«Μια την βίασαν δεκατρείς… Εκάμναν σεξ οι στρατιώτες, εβλέπαν οι καμπαρετζιήδες»
06:49 - 25 Ιανουαρίου 2020
«Γεννήθηκα το 1936 στη Λευκωσία. Πρέπει να πω για την οικογένειά μου, επειδή παίζει μεγάλο ρόλο, από ποιαν οικογένεια βγαίνεις. Ο παππούς μου από την πλευρά της μητέρας μου, ήταν φτωχός, αλλά πανέξυπνος. Ήθελε να γίνει δάσκαλος. Ο πατέρας του, που δεν είχε χρήματα τον έβγαλε από το σχολείο και τον έβαλε να δουλεύει σε ένα νονό του, που ήταν έμπορος. Σύντομα, έκανε το δικό του κατάστημα. Τότε, μόλις άρχισαν να χρησιμοποιούνται τα αντισυλληπτικά. Έτσι ο παππούς μου έκαμεν μόνο τέσσερα κοπελλούθκια. Τη μάνα μου και τρεις γιούδες. Ο παππούς μου, ήταν ο Χαρίλαος Σταυράκης.
«Σπίτι μας είχαμε κοπελούδες. Τις κοπελούδες σε ορισμένα σπίτια ελέαν τις δούλες. Εμείς ουδέποτε τις είπαμε έτσι. Η γιαγιά μου είχε δύο, εμείς είχαμε τρεις. Αρχικά ήταν μία αλλά ήρθε ο παπάς της και παρακάλεσε να φέρει και τις δύο μικρές της αδερφές, επειδή δεν είχε να τις ταΐσει.
Στο δικαστήριο για φυλλάδια της ΕΟΚΑ
«Ήμουν άριστη μαθήτρια, παρόλο που δεν διάβαζα. Τέλειωσα το παρθεναγωγείο Φανερωμένης το 1954. Εκείνη την εποχή, άρχισε η ΕΟΚΑ. Όλοι οι μικροί τότε, διανείμαμε φυλλάδια. Μόλις τέλειωσα το σχολείο, ήρθαν μια μέρα στο σπίτι αστυνομικοί και στη βιβλιοθήκη μου, ήβραν φυλλάδια. Θεωρήσαν καλό να με πάρουν δικαστήριο. Χαρά εγώ…που ήταν να πάω δικαστήριο.
«Το Σάββατο είχε ένα μάθημα ένας παιδοψυχίατρος που έφερνε παιδάκια με προβλήματα. Τον ρώτησα, “μετά τι κάνετε με αυτά τα παιδιά;” Είπε μου ότι ανάλογα με το πρόβλημα γίνονται διάφορα, μεταξύ των οποίων και η ψυχοθεραπεία. Αποφάσισα τότε, ότι θέλω να γίνω ψυχοθεραπεύτρια για παιδιά. Πήγα στη Γενεύη να κάνω δίπλωμα ψυχολογίας και άρχισα ψυχανάλυση, που με βοήθησε να λύνω μόνη μου τα προβλήματά μου.
Όταν δούλευα στο πανεπιστήμιο, έγραψα τρία βιβλία. Tο ένα ήταν για την θεωρία του Piaget και δύο για ψυχοπαιδαγωγικά θέματα. Όταν ήμουν υπεύθυνη στο τμήμα Ψυχολογίας, ένα από τα βιβλία που έγραψα είχε την εξής αφιέρωση, “σε όλα τα παιδάκια που υπέφεραν στο σχολείο, από την κακία και την άγνοια των μεγάλων”. Όταν παρουσίασα το βιβλίο σε μια κατάμεστη, από δασκάλους, αίθουσα, οι μισοί το αγόρασαν, λόγω της αφιέρωσης και άλλοι μισοί δεν το αγόρασαν, επίσης λόγω της αφιέρωσης.
Είμαι 65 χρόνια στην Ελβετία. Παντρεύτηκα έναν Πορτογάλο καθηγητή και κάναμε δύο παιδιά. Μέχρι πριν δέκα χρόνια έμενα μόνο τρεις μήνες το χειμώνα στην Κύπρο, επειδή κάνει πολύ κρύο στην Ελβετία. Από τότε που η οργάνωση πήρε διαστάσεις, μένω πιο πολύ εδώ».
Δράση κατά της Χούντας
«Το 1968 έγινε η Χούντα στην Αθήνα. Από την Γενεύη περνούσαν διάφοροι Έλληνες αυτοεξόριστοι. Ήμουν σε μια ομάδα, που βοηθούσαμε τους νεαρούς, που ταξίδευαν με ψεύτικα διαβατήρια.
Καθώς αφηγείται την ιστορία της, κτυπά, για πολλοστή φορά, το τηλέφωνο. Κάποιος την ενημερώνει ότι την είδε στην τηλεόραση που μιλούσε για το sex trafficking. Της αναφέρει μια υπόθεση εμπορίας γυναικών και μεσολαβεί στην Αστυνομία, για να τη διερευνήσουν.
«Το Μάρτιο του 2007 ήρθα στην Κύπρο. Μια φίλη, η αείμνηστη Ζακλίν Καραγιώργη, μου διάβασε ένα άρθρο σε ένα γαλλικό περιοδικό με τίτλο “Κύπρος η καταραμένη νήσος”. Το έγραψε μια δημοσιογράφος που ήρθε στη Λεμεσό. Είχε συναντήσει δύο κοπέλες, που μόλις ξέφυγαν από τα καμπαρέ και είπαν την ιστορία τους. Συνάντησε και τον πατέρα Σάββα, που είχε τότε καταφύγιο. Λέω στην Ζακλίν ”αποκλείεται, αυτά τα πράματα γίνονται στην Αφρική, όχι στην Κύπρο”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Μας ανάγκαζαν να κάνουμε σεξ στους καναπέδες και μας παρακολουθούσαν»
«Μια μέρα το 2009, ήμουν στη Γενεύη. Μια κοπέλα από τη Νότιο Αμερική, έφυγε από το καμπαρέ και τη βάλαμε στο σπίτι μιας φίλης. Η κοπέλα μου τηλεφώνησε, πως δεν έβρισκε τη Ρίτα τη Σούπερμαν (επικεφαλής του γραφείου καταπολέμησης εμπορίας προσώπων της Αστυνομίας). Μου είπε “αύριο το μεσημέρι θα πάω στο καμπαρέ. Θα το σκάσει μια κοπέλα και θα τη φέρω στο σπίτι”. Της είπα να μην κάνει έτσι πράμα. Μου είπε ότι ήταν μία από δεκαέξι άλλες κοπέλες, που έφευγαν από τη Δομινικανή Δημοκρατία, για να πάνε στην Ισπανία. Έπεσαν όμως σε παγίδα και αντί στην Ισπανία, τις έφεραν Κύπρο. Από το αεροδρόμιο της Λάρνακας, τις πήραν κατευθείαν σε ένα καμπαρέ στη Λεμεσό και από κει τις διένειμαν σε έξι άλλα. Έπαθαν όλες σοκ. Άλλες το δέχθηκαν, άλλες όχι. Η κοπέλα που θα έφευγε, έκλαιε ασταμάτητα. Ήταν 30 χρόνων, παντρεμένη με δύο μωρά.
Την ρωτώ, ποια ήταν η πιο φρικτή ιστορία, με την οποία ήρθε αντιμέτωπη.
«Υπάρχουν δύο καταφύγια. Στο κρατικό δεν μπορούν να μένουν πολύ καιρό. Κανονικά πρέπει να μένουν ένα μήνα, αλλά τις κρατούν περισσότερο, μέχρι να μην κινδυνεύουν από τους διακινητές. Ώσπου να βρουν δουλειά, βοηθούμε εμείς να βρουν διαμερίσματα. Μια εποχή στο σπίτι μου είχα έξι κοπέλες.
«Μας δίνει χρήματα το Γραφείο Ευημερίας. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό νόμο τα θύματα εμπορίας, είναι υπό την αιγίδα του κράτους. Είναι το Γραφείο Ευημερίας που έπρεπε να κάνει δεύτερο καταφύγιο. Το Γραφείο Ευημερίας έπρεπε να τις παίρνει στο γιατρό και τον ψυχολόγο. Όχι εμείς. Δεν το κάμνουν, όμως, επειδή δεν έχουν αρκετούς λειτουργούς.
«Όταν πήρα την σύνταξη μου άρχισα να γράφω αστυνομικά μυθιστορήματα με θέμα την εμπορία προσώπων, τα ναρκωτικά, την αρχαιοκαπηλία και όλα τούτα τα “ωραία” φαινόμενα που υπάρχουν σε κάθε κοινωνία.