Αντί περίληψη δημοσίευσαν ολόκληρη την έκθεση-Πώς διέρρευσαν τη μελέτη της ΕΝΙ

Στην παραδοχή ότι έγινε από λάθος η δημοσίευση αναλυτικών μελετών για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, στο οικόπεδο οκτώ της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, προχώρησε κι επίσημα το Τμήμα Περιβάλλοντος.
 
Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Τμήματος, Κώστα Χατζηπαναγιώτου, το 2017 αναρτήθηκε για κάποιες ημέρες, στην ιστοσελίδα του Τμήματος, η περιβαλλοντική μελέτη που ετοιμάστηκε από την εταιρεία ΕΝΙ και παραδόθηκε στο κράτος για το κοίτασμα «Ερατοσθένης Νότιο», του οποίου οι Τούρκοι άλλαξαν το όνομα και το έκαναν «Νicosia1».
 
Μάλιστα, όπως εξήγησε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Πολίτη», οι μελέτες στο παρελθόν και με βάση τη Νομοθεσία, θα έπρεπε να δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα του Τμήματος. Για τα θέματα των υδρογονανθράκων υπήρξε μια εξαίρεση και αποφασίστηκε να δημοσιεύεται μια περίληψη της έκθεσης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πενήντα χιλιόμετρα μακριά από την «Αφροδίτη» βρίσκεται το Yavuz
 
Ωστόσο, από λάθος, η ΕΝΙ αντί να αποστείλει μια περίληψη της μελέτης για δημοσίευση, απέστειλε όλα τα αναλυτικά στοιχεία, που εκ παραδρομής ανέβηκαν στην ιστοσελίδα για κάποιες ημέρες. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Χατζηπαναγιώτου, μια εφημερίδα προχώρησε στη δημοσίευση της μελέτης.
 
Μετά από το συγκεκριμένο συμβάν, όπως εξήγησε ο Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος, άλλαξε το καθεστώς και πλέον υπάρχει μια πολύ πιο αυστηρή διαδικασία.
 
Ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζεται είναι οι Τούρκοι να έλαβαν τα συγκεκριμένα δεδομένα από την ιστοσελίδα του Τμήματος. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν αφήνει καμία υπόνοια ότι τα στοιχεία δόθηκαν στην Άγκυρα από τις εταιρείες ΕΝΙ και TOTAL. «Φαίνεται ότι με κάποιο τρόπο έχουν πληροφόρηση για τις μελέτες. Να ξεκαθαρίσω ότι δεν υπάρχει καμία υπόνοια για τις εταιρείες», είπε, χαρακτηριστικά, μιλώντας στην ΕΡΤ.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν διερευνά το ενδεχόμενο διαρροής πληροφοριών για το «8» η Κυβέρνηση
 
Σήμερα, με νέες του δηλώσεις, ο κ. Κούσιος απέδωσε τον θόρυβο που προκλήθηκε από τη χθεσινή του δήλωση σε γλωσσικό ατόπημα και σε λανθασμένη, από μέρους του, χρήση της λέξης «υποκλοπή».
 
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Κούσιος ανέφερε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας συγκλίνουν στο να υποθέσει κανείς ότι είχε κάποιές πληροφορίες για να επιχειρήσει γεώτρηση στο συγκεκριμένο σημείο, ενώ παρέπεμψε και στις έρευνες που διενεργούσε για δύο περίπου χρόνια το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός στην περιοχή.
 
Ερωτηθείς αν η Τουρκία άντλησε ενημέρωσή και από ανάρτηση στοιχείων στην ιστοσελίδα του Τμήματος Περιβάλλοντος, κατά το παρελθόν, ο κ. Κούσιος είπε ότι «δεν μπορώ να γνωρίζω αν η Τουρκία χρησιμοποίησε αυτά τα δεδομένα».
 
Εξήγησε ότι βάσει της εθνικής νομοθεσίας, αλλά και ευρωπαϊκών οδηγιών, ήταν υποχρεωμένα Τμήματα της Κυβέρνησης να δημοσιεύουν κάποια στοιχεία που αφορούν τις γεωτρήσεις, για σκοπούς ελέγχου περιβαλλοντικών επιπτώσεων και εργασιακής ασφάλειας. «Το 2017, όταν προέκυψε το θέμα, με ενέργειες της Κυβέρνησης αφαιρέθηκαν τα στοιχεία από το διαδίκτυο και η Κυβέρνηση κατέθεσε νομοσχέδιο στη Βουλή για τροποποίηση του νόμου» με αποτέλεσμα να σταματήσει η ανάρτηση τους", είπε.

 
Αναφορικά με την τουρκική γεώτρηση, χαρακτήρισε τη νέα τουρκική πρόκληση με το «Yavuz», «ληστρική επιδρομή» και «πειρατεία» και υπέδειξε ότι χρειάζεται ενότητα και ομοψυχία, ώστε όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε την τουρκική επιβουλή και να μην αναλωνόμαστε σε αχρείαστες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συρίγος: Δεν κάνει πολιτική γεώτρηση στο 8 η Τουρκία


«Φρένο» ΗΠΑ σε Τουρκία για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ
Η «πειρατική» ενέργεια της Τουρκίας να στείλει το «Yavuz» στο οικόπεδο 8 της κυπριακής ΑΟΖ, προκειμένου να κάνει γεωτρήσεις, καταγγέλθηκε από την πρώτη στιγμή τόσο από την Ελλάδα όσο και την Κυπριακή Δημοκρατία.
 
Μάλιστα, με αφορμή την αποστολή του γεωτρύπανου «Yavuz» στη θαλάσσια περιοχή της Λεμεσού, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε σε αυστηρούς τόνους την Άγκυρα να βάλει φρένο σε όλες τις γεωτρητικές της δραστηριότητες εντός των υδάτων της Κύπρου.
 
Απαντώντας σε ερώτηση Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε την παρουσία του «Yavuz» στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ προκλητικό βήμα που θα δημιουργήσει εντάσεις στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
 
Η παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήρθε μία ημέρα μετά την επιστολή στήριξης στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.
 
«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε τα παραπάνω στοιχεία» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, προσθέτοντας πως «οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες να στηρίξουν την ασφάλεια, την ειρήνη και την ευημερία στην Ελλάδα».

Δειτε Επισης

Μαρίνος Σιζόπουλος: Η σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης να τεθεί ως διαδικασία επίλυσης
Κηδεύτηκε 109 χρόνια μετά τη γέννησή του ο ήρωας Σπύρος Χατζηγίαννης-«Δεν φοβήθηκε, δε λύγισε»
Ν. Χριστοδουλίδης: H Κύπρος έπαψε να είναι ελκυστικός προορισμός και τα κέντρα φιλοξενίας αδειάζουν
Ξεκάθαρο μήνυμα ΠτΔ προς την Τουρκία-«Οι πραγματικότητες στο νησί είναι ότι έχουμε μια παράνομη εισβολή»
Μετέφερε τη στήριξη Χριστοδουλίδη στους Μαρωνίτες η Άννα Αριστοτέλους
Η ακτινογραφία του μεταναστευτικού-Στο 6% επί του πληθυσμού οι αιτητές ασύλου στην Κύπρο
Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου καταδίκασε με ψήφισμα προς Στάρμερ την ανακήρυξη ψευδοκράτους
H ανάγνωση Λευκωσίας στις αναφορές Γέντζια για το Κυπριακό-«Απόδειξη προσήλωσης για επανέναρξη διαπραγματεύσεων»
Επιμονή Φιντάν για δύο κράτη-«Ευρωπαίοι και Αμερικανοί συμφωνούν ότι οι δύο κοινότητες χάραξαν το δρόμο τους»
Διαβεβαίωση ΠτΔ πως θα εξαντλήσει κάθε διαπραγματευτικό περιθώριο στο Κυπριακό