Τέλος Εποχής

Μια μακρά περίοδος τελειώνει για το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) και μια καινούρια εποχή ξεκινά για την Ένωση. Την Ένωση των 27 πια. Κάποιοι μιλούν για ιστορικό λάθος του ΗΒ και όλοι για πλήγμα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Όπως και να έχει, οι Βρετανοί είναι σίγουρα εκτός. Τέλος στις φημολογίες - Τέλος στις συνωμοσιολογίες - Τέλος εποχής.
 
Η μέρα κατά την αποχώρηση τους στο Ευρωκοινοβούλιο ήταν συναισθηματική. Βλέπεις, 47 χρόνια είναι αυτά. Δεν είναι λίγα. Είναι χρόνια κοινών προσπαθειών, κόπων και αγώνων για την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Εντός της αίθουσας του Ευρωκοινοβουλίου, πολλοί Βρετανοί συνάδελφοι, πραγματικά δεν μπορούσαν να κρατήσουν τα δάκρυά τους.  Γι` αυτούς, το Brexit σημαίνει τέλος μιας εποχής, αποχώρηση από τις Βρυξέλλες και επιστροφή σε κάτι εντελώς άγνωστο. Άγνωστο τόσο για τους ιδίους, όσο και για την πατρίδα τους. Αυτό που με στιγμάτισε είναι η αβεβαιότητα στο πρόσωπό τους. Η αβεβαιότητα όχι τόσο της προσωπικής τους ζωής και η επανεκκίνηση μιας νέας καριέρας, αλλά η αβεβαιότητα για το τι ξημερώνει αύριο για το ΗΒ.  
 
Μόλις ακούστηκε το αποτέλεσμα, οι Βρετανοί Ευρωβουλευτές, αλλά και πολλοί συνάδελφοί, ξεκίνησαν να τραγουδούν ένα σκωτσέζικο τραγούδι. Κρατώντας τα χέρια μεταξύ τους, κράδαιναν τα κασκόλ που φορούσαν και όπου αναγραφόταν «πάντα ενωμένοι» και «ενωμένοι στη διαφορετικότητα 1973-2020», παραπέμποντας στα χρόνια παραμονής του ΗΒ στην ΕΕ. Η ατμόσφαιρα άκρως συγκινητική και το συναίσθημα μιας πραγματικής απώλειας ζωγραφισμένο στα πρόσωπα της πλειοψηφίας των παρευρισκομένων. «Δεν είναι αντίο, αλλά εις το επανιδείν», έγραφε το σύνθημα στην οθόνη.
 
«Είναι βαρύ να σας αποχαιρετήσουμε», είπε ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι. Και όντως, στην αίθουσα το κλίμα ήταν πολύ βαρύ. «Πιο πολλά μας ενώνουν παρά μας χωρίζουν», είχε πει λίγο νωρίτερα ο Ιταλός Πρόεδρος -  λόγια της Τζο Κοξ, της Βρετανίδας πολιτικού που δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας μία εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα που έφερε το Brexit.
 
 
Βέβαια υπήρχαν και οι Βρετανοί Ευρωβουλευτές που υποστήριζαν το Brexit και δήλωναν ευχαριστημένοι και υπερήφανοι, που είχαν πρωταγωνιστήσει στη διαδικασία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ. Όπως και να έχει, το πόσο στενή θα είναι η μελλοντική σχέση ΕΕ και ΗΒ θα εξαρτηθεί από το πόσο θα είναι ευθυγραμμισμένο το ΗΒ με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και τις κανονιστικές ρυθμίσεις. Αυτό άλλωστε επεσήμανε και η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν κατά τη συζήτηση προ της τελικής ψηφοφορίας της Συμφωνίας Αποχώρησης. Η Πρόεδρος σημείωσε ότι  ΕΕ και ΗΒ πρέπει να παραμείνουν συντονισμένοι σε μια σειρά από θέματα, όπως εμπορίου, ασφαλείας, διεθνούς ανάπτυξης και κλιματικής αλλαγής. «Θα μας λείψετε», διαβεβαίωσε πριν από τη ψηφοφορία.
 
Αξίζει να αναφέρω, ότι στο Εδιμβούργο πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία που αφορούσε τη διατήρηση της σημαίας της ΕΕ στο κτίριο του Κοινοβουλίου μετά το Brexit, την οποία η Κυβέρνηση κέρδισε.  Επιχείρημα της Κυβέρνησης της Σκωτίας ήταν ότι η διατήρηση της σημαίας της ΕΕ θα δείξει την αλληλεγγύη του Κοινοβουλίου προς τους ευρωπαίους πολίτες της και προς αυτούς που θα νιώσουν το αίσθημα της απώλειας με την αποχώρηση από την Ένωση.
 
Αναμφίβολα, ήταν μια μέρα από αυτές που μένουν χαραγμένες στη μνήμη. Ήταν μια θλιβερή μέρα για το Κοινοβούλιό μας. Ένα κεφάλαιο κλείνει, μια νέα περίοδος διαπραγματεύσεων, επίσης δύσκολη, ξεκινά. Κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου έως τα τέλη Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας το Λονδίνο θα συνεχίσει να εφαρμόζει τους κοινοτικούς κανόνες, η ΕΕ και το Λονδίνο θα πρέπει να αποφασίσουν για τη μελλοντική σχέση τους, ιδίως την εμπορική.
 
Θα είμαι εκεί.

Δειτε Επισης

Νομικό τμήμα Αστυνομίας. Μια έτσι, μια γιουβέτσι
Αρχηγό Αστυνομίας αλλάξαμε. Νοοτροπία αλλάξαμε;
Ας μην βάζουμε το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν πάνω από ανθρώπινες ζωές
Πολιτική επιχειρηματολογία έναντι ευχολογίων
Αυτισμός και η ποικιλομορφία του
Συμβασιούχοι Οπλίτες: Άμεση ανάγκη για στήριξη και αναβάθμιση τους στην Εθνική Φρουρά
Η νομιμότητα αποστολής προσκλητηρίων γάμου με φακέλους της Αστυνομίας και η άγνοια του Αρχηγού
Η έκθεση Ντράγκι και η επιβίωση της ΕΕ
Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε ομαλά, με δεκάδες νέες δράσεις και καινοτομίες, στον δρόμο για ένα σύγχρονο, δημοκρατικό και συμπεριληπτικό σχολείο
Καιρός να πάρουμε τη μοίρα μας στα χέρια μας