Κυβερνητική ασπίδα προστασίας από τις ριπές του ΑΚΕΛ στον Υπουργό Εξωτερικών

Οι ενέργειες του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη, είναι σε πλήρη εναρμόνιση με τις οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, υψώνοντας ασπίδα προστασίας στον Υπουργό, μετά τις έντονες επικρίσεις από το ΑΚΕΛ.
 
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του την Τετάρτη, κατηγόρησε το ΑΚΕΛ για οργανωμένη επίθεση εναντίον του. «Θεωρώ ότι υπάρχει και προσωπικό στοιχείο σε αυτές τις κατηγορίες», είπε. «Έχω πει δημόσια και θα το επαναλάβω ότι οι τριμερείς έχουν θωρακίσει πολιτικά και νομικά την ΑΟΖ της ΚΔ. Το επαναλαμβάνω και το εννοώ», πρόσθεσε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καρφώνει το ΑΚΕΛ για οργανωμένη επίθεση εναντίον του ο Νίκος Χριστοδουλίδης
 
Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει αναφορές του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού, που είπε ότι οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας αποδεικνύουν ότι η κυπριακή ΑΟΖ δεν είναι θωρακισμένη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε ότι «η κυπριακή ΑΟΖ είναι θωρακισμένη νομικά και πολιτικά». Αναφέρθηκε στις διμερείς συμφωνίες της Κύπρου με κράτη της περιοχής, για οριοθέτηση της ΑΟΖ, λέγοντας ότι «αυτό αποτελεί από μόνο του, πέραν των άλλων, νομική κατοχύρωση».
 
Συνέχισε, λέγοντας ότι «έχουμε κατοχυρώσει και πολιτικά την ΑΟΖ, πέραν από τις διμερείς και με τις τριμερείς συμφωνίες, την υπογραφή για τον αγωγό EastMed και τη συμπαράσταση που έχουμε στο θέμα των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας, όχι μόνο από τις χώρες της περιοχής αλλά και από την ΕΕ, τη Ρωσία, την Αμερική, τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένης της Βρετανίας».
 
«Σε αυτό το θέμα θα πρέπει να τονίσω εμφαντικά ότι οι ενέργειες του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη, είναι σε πλήρη εναρμόνιση με τις οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας. Θέλω να πιστοποιήσω τις άριστες σχέσεις που έχει ο Υπουργός Εξωτερικών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος τον περιβάλλει με πλήρη εμπιστοσύνη και τον θεωρεί έναν από τους στενότατους συνεργάτες του» είπε ο κ. Κούσιος.
 
Κάλεσε παράλληλα «να επικεντρωθούμε στο πρόβλημα ουσίας που αντιμετωπίζουμε, που είναι η ληστρική επιδρομή, η επίθεση της Τουρκίας στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη και να μην αναλωνόμαστε σε επίρριψη ευθυνών ή να δημιουργούμε μη ουσίας θέματα αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή».
 
Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, «επιβάλλεται η εθνική ομοψυχία και η συνεργασία για να αντιμετωπίσουμε την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας».
 
Ο κ. Κούσιος είπε ακόμη ότι πέραν των διπλωματικών ενεργειών που γίνονται σε όλα τα επίπεδα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για το θέμα των τουρκικών ενεργειών και ομολόγους του, με τους οποίους είχε την ευκαιρία να συναντηθεί στο Ισραήλ, κατά την παρουσία του στις εκδηλώσεις για το 5ο Παγκόσμιο Φόρουμ για το Ολοκαύτωμα.
 
Είπε επίσης ότι ο Υπουργός Εξωτερικών έθεσε έντονα το θέμα στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, ενώ ανέφερε ότι γίνονται όλες οι αναγκαίες ενέργειες προς κάθε κατεύθυνση.
 
Σύμφωνα με τον κ. Κούσιο, στο προσεχές διάστημα αναμένεται η επίσκεψη του Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιου για θέματα ενέργειας, Φράνσις Φάνον, στην Κύπρο. Η επίσκεψη του κ. Φάνον, που ήταν προγραμματισμένη για αυτή την εβδομάδα, δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί και αναμένεται ο επανακαθορισμός της, πρόσθεσε.
 
Είπε τέλος ότι αναμένεται να επανακαθοριστεί η ημερομηνία της επίσκεψης στην Κύπρο του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, καθώς και η οριστικοποίηση της ημερομηνίας της επίσκεψης του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αντί περίληψη δημοσίευσαν ολόκληρη την έκθεση-Πώς διέρρευσαν τη μελέτη της ΕΝΙ
 
«Είναι κοντή η μνήμη τους»
Στο ζήτημα, πάντως, επανήλθε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ με νέες δηλώσεις.
 
«Για τις αντιδράσεις του κ. Νεοφύτου και του κ. Χριστοδουλίδη σε ό,τι αφορά τάχα προσωπικές επιθέσεις που γίνονται εναντίον τους από το ΑΚΕΛ, θα πω ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός έχει μια ικανότητα την οποία παραδέχομαι. Δίνει στον εαυτό του το δικαίωμα να συμπεριφέρεται όπως θέλει, να λέει ότι θέλει, αλλά οι άλλοι δεν έχουν κανέναν απολύτως δικαίωμα να του ασκούν κριτική», είπε ο Άντρος Κυπριανού.
 
«Είναι κοντή η μνήμη τους. Ξέχασαν τις αναφορές για τα μηδενικά, για δανεικές ψήφους, για λαμόγια, για αχάπαρους και ασκούν κριτική σε αυτά τα οποία λέμε εμείς. Εμείς παραθέτουμε επιχειρήματα, παραθέτουμε γεγονότα. Και θα επαναλάβω. Σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά. Δεν νομίζω ότι υπάρχει Κύπριος ο οποίος δεν ανησυχεί από την κλιμακούμενή τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα. Το Yavuz θα κάνει γεώτρηση σε τεμάχιο το οποίο αδειοδοτήθηκε στην ΕΝΙ και την Total. Ο Υπουργός Εξωτερικών επιμένει και με αυτά τα δεδομένα, να τονίζει σε όλους τους τόνους και όλα τα επίπεδα, ότι έχουν θωρακίσει πολιτικά και νομικά την κυπριακή ΑΟΖ», τόνισε.
 
«Το ερώτημα μας είναι πάρα πολύ απλό. Πού είναι αυτή η θωράκιση; Πώς έχει εμποδίσει την Τουρκία να προβαίνει σε αυτές τις ακραίως προκλητικές ενέργειες σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας;», διερωτήθηκε ο κ. Κυπριανού.
 
Θετικές οι τριμερείς συνεργασίες, θετικές οι δηλώσεις οι οποίες γίνονται από αξιωματούχους των ΗΠΑ, της Βρετανίας και άλλων χωρών. Το κρίσιμο ερώτημα είναι ποιο είναι το αποτέλεσμα, σημείωσε περαιτέρω. «Τερματίζουν την τουρκική προκλητικότητα; Και σε αντιδιαστολή θα τους υπενθυμίσω ότι όταν ήταν ο Δ. Χριστόφιας Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, δίχως πολλές τυμπανοκρουσίες προχωρούσε σε γεωτρήσεις. Και όταν απείλησε η Τουρκία για παρέμβαση, αντέδρασε σύσσωμη η διεθνής κοινότητα και υποχρέωσε την Τουρκία να αφήσει τα πλοία στα λιμάνια», κατέληξε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ.
 

Δειτε Επισης

Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές
Επιβεβαίωσε την κάθοδο της Ολγκίν στην Κύπρο στις 7 Μαΐου εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ
20 χρόνια μετά... Oι τρεις πρώτοι Κύπριοι Ευρωβουλευτές μιλούν για την Ευρώπη του τότε και του σήμερα
Ο κομματικός χάρτης της Λεμεσού, το κοινό μοτίβο και η μάχη του κέντρου να σπάσει το δίπολο ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ
Στο τραπέζι η επανεξέταση της Συρίας, μετά το πακέτο στον Λίβανο-Στις 17 Μάϊου η Υπουργική Σύνοδος
Νέες φουρτούνες για το «Αφροδίτη», βίρα τις άγκυρες για «Κρόνο»
Στην Γκάμπια ο Τατάρ για Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας