Αμετακίνητος ο Ερντογάν-Στέλνουμε νέα στρατιωτική βοήθεια στη Λιβύη

Συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών είχαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη ο Τούρκος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγεκλάριος, η οποία πραγματοποίσηε επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, έπειτα και από την διεθνή διάσκεψη που οργανώθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο. Η κατάσταση στην Λιβύη βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών των δύο ηγετών.

Οπως ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την γερμανίδα καγκελάριο το τουρκικό προσωπικό θα εκπαιδεύσει τις δυνάμεις του Σάρατζ. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η κίνηση αυτή αναμένεται να δυναμιτίσει το κλίμα μετά τη συμφωνία κατά τη Διάσκεψη του Βερολίνου, στην οποία αποφασίστηκε -έστω κι αν δεν τηρείται στην πράξη- κατάπαυση του πυρός και απόσυρση τρίτων δυνάμεων.

Παράλληλα, ο τούρκος πρόεδρος έστειλε το μήνυμα ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε μόνος τους «αδελφούς Λίβυους» σε μία τέτοια δύσκολη στιγμή.

Δεν παρέλειψε μάλιστα, αναφερθεί και στη συνεργασία με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA), υποστηρίζοντας ότι η στήριξή της «δεν αποτελεί επιλογή, αλλά υποχρέωση που απορρέει από το Ψήφισμα 2259 των Ηνωμένων Εθνών».

Στο πλαίσιο αυτό διευκρίνισε ότι η Τουρκία έχει αποστείλει «στρατιωτικούς συμβούλους» στην Τρίπολη με στόχο την εκπαίδευση των τοπικών δυνάμεων.

Μέρκελ: Αναγκαία μια στέρεα και βιώσιμη συμφωνία

Από την πλευρά της, η Άγκελα Μέρκελ κατέστησε αναγκαία τη μετατροπή της εύθραυστης εκεχειρίας σε μία στέρεα και βιώσιμη συμφωνία.

Πρότεινε, επιπλέον, τη διεξαγωγή επαφών ανάμεσα σε Ρωσία, Τουρκία, Γερμανία και Γαλλία εντός του α’ τριμήνου του 2020, ενώ εξήρε τη σημασία της άμεσης σύγκλησης της 10μελούς στρατιωτικής επιτροπής που συγκροτήθηκε για την επίλυση των διαφορών των δύο αντιμαχόμενων πλευρών.

Νωρίτερα, οι δύο ηγέτες έδωσαν το «παρών» στα εγκαίνια του τουρκό – γερμανικού Πανεπιστημίου, όπου ο Ερντογάν -μεταξύ άλλων- αναφέρθηκε στη λιβυκή κρίση.

Κάνοντας ειδική μνεία στο πρόσφατο ειρηνευτικό σχέδιο για τη Λιβύη, παρατήρησε ότι αποτέλεσε σημαντικό βήμα προς την αποκατάσταση της πολιτικής σταθερότητας, προσθέτοντας ότι η επιτυχία του σχεδίου εξαρτάται από την εφαρμογή του.

Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι ένα ενδεχόμενο χάος στη βορειο-αφρικανική χώρα θα επηρεάσει ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου.

«Εάν δεν υπάρξει ηρεμία το συντομότερο δυνατόν, η ατμόσφαιρα χάους στη Λιβύη θα επηρεάσει όλη τη λεκάνη της Μεσογείου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), Χαλίφα Χάφταρ, ο πρόεδρος της Τουρκίας τον χαρακτήρισε ως «πραξικοπηματία».

«Είναι σημαντικό να ασκήσουμε πιέσεις στον πραξικοπηματία Χαφτάρ και στους υποστηρικτές του, ειδικά σ’ αυτό το θέμα. Η αύξηση των επιθέσεων σε κατοικημένες περιοχές στην Τρίπολη και η στόχευση του αεροδρομίου Μιτίκα έδειξε ποιος ήταν στο πλευρό της ειρήνης και ποιος ήταν από την πλευρά του συνεχιζόμενου αίματος και των δακρύων».

Δειτε Επισης

Νέα απάτη με παραπλανητικά QR Codes σε χώρους στάθμευσης-Πώς δρουν οι επιτήδειοι (pics)
Παραμένουν οι διαφωνίες για την αύξηση των μελών της ΡΑΕΚ-«Δεν υπήρξε μελέτη και διαβούλευση»
Απασφάλισε εκ νέου ο Ευσταθίου με καταγγελίες-«Εν θα μου πει εμένα ο Σιζόπουλος αν είμαι ΕΔΕΚίτης»
Ελπίζει σε ανακοινώσεις που θα βοηθήσουν στο Κυπριακό ο Πρόεδρος-«Έχουμε το κλειδί, τη στρατηγική και τον τρόπο»
Απέτυχε να εκλεγεί Καγκελάριος ο Μερτς-Μεγάλη ήττα στην πρώτη ψηφοφορία της γερμανικής βουλής
Αλκατράζ, η θρυλική φυλακή που... λύγισε τον Καπόνε-Μπορεί όντως να την ξανανοίξει ο Τραμπ;
Συνελήφθη ο 18χρονος που καταζητείτο για την επίθεση στην 81χρονη και την κόρη της
Έδειξαν τους κατασκευαστές ως υπεύθυνους για ΤΑΚΑΤΑ-Απάντησε για συνάτηση με Όξινο ο Νικολαΐδης
Στη δημοσιότητα η φωτογραφία αναζητούμενου προσώπου για κλοπή
Η Χαμάς εκτιμά ότι οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα δεν έχουν νόημα σε αυτό το στάδιο