Ακσόι: Η Τουρκία δεν αποκλείει Διεθνές Δικαστήριο Χάγης για καθεστώς αποστρατικοποίησης νησιών Αιγαίου

Η Τουρκία δεν αποκλείει μεθόδους ειρηνικής λύσης συμπεριλαμβανομένου και του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης εάν συμφωνηθεί από κοινού με την Ελλάδα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι σε δήλωσή του για το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου ενώ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι το 1936 είχε εμποδίσει την μεταφορά του θέματος στο διεθνές δικαστήριο. 

Στην ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι αναφέρει ότι η παραβίαση του καθεστώτος αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου από το 1960 είναι μόνο ένα από τα αλληλένδετα προβλήματα στο Αιγαίο.

«Αυτό το ζήτημα πηγάζει από την παραβίαση από πλευράς Ελλάδας των υποχρεώσεων της οι οποίες πηγάζουν από τη συνθήκη της Λωζάνης το 1923 και των Παρισίων το 1947 και επομένως την παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Η Ελλάδα με την επιφύλαξη που εξέφρασε το 1993 για την αρμοδιότητα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης σταμάτησε την μεταφορά  του ζητήματος αυτού στο διεθνές δικαστήριο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Τουρκία διαμαρτύρεται συνεχώς από την αρχή και προβαίνει στις απαραίτητες πρωτοβουλίες για της παραβιάσεις του αποστρατικοποιημένου καθεστώτος είτε από την Ελλάδα είτε από τρίτες χώρες.

«Εμείς επιθυμούμε το ζήτημα της παραβίασης του καθεστώτος των νησιών του Αιγαίου και τα άλλα προβλήματα του Αιγαίου να συζητηθούν μαζί και να επιλυθούν μέσω διαπραγματεύσεων. Κάνοντάς το αυτό, λέμε ότι δεν αποκλείουμε μεθόδους ειρηνικής λύσης την οποία θα συμφωνήσουμε από κοινού,  συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης», προστίθεται. 

Τελικά, συνεχίζει η ανακοίνωση, η στάση που ακολουθήσαμε κατά τις διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα μεταξύ 2002 και 2016 ήταν προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά έπειτα από επιθυμία της Ελλάδας οι διαπραγματεύσεις αυτές διακόπηκαν.

«Όπως πρότεινε ο Πρόεδρός μας στις διαπραγματεύσεις που διεξήγαγε με τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο, η χώρα μας είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει όλα τα κανάλια διαλόγου, συμπεριλαμβανομένων και των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα και μάλιστα να ανοίξει ένα νέο κανάλι διαλόγου για την ανατολική Μεσόγειο».

Η Ελλάδα, ωστόσο, υποστηρίζεται, «αντί να ανταποκριθεί θετικά σε αυτή την πρότασή μας και να καθίσει να μιλήσει μαζί μας, όπως συνηθίζει πάντα διαμαρτύρεται κατά της Τουρκίας στην ΕΕ και ελπίζει για βοήθεια από άλλους».

«Αυτή η στάση δεν είναι σοβαρή και δεν συνάδει με τις σχέσεις καλής γειτονίας. Εάν η Ελλάδα εάν νομίζει πως κάθε φορά που πιέζεται και χρησιμοποιεί τρίτες χώρες ότι θα παίρνει αποτέλεσμα κάνει μεγάλος λάθος», αναφέρεται στην ανακοίνωση. 

Δειτε Επισης

Επέκταση του ορίου συνταξιοδότησης βουλευτών και υπουργών ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών
Επίθεση… αγάπης του Έλον Μασκ στον Φειδία-«Ψηφίστε τον, Make Europe Great Again!»
Στις Βρυξέλες για να συμμετάσχει στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μεταβαίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Το άγχος συρρίκνωσης των μεγάλων, ο φόβος των Βουλευτικών και η άτσαλη προσπάθεια συσπείρωσης
Ζήτησε κι άλλο χρόνο ο Τατάρ για να αποφασίσει για τα οδοφράγματα-«Μέχρι στιγμής δεν προκύπτει κάτι»
Επιβεβαιώνει ότι δέχτηκε απειλητικό μήνυμα ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης
Πάει Νέα Υόρκη ο Κόμπος-Συνάντηση με Γκουτέρες με επίκεντρο το Κυπριακό
Δεν ανακοινώθηκε νέα συνάντηση, άγνωστο αν νοιώθει έτοιμος να συζητήσει ο Τατάρ
Μουρμούρα Τουρκίας-κατεχομένων για το ψήφισμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ-Ήθελαν… έγκριση του ψευδοκράτους
Όχι απλώς δεν θέλει νέα οδοφράγματα ο λεγόμενος «υπεξ» αλλά ζητά να κλείσουν και λίγα από τα παλιά