Γέφυρες καλύτερης συνεννόησης χτίζουν Προεδρικό και ΔΗΣΥ

Ήταν 10 Ιουνίου του 2019 όταν το διευρυμένο Πολιτικό Γραφείο του Δημοκρατικού Συναγερμού συνήλθε για να συζητήσει το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών. Το κυβερνών κόμμα έκοψε πρώτο το νήμα αλλά απώλεσε ποσοστά και περίπου δεκαέξι χιλιάδες ψήφους και υπήρχε μεγάλος προβληματισμός, τόσο δημόσια όσο και πίσω από κλειστές πόρτες.
 
Στην ανάλυση που έγινε στη συνεδρία από τα στελέχη του ΔΗΣΥ ακούστηκαν πολλά επιχειρήματα αναφορικά με την μείωση που παρουσίασε η παράταξη στην κάλπη, τα οποία αφορούσαν μία αρκετά ευρεία θεματολογία, με τους παρευρισκόμενους να δίνουν έμφαση σε διαφορετικές πτυχές, που κατά την γνώμη τους συνέβαλαν σε αυτή την πτωτική πορεία.
 
Κάποιοι από αυτούς που έλαβαν τον λόγο επέλεξαν να σταθούν και στο ζήτημα της συνεργασίας μεταξύ ΔΗΣΥ και Κυβέρνησης και στο πώς γίνεται η διαχείριση της εξουσίας και της φθοράς που αυτή αναπόφευκτα επιφέρει. Η θέση που ουσιαστικά διατυπωνόταν ήταν ότι το κόμμα δυσκολεύεται να κεφαλαιοποιήσει τα θετικά του κυβερνητικού έργου και, ταυτόχρονα, υφίσταται πολιτικό κόστος για τα αρνητικά, θεωρώντας ότι αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να τύχει διαχείρισης τόσο σε οργανωτικό όσο και σε επικοινωνιακό επίπεδο.
 
Ως εκ τούτου, πρότειναν να δημιουργηθεί κάποιου είδους δομή για καλύτερη συνεργασία, έτσι ώστε οι δύο πλευρές να λειτουργούν ενισχυτικά η μία προς την άλλη. Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος επεσήμανε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρή Κυβέρνηση χωρίς ισχυρό κόμμα, όπως και το αντίστροφο. Παρόμοια θέση εξέφρασαν κι άλλα στελέχη, συμπεριλαμβανομένων και των Υπουργών.
 
Το ζήτημα αυτό αποτέλεσε, τελικά, αντικείμενο γεύματος που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο την Τετάρτη, μετά από πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Όπως πληροφορείται ο REPORTER, στη συνάντηση συμμετείχαν μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και η ηγεσία του ΔΗΣΥ, καθώς και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.
 
Οι παρευρισκόμενοι υιοθέτησαν, ουσιαστικά, το εύρημα του διευρυμένου Πολιτικού Γραφείου, λέγοντας πως πρέπει να θεσμοθετηθούν διαδικασίες καλύτερης συνεννόησης μεταξύ της Κυβέρνησης και της παράταξης. Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες, ειπώθηκε ότι πρέπει να υπάρχει καλύτερη επαφή και καλύτερη ανάλυση των πολιτικών αποφάσεων που λαμβάνουν οι Υπουργοί και, αντιστοίχως, των προτάσεων νόμου που καταθέτουν οι βουλευτές, ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια σύγκρουσης των θέσεων των δύο πλευρών και οι παράλληλες πολιτικές διαδικασίες, σε νομοθετικό και εκτελεστικό επίπεδο, να λειτουργούν ενισχυτικά.
 
Στο πλαίσιο της συνάντησης, ουσιαστικά αποφασίστηκαν τρεις άξονες περαιτέρω συνεργασίας, ούτως ώστε χτιστούν οι γέφυρες εκείνες, μεταξύ κόμματος και Κυβέρνησης, που να διασφαλίζουν την εις βάθος γνώση, την ορθή υπεράσπιση και την ενίσχυση του έργου της κάθε πλευράς.
 
Η πρώτη απόφαση, όπως πληροφορείται ο REPORTER, είναι πως θα γίνονται συχνότερες συναντήσεις μεταξύ της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΔΗΣΥ και του Υπουργικού Συμβουλίου, ενδεχομένως και του Προέδρου, στο μοντέλο του γεύματος που πραγματοποιήθηκε. Ενδεχομένως αυτές οι συναντήσεις να γίνονται κάθε ενάμιση μήνα.
 
Η δεύτερη είναι η δημιουργία μίας επιτροπής παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου, η οποία θα αποσκοπεί στον καλύτερο συντονισμό. Στην επιτροπή αυτή θα συμμετέχουν βουλευτές και υπουργοί και ενδεχομένως να τεθεί επικεφαλής της ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης.
 
Η τρίτη απόφαση αφορά περισσότερο τη συνεννόηση επί συγκεκριμένων ζητημάτων. Δηλαδή οι βουλευτές, μέλη μίας Επιτροπής, θα συναντώνται με τον αρμόδιο υπουργό επί εβδομαδιαίας βάσεως και θα αναλύουν μεταξύ τους θέματα του υπουργείου τους που βρίσκονται ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, ώστε να είναι γνωστό το σκεπτικό της Κυβέρνησης και να συζητείται εκ των προτέρων η θέση του ΔΗΣΥ.
 
Εάν εφαρμοστούν τα πιο πάνω, εκτιμάται ότι αφενός η Κυβέρνηση δεν θα βρίσκεται προ εκπλήξεως και οι βουλευτές, που έχουν το βασικό βάρος υπεράσπισης των κυβερνητικών αποφάσεων στη δημόσια σφαίρα, θα είναι σε θέση ανά πάσα στιγμή να τεκμηριώσουν ή να αναλύσουν ενέργειες, με τρόπο που να είναι ωφέλιμος και για την Πινδάρου.
 
Όλες οι πλευρές φαίνεται να συμφωνούν πως ο ΔΗΣΥ, μέσα από αυτές τις διαδικασίες, θα είναι σε θέση  να κεφαλαιοποιήσει το κυβερνητικό έργο και, την ίδια στιγμή, να υπερασπίζεται πιο αποτελεσματικά αποφάσεις, πράξεις ή παραλείψεις που ενδεχομένως να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο κόμμα.
 
Δεδομένου ότι ο ΔΗΣΥ βρίσκεται στα τελευταία στάδια της διαδικασίας ανανέωσης προσώπων που ξεκίνησε από τον Νοέμβριο, καθώς εκκρεμεί μόνο η εκλογή των δύο νέων Αντιπροέδρων στις αρχές Φεβρουαρίου, τα βλέμματα στρέφονται πλέον στην ανανέωση του ίδιου του κόμματος. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι αλλαγές σε οργανωτικό και επικοινωνιακό επίπεδο, η προώθηση νέων στελεχών, καθώς και η αποτελεσματικότερη επικοινωνία με την κομματική βάση, πέραν των αποφάσεων για πιο ουσιαστική συνεννόηση με την Κυβέρνηση.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Μαρίνος Σιζόπουλος: Η σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης να τεθεί ως διαδικασία επίλυσης
Κηδεύτηκε 109 χρόνια μετά τη γέννησή του ο ήρωας Σπύρος Χατζηγίαννης-«Δεν φοβήθηκε, δε λύγισε»
Ν. Χριστοδουλίδης: H Κύπρος έπαψε να είναι ελκυστικός προορισμός και τα κέντρα φιλοξενίας αδειάζουν
Ξεκάθαρο μήνυμα ΠτΔ προς την Τουρκία-«Οι πραγματικότητες στο νησί είναι ότι έχουμε μια παράνομη εισβολή»
Μετέφερε τη στήριξη Χριστοδουλίδη στους Μαρωνίτες η Άννα Αριστοτέλους
Η ακτινογραφία του μεταναστευτικού-Στο 6% επί του πληθυσμού οι αιτητές ασύλου στην Κύπρο
Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου καταδίκασε με ψήφισμα προς Στάρμερ την ανακήρυξη ψευδοκράτους
H ανάγνωση Λευκωσίας στις αναφορές Γέντζια για το Κυπριακό-«Απόδειξη προσήλωσης για επανέναρξη διαπραγματεύσεων»
Επιμονή Φιντάν για δύο κράτη-«Ευρωπαίοι και Αμερικανοί συμφωνούν ότι οι δύο κοινότητες χάραξαν το δρόμο τους»
Διαβεβαίωση ΠτΔ πως θα εξαντλήσει κάθε διαπραγματευτικό περιθώριο στο Κυπριακό