Ζητά αποτελεσματική παρέμβαση από τους ομολόγους του για τις πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας ο ΥΠΕΞ

Έχουν γίνει όλες οι αναγκαίες διπλωματικές ενέργειες και διαβήματα εκεί όπου θα έπρεπε για καταγγελία της νέας έκνομης, και πειρατικής επέμβασης της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, με αφορμή την εξαγγελία της Άγκυρας για νέα παράνομη γεώτρηση που προγραμματίζει στο ερευνητικό τεμάχιο 8 εντός της νότιας ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
«Η Τουρκία εξελίσσεται σε κράτος πειρατή στην Ανατολική Μεσόγειο. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και ιδιαίτερα της ΕΕ για άμεσο τερματισμό των παράνομων ενεργειών της συνεχίζει την παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κύπρου», είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Κούσιος.
 
Επεσήμανε πως κατά τη σημερινή συνεδρία του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, θα ζητήσει από τους ομολόγους του και τους αρμόδιους αξιωματούχους της ΕΕ την πλέον αποτελεσματική παρέμβαση της ΕΕ όχι μόνο για το θέμα της παράνομης επέμβασης της Τουρκίας στην ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα της Κύπρου, αλλά και για τα άλλα θέματα, τα οποία απασχολούν την περιοχή μας.
 
Ο Εκπρόσωπος επεσήμανε πως «δυστυχώς η Τουρκία επιμένει να βαδίζει στον δρόμο της διεθνούς παρανομίας και να διεκδικεί απροκάλυπτα για τον εαυτό της το 44% της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κύπρου, και τούτο εις βάρος ακόμα και των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας». Σημείωσε περαιτέρω πως ο ισχυρισμός της Τουρκίας πως οι εργασίες της στην Ανατολική Μεσόγειο γίνονται προς όφελος των Τουρκοκυπρίων, είναι παντελώς αβάσιμος.
 
Ο Εκπρόσωπος υπογράμμισε ακόμη πως είναι παράνομη η οποιαδήποτε «αδειοδότηση» από πλευράς ψευδοκράτους και πως κάτι τέτοιο «είναι και σε σύγκρουση με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και με το διεθνές δίκαιο».

Δειτε Επισης

Το ψευδοκράτος προσκλήθηκε σε εκδηλώσεις του συντάγματος του Αζερμπαϊτζάν-Μεγάλο κέρδος βλέπει ο Τατάρ
Συγκαλείται το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής στην Ελλάδα για το Κυπριακό
Επιμένει στα δύο κράτη το τουρκικό ΥΠΕΞ-«Η ε/κ πλευρά δεν θέλει καν να αρθρώσει τη λέξη συνεργασία»
Έτοιμος να συμβάλλει στο θέμα των οδοφραγμάτων δηλώνει ο Χαρμαντζί
Πλήρως δεσμευμένο στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών το ΗΒ
Τα συμπεράσματα των κομμάτων για τη διευρυμένη συνάντηση της Νέας Υόρκης
Λιού Γιαντάο: Κίνα και Κύπρος υποστηρίζουν σθεναρά η μία την άλλη σε θέματα κυριαρχίας,
Ισχυρισμοί Τατάρ για μη ανακοίνωση διάνοιξης σημείων διέλευσης-«Το ζήτημα θα είχε επιλυθεί εάν δεν επέμεινε ο Χριστοδουλίδης»
Μέχρι τέλος Ιουλίου πρόθεση συμμετοχής της ΚΔ στο SAFE-Στην Κύπρο εκπρόσωποι της Αμυντικής Βιομηχανίας
Έτοιμος για συμφωνία o Χριστοδουλίδης για τα σημεία διέλευσης-Παρουσίασαν χάρτες τα Ηνωμένα Έθνη