Στη Λισαβόνα το Σάββατο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για Σύνοδο «Φίλων της Συνοχής»

Στη Λισαβόνα θα μεταβεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης για να συμμετάσχει το Σάββατο, 1 Φεβρουαρίου, στην Άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ομάδας «Φίλοι της Συνοχής», που συνεδριάζει μετά από πρόσκληση του Πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα.
 
Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα είναι μεταξύ των 17 αρχηγών κρατών ή Κυβερνήσεων ή εκπροσώπων τους, που θα παραστούν στη συνάντηση, καθώς τα κράτη μέλη αυτά διαφωνούν με την περικοπή των κονδυλίων των ταμείων συνοχής από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027.
 
Όπως μεταδίδει το Κροατικό Πρακτορείο Ειδήσεων ΗΙΝΑ, η συνάντηση στην Πορτογαλία έπεται αυτής που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα, στις 5 Νοεμβρίου 2019, με στόχο τον καθορισμό των επόμενων βημάτων της ομάδας προς υπεράσπιση των ταμείων συνοχής και της αγροτικής πολιτικής στο πλαίσιο του ΠΔΠ, όπου ορίζονται τα όρια δαπανών της ΕΕ ανά έτος για κάθε τομέα πολιτικής.
 
Κατά την προηγούμενη συνάντηση στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, τα 17 κράτη μέλη είχαν ζητήσει να περιληφθεί το ίδιο ποσό για σκοπούς συνοχής στο επόμενο ΠΔΠ, στη βάση της μέχρι τώρα ακολουθούμενης πρακτικής.
 
Παράλληλα, οι 17 επέμειναν ότι πρέπει να διατηρηθεί η ίδια εθνική αναλογία των πόρων που επενδύονται για συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της ΕΕ στις χώρες τους, ενώ αντιτίθενται στα σχέδια για σύντμηση της περιόδου αποπεράτωσης τέτοιων σχεδίων.
 
Τα κράτη μέλη που συμμετέχουν στην Ομάδα «Φίλοι της Συνοχής» είναι η Βουλγαρία, η Κροατία, η Κύπρος, η Τσεχία, η Εσθονία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Ισπανία. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, έχει συγκαλέσει μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το ΠΔΠ στις 20 Φεβρουαρίου.

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε η νέα πρόταση της Chevron για ανάπτυξη του «Αφροδίτη»-Κρίθηκε ανεπαρκής
Αισθάνεται... αδικημένος από τη στάση της ΕΕ ο Τατάρ-«Υπάρχει τραμπουκισμός, πίεση και ανομία»
Πεντάγωνο: Το τεχνητό λιμάνι που κατασκευάζει ο στρατός των ΗΠΑ στη Γάζα είναι κατά το 50% έτοιμο
Οι ιδιαιτερότητες των εκλογών της Λευκωσίας-Οι επιλογές, οι συμμαχίες και οι εκτιμήσεις
Στον Λίβανο με δώρα και ελπίδα για κλείσιμο της στρόφιγγας των ροών Χριστοδουλίδης και φον ντερ Λάιεν
«Κόμβος αλληλεγγύης για τον κόσμο η Κύπρος»-Τιμήθηκε η επέτειος της ένταξης στην ΕΕ
LIVE: Σε εξέλιξη η εκδήλωση για την επέτειο της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ παρουσία της Φον ντερ Λάιεν
ΒΙΝΤΕΟ: «Η ένταξη στην ΕΕ η σημαντικότερη πολιτική και διπλωματική επιτυχία»
Τέθηκε σε λειτουργία η υπηρεσία «Τι ψηφίζω»-Όλες οι λεπτομέρειες
Υπ. Εργασίας: Εργαζόμαστε για καλύτερη ρύθμιση εργασιακών σχέσεων