός της αποτυχίας, δεν συνιστά επιτυχία», κατέληξε ο κ. Μυλωνάς.
 
ΕΔΕΚ
Με αφορμή το ψήφισμα το οποίο θα εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας, από πλευράς ΕΔΕΚ πρέπει να διατυπώσουμε πως είναι άκρως ανησυχητικά τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις φραστικές διατυπώσεις που επιχειρήθηκε να ενσωματωθούν και οι οποίες αναβάθμιζαν το κατοχικό καθεστώς, ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.
 
Με αφορμή αυτό και με βάση το τελικό κείμενο από την πλευρά της ΕΔΕΚ οφείλουμε να σημειώσουμε τα πιο κάτω:

  1. Είναι αδιανόητο και απαράδεκτο η Βρετανία, η χώρα που είναι η γενεσιουργός αιτία του κυπριακού προβλήματος, να έχει και την ευθύνη της ετοιμασίας αυτών των ψηφισμάτων. Είναι λογικό πως από τη στιγμή που ανεχόμαστε αυτή την ενέργεια, η Βρετανία θα συνεχίζει να προωθεί ανενόχλητη τη δική της πολιτική η οποία ταυτίζεται, δυστυχώς, με την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας.
  2. Το ότι ενώ κατ’ επανάληψη στις εκθέσεις του ΓΓ, και όχι μόνο, υπάρχουν αρνητικά στοιχεία τα οποία επιχειρούν να αναβαθμίσουν το ψευδοκράτος αλλά δεν παρατηρείται οποιαδήποτε ουσιαστική αντίδραση από τη δική μας πλευρά, άλλο τόσο θα παρατηρούνται προβλήματα. Όταν για παράδειγμα κατατίθενται προφορικά τα έξι σημεία του πλαισίου του ΓΓ και από τη δική μας πλευρά δεν ζητούμε αυτά να δοθούν γραπτώς για να υπάρχει ακριβής διατύπωση, δεδομένου ότι η πλειοψηφία αυτών των σημείων βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση τόσο με ψηφίσματα και αποφάσεις του ΟΗΕ όσο και με τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ, την Παγκόσμια και Ευρωπαϊκή Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, είναι γεγονός ότι η διολίσθηση του Κυπριακού θα συνεχίζει μέχρι που να καταλήξει σε μία επικίνδυνη ενδεχομένως λύση.
  3. Είναι αδιανόητο να μην γίνεται αναφορά στην Τουρκία η οποία δημιουργεί τις εντάσεις και τα προβλήματα στην κυπριακή ΑΟΖ, ακολουθεί πειρατική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο και παρεμποδίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά να καλούνται οι δύο πλευρές να αποφύγουν τις εντάσεις και ουσιαστικά να μπαίνουν στην ίδια μοίρα η Κυπριακή Δημοκρατία με το κατοχικό καθεστώς και την Τουρκία. 
 
«Είναι κατανοητό πως για όσο ακολουθούμε παθητική πολιτική, δεν αναθεωρούμε την στρατηγική μας και δεν αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να αναλάβουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ανατροπής σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, αυτές οι διολισθήσεις θα επαναλαμβάνονται μέχρι την πλήρη επίτευξη των τουρκικών στόχων», κατέληξε ο κ. Σιζόπουλος.
 
Συμμαχία Πολιτών
«Είναι σημαντικό το γεγονός ότι στο τελικό κείμενο που αφορά στην παραμονή της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο, αφαιρέθηκε η παράγραφος που προωθούσε την «ιδέα» των απευθείας επαφών μεταξύ των επίσημων θεσμών της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυπριακής Δημοκρατίας και των παράνομων θεσμών του ψευδοκράτους και προδιάγραφε την Ταϊβανοποίηση των κατεχόμενων. Ως Συμμαχία Πολιτών χαιρετίζουμε την συνέχιση της παρουσίας της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο, την οποία θεωρούμε αναγκαία», δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.
 
Όσον αφορά το σχέδιο ψηφίσματος, αυτό στην ουσία του δεν διαφέρει με προηγούμενα. Δηλαδή είναι άλλο ένα ψήφισμα το οποίο δεν καταγράφει τις τουρκικές προκλήσεις, την ένταση που προκαλεί η Άγκυρα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και την παραβίαση του Διεθνές Δικαίου, γεγονός που καταδεικνύει ότι για άλλη μια φορά τα Ηνωμένα Έθνη δεν είναι αντικειμενικά, είπε.
 
Πρόσθεσε ότι κρατούν ίσες αποστάσεις και καλούν μάλιστα τους «ηγέτες των δύο κυπριακών κοινοτήτων και όλων των εμπλεκομένων μερών να απέχουν από κάθε ενέργεια και ρητορική που θα μπορούσε να βλάψει τις πιθανότητες επιτυχίας», αποσιωπώντας το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι νόμιμο κράτος και οφείλει να προστατέψει τα δικαιώματά της.
 
«Καυτηριάζουμε το γεγονός ότι η Κυβέρνηση δεν έχει πετύχει μέχρι σήμερα ένα σχέδιο ψηφίσματος που να καταγράφει ότι η Τουρκία με τη στάση της έχει πετύχει την στασιμότητα στο Κυπριακό, δημιουργεί τετελεσμένα και προβαίνει σε απειλητικές πράξεις, όπως η εισβολή της εντός της Κυπριακής ΑΟΖ», υπογράμμισε ο κ. Λιλλήκας.
 
Η συνέχιση της καταγραφής τέτοιων σχεδίων ψηφισμάτων προσδίδει μια πλαστή εικόνα για την Κύπρο και το Κυπριακό πρόβλημα, γεγονός που θα πρέπει να προβληματίσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε σχέση με τα επόμενα βήματά του στο Εθνικό μας πρόβλημα, υπέδειξε.
 
«Τέλος, διπλωματικές προσεγγίσεις και προσπάθειες πρέπει άμεσα να γίνουν προκειμένου στις 10 Ιουλίου 2020 όπου ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα υποβάλει την έκθεση του για τις καλές υπηρεσίες στο Κυπριακό, τουλάχιστον να καταγραφεί μια πιο ρεαλιστική εικόνα σε σχέση με την στάση της Τουρκίας», ανέφερε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών.
 
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Aυτό είναι το τελικό κείμενο του σχεδίου ψηφίσματος του Σ.Α. για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ
 
 

Δειτε Επισης

Οι πολιτικές Κυβέρνησης για μεταναστευτικό με θετικό πρόσημο και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολίτων
Μαρίνος Σιζόπουλος: Η σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης να τεθεί ως διαδικασία επίλυσης
Κηδεύτηκε 109 χρόνια μετά τη γέννησή του ο ήρωας Σπύρος Χατζηγίαννης-«Δεν φοβήθηκε, δε λύγισε»
Ν. Χριστοδουλίδης: H Κύπρος έπαψε να είναι ελκυστικός προορισμός και τα κέντρα φιλοξενίας αδειάζουν
Ξεκάθαρο μήνυμα ΠτΔ προς την Τουρκία-«Οι πραγματικότητες στο νησί είναι ότι έχουμε μια παράνομη εισβολή»
Μετέφερε τη στήριξη Χριστοδουλίδη στους Μαρωνίτες η Άννα Αριστοτέλους
Η ακτινογραφία του μεταναστευτικού-Στο 6% επί του πληθυσμού οι αιτητές ασύλου στην Κύπρο
Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου καταδίκασε με ψήφισμα προς Στάρμερ την ανακήρυξη ψευδοκράτους
H ανάγνωση Λευκωσίας στις αναφορές Γέντζια για το Κυπριακό-«Απόδειξη προσήλωσης για επανέναρξη διαπραγματεύσεων»
Επιμονή Φιντάν για δύο κράτη-«Ευρωπαίοι και Αμερικανοί συμφωνούν ότι οι δύο κοινότητες χάραξαν το δρόμο τους»