Η διαχρονική φιγούρα της Λήδρας-«Κάποτε πουλούσαμε τρικά για 55 λίρες…»
15:40 - 26 Ιανουαρίου 2020
Οι καφετέριες είναι γεμάτες. Τα εστιατόρια το ίδιο, όπως και τα μεγάλα μαγαζιά. Κόσμος πάει και έρχεται. Χαζεύει τις βιτρίνες και μπαίνει στα μεγάλα καταστήματα. Η Λήδρας σφύζει από ζωή. Ανέκαθεν έσφυζε, άλλωστε. Μα το DNA της άλλαξε.
Όταν άνοιγε το κατάστημά του πριν 38 χρόνια, δεν υπήρχαν τόσες καφετέρειες, ούτε τόσα εστιατόρια. Τότε η Λήδρας, ήταν το παζάρι. Ο κόσμος έσπευδε για να ψωνίσει από τους πραματευτές και τα μαγαζάκια.
Τα χρόνια όμως, πέρασαν… Οι εποχές άλλαξαν, όπως άλλαξε και ολόκληρη η περιοχή. Τα μικρά μαγαζιά άρχισαν να κλείνουν το ένα μετά το άλλο και τη θέση τους πήραν οι καφετέριες και τα φαγάδικα.
Ένας από τους τελευταίους παλαιούς ιδιοκτήτες μαγαζιών ρούχων στην παλιά Λευκωσία, είναι ο 68χρονος Γιώργος Τζιωρτζής. Το διατηρεί, εδώ και 38 ολόκληρα χρόνια.
Ο κ. Γιώργος, που κατάγεται από τη Λευκωσία, σπούδασε γεωπόνος στις αρχές της δεκαετίας του ’70 στην Ελλάδα και στη συνέχεια επέστρεψε στην Κύπρο.
«Είχα δουλέψει στις πατάτες, στα σταφύλια και μετά, επειδή μου αρέσουν οι επιχειρήσεις, έψαχνα κάτι πιο μόνιμο και αποφάσισα να φτιάξω το δικό μου μαγαζί με ρούχα».
«Ο ηθοποιός είχε πριν το μισό. Το αγόρασα, αγόρασα και το δίπλα και τα ένωσα. Έτσι άρχισα σιγά σιγά, να δουλεύω και να πουλώ τα ρούχα μου».
Η αλλαγή του εμπορικού χάρτη
Από έναν άνθρωπο που έζησε την παλιά Λευκωσία σε άλλες εποχές, μπορείς να μάθεις πολλά.
«Ο εμπορικός χάρτης της περιοχής, έχει αλλάξει. Παλιά οι πελάτες έμπαιναν σε ένα μαγαζί, μετά σε ένα άλλο και μετά σε ένα άλλο και μετά μπορεί να επέστρεφαν. Σήμερα αυτό δεν υπάρχει».
Όπως εξηγεί, ο πελάτης σήμερα, πάει εκεί όπου θα βρει όλα όσα χρειάζεται μαζεμένα.
«Αν δεν το βρει σε σένα θα πάει κάπου αλλού… Σήμερα δουλεύουμε κυρίως με αλλοδαπούς, αφού είναι φτηνά τα προϊόντα μας. Παλιά δεν υπήρχαν μεγάλα καταστήματα, πολυκαταστήματα κ.λπ. Ο κόσμος ερχόταν κάτω και ψώνιζε εδώ. Πουλούσαμε τρικά 55 λίρες. Σήμερα, αναγκαζόμαστε να φέρνουμε πιο φθηνά ρούχα για να ανταποκρίνονται στο καταναλωτικό κοινό που εξυπηρετούμε».
«Άλλο το μικρομάγαζο...»
Θέλοντας να συγκρίνει τη δουλειά που γίνεται σε ένα μικρομάγαζο, με ένα πολυκατάστημα, ανέφερε ότι η μεγαλύτερη διαφορά έγκειται στην προσέγγιση των πελατών.
«Από τη μια στα πολυκαταστήματα μπορούν να παρκάρουν, να βάλουν τα παιδιά να παίξουν σε παιχνιδότοπο και να ψωνίσουν. Υπάρχει όμως και η ψυχολογία στη μέση. Αλλιώς είναι να πας να περπατήσεις με τον κόσμο στην παλιά Λευκωσία, να συγκρίνεις ανθρώπους και διαφορετικό να πας σε μεγάλα μαγαζιά. Τα μεγάλα μαγαζιά είναι απρόσωπα».
«Δεν θα έρθει εδώ πολύς κόσμος πλέον, να συγκρίνει μεταξύ των καταστημάτων και να ψωνίσει, αλλά θα έρθει για φαγητό. Επιλέγουν να πάνε αλλού για ψώνια».
Όταν τον ακούς νιώθεις ότι μιλά για την αλλαγή στο DNA του καταναλωτή με απογοήτευση, ωστόσο, όταν του το επισημάνεις, λέει πως δεν νιώθει απογοήτευση, αλλά είναι ρεαλιστής.
«Οι νέοι θέλουν να έχουν εγγυημένο μισθό και ωράρια»
Στα 68 του χρόνια, έχει ήδη συνταξιοδοτηθεί, ωστόσο δεν το λέει η καρδιά του να αποχωριστεί το μαγαζί του, αφού δεν υπάρχει τουλάχιστον προς το παρόν κάποιος από την οικογένεια να το αναλάβει.
Παρά τα σκαμπανεβάσματα που έχει η περιοχή, δεν σκέφτηκε ποτέ να κλείσει το μαγαζί.
«Κάποτε θα γίνει και αυτό. Ή μια αρρώστια ή τα χρόνια, σίγουρα σε κάποια στιγμή θα αναγκαστώ να φύγω», καταλήγει.
Όπως τον κ. Γιώργο υπάρχουν και άλλοι καταστηματάρχες στη Λήδρας, οι οποίοι παλεύουν για να κρατήσουν στη «ζωή» τα μαγαζιά τους.
- Μενταγιόν με... έντομα-Η πρωτότυπη ιδέα του αυτοδίδακτου Μάριου και το όνειρό του
- Η Κύπρια ομιλήτρια και coach που έγινε μια από τις καλύτερες του κόσμου
- Ο Ελπιδοφόρος και η Δώρα παραδίδουν μαθήματα ανθρωπιάς, κάνοντας το γύρο του κόσμου
- Ο γηραιότερος παρελαύνων της Ε.Φ.-«Θα υπηρετώ μέχρι να με καλέσει ο Κύριος»