«Μείνε δυνατή Ουχάν»-Συγκλονιστικά βίντεο από την πόλη φάντασμα
17:32 - 27 Ιανουαρίου 2020

Αυτό, πάντως, δεν είναι κάτι που πιστεύουν οι κάτοικοι της Ουχάν, οι οποίοι προσπαθούν να εμψυχώσουν ο ένας τον άλλο και να παραμείνουν δυνατοί μπροστά στη μεγάλη απειλή των τελευταίων ημερών.
Μάλιστα, σε μια πρωτότυπη κίνηση, δίνουν τα τελευταία απογεύματα ένα ιδιότυπο «ραντεβού», ανάβοντας τα φώτα στα διαμερίσματά τους και φωνάζοντας δυνατά «μείνε δυνατή Ουχάν, θα τα καταφέρουμε».
Τα βίντεο είναι συγκλονιστικά...
People in Wuhan are calling “Fighting, Wuhan” and singing now #coronavirus #Wuhan #PrayForWuhan pic.twitter.com/bIJ3FRMP80
— Yuki Tang (@Yukitang77) January 27, 2020
Videos circulating on WeChat and Weibo of people in #Wuhan shouting "Wuhan, add oil" out their windows and singing the Chinese national anthem together. A message going around asking ppl to do it together starting at 8pm. pic.twitter.com/U0xSINd5nW
— Rachel Cheung (@rachel_cheung1) January 27, 2020
In Wuhan residents are shouting “武汉加油/Wuhan Jiayou” from their apartments. It translates as “Wuhan Be strong/You can do this”; this kind of solidarity is very heartwarming. pic.twitter.com/xfQKyflCPy
— Thomas (@owishemwe) January 27, 2020
Πέρα από την παραπάνω κίνηση των κατοίκων, πάντως, η Ουχάν θυμζει... πόλη - φάντασμα, όπως φαίνεται με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο στο βίντεο που δημοσίευσε ο Ιρλανδός δάσκαλος Μπεν Καβανάχ, που ζει κι εργάζεται στην κινεζική πόλη. Στο βίντεο, που περιγράφει πώς είναι η καθημερινότητα πλέον στην Ουχάν, τον βλέπουμε αρχικά να ετοιμάζεται για να βγει να πάει μέχρι το σούπερ - μάρκετ. Φοράει διπλή μάσκα στο πρόσωπό του, καπέλο, μακρυμάνικα ρούχα και γάντια, ώστε να μην μείνει ακάλυπτο κανένα μέρος του σώματός του. Το αξιοσημείωτο είναι ότι φοράει μέχρι και γυαλιά κολύμβησης για να είναι καλυμένα καλά και σφιχτά μέχρι και τα μάτια του.
Σε όλη τη διάρκεια του βίντεο φαίνεται πως δεν κυκλοφορεί ψυχή στους δρόμους της πόλης, προφανώς επειδή όλοι έχουν φοβηθεί μην κολλήσουν τον φονικό ιό.
Περιγράφοντας τη συμπεριφορά των ανθρώπων τις τελευταίες μέρες, αναφέρει ότι «Αν ακούσεις κάποιον να βήχει, θα πεις αμέσως: "Ω, όχι, τι είναι αυτό;"... Επιτρέπεται να βγεις έξω αλλά ο φόβος έχει αυξηθεί τόσο πολύ που δεν θέλεις να βγεις αν δεν είναι πραγματικά ανάγκη».
Κοντά στις 44.000 ο αριθμός των κρουσμάτων, εκτιμούν ερευνητές στο Χονγκ Κονγκ
Την ίδια στιγμή, ερευνητές του Χονγκ Κονγκ, οι οποίοι εκτιμούν, βάσει μαθηματικών μοντέλων, ότι ο αριθμός των κρουσμάτων υπερβαίνει τις 40.000, ζητούν από τις κυβερνήσεις να λάβουν «δρακόντεια» μέτρα περιορισμού της μετακίνησης πληθυσμού εάν θέλουν να προλάβουν την εξάπλωση του ιού.
Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ (HKU) προειδοποιούν για επιτάχυνση της εξάπλωσης του νέου κινεζικού ιού, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει προκαλέσει, επισήμως, περί τους 80 θανάτους στην Κίνα.
Συνολικά, οι κινεζικές αρχές έχουν επιβεβαιώσει 2.744 κρούσματα στην Κίνα, ενώ ο αριθμός των ύποπτων περιπτώσεων διπλασιάσθηκε μέσα σε διάστημα 24 ωρών για να φθάσει τις 6.000.
«Πρέπει να προετοιμασθούμε για το γεγονός αυτή η επιδημία να εξελιχθεί σε παγκόσμια επιδημία», δήλωσε ο Γκάμπριελ Λουνγκ, επικεφαλής της ερευνητικής αυτής ομάδας του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ.
«Πρέπει να ληφθούν το συντομότερο δυνατόν δραστικά και δρακόντεια μέτρα για τον περιορισμό των μετακινήσεων του πληθυσμού», προειδοποίησε.
Ο Μα Σιαογουέι, επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Υγείας που αποτελεί υπουργείο στην Κίνα, δήλωσε χθες ότι ο νέος ιός έχει περίοδο επώασης που μπορεί να φθάσει μέχρι τις δύο εβδομάδες και ότι η μετάδοση είναι δυνατή ακόμη και κατά την περίοδο της επώασης, όταν ο ασθενής δεν έχει ακόμη εμφανίσει συμπτώματα της νόσου.
Με βάση τα μαθηματικά μοντέλα για την διάδοση του κινεζικού ιού, η ομάδα του Γκάμπριελ Λουνγκ εκτιμά ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος από τον επίσημο απολογισμό των κινεζικών αρχών, στον οποίο δεν λαμβάνονται υπ ' όψιν παρά μόνο οι επισήμως εντοπισμένες περιπτώσεις.
«Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που παρουσιάζουν συμπτώματα πρέπει να ήταν της τάξεως των 25.000-26.000 την πρώτη ημέρα του νέου κινεζικού έτους», δηλαδή το Σάββατο, ανακοίνωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Χονγκ Κονγκ ο δρ Λουνγκ στηριζόμενος σε μαθηματικά μοντέλα.
Περιλαμβάνοντας τα άτομα που βρίσκονται σε περίοδο επώασης, και είναι ακόμη ασυμπτωματικά, «ο αριθμός προσέγγιζε τις 44.000» το Σάββατο, είπε προσθέτοντας ότι ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να διπλασιάζεται κάθε έξι ημέρες, για να φθάσει στο ανώτατο σημείο τον Απρίλιο και τον Μάιο στις ζώνες που ήδη βρίσκονται αντιμέτωπες με μία επιδημία. Ο επιστήμονας αναγνωρίζει ότι εάν ληφθούν δραστικά μέτρα, ο ρυθμός αυτός μετάδοσης μπορεί να μειωθεί.
Το επίκεντρο της νόσου παραμένει η πόλη Ουχάν της επαρχίας Χουμπέι. Ομως κρούσματα έχουν επίσης εντοπισθεί στις μεγάλες πόλεις της χώρας όπως το Πεκίνο, η Σανγκάη, η Σεντζέν και η Καντόνα.
