Στη μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη στοχεύει η Διάσκεψη του Βερολινού

Κατάπαυση του πυρός και ενίσχυση του εμπάργκο όπλων για τη Λιβύη επιθυμούν τα Ηνωμένα Εθνη, σύμφωνα με έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών  στο οποίο αναφέρεται το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων DPA.
 
Σύμφωνα με εσωτερική έκθεση του ΟΗΕ, στο οποίο αναφέρεται το DPA, κατά τη Διάσκεψη για την Λιβύη στο Βερολίνο θα πρέπει να επιτευχθεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός και συνεπής εφαρμογή του εμπάργκο όπλων για τη Λιβύη.
 
Κατά συνέπεια, το σχέδιο τελικού ανακοινωθέντος χωρίζεται σε έξι τομείς. Αυτοί περιλαμβάνουν, εκτός από την επίτευξη της κατάπαυσης του πυρός και την εφαρμογή της επανειλημμένως παραβιασθείσας απαγόρευσης εισαγωγής πολεμικών όπλων, μεταρρυθμίσεις στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας.
 
Η επιστολή απεστάλη στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών από τον Γενικό Γραμματέα Γκουτέρες.
 
 Επιπλέον, εκπρόσωποι από περισσότερες από δέκα χώρες αναμένεται να δεσμευτούν την Κυριακή να επιστρέψουν σε μια πολιτική διαδικασία στη Λιβύη και να συμμορφωθούν με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
 
Από την έκθεση του ΟΗΕ -αναφέρει το DPA-  μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι το σχέδιο του τελικού εγγράφου απετέλεσε αντικείμενο επεξεργασίας τους περασμένους μήνες σε πέντε προπαρασκευαστικές συναντήσεις στο Βερολίνο με εκπροσώπους από περισσότερες από δώδεκα χώρες και οργανισμούς. Σύμφωνα με το έγγραφο, σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Τουρκία, αλλά και η Ιταλία, η Γαλλία, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
 
Ο κατάλογος των προσκεκλημένων στην συνάντηση προκαλεί αναταραχή εδώ και μέρες. Αρχικά παραπονέθηκε η Τυνησία, γειτονική χώρα της Λιβύης, για το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκε, κατόπιν η Ελλάδα.
 
 Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γερμανίας δεν θέλησε να ανοίξει πολύ τον κύκλο των συμμετεχόντων και περιορίστηκε ως προς τις προσκλήσεις στις χώρες που επηρεάζουν τη σύγκρουση έξωθεν, για παράδειγμα με την παράδοση όπλων ή την αποστολή μισθοφόρων.
 
Η εκ των επικεφαλής των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ χαρακτήρισε λάθος  το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Τυνησία δεν προσκλήθηκαν. Ειδικά η Τυνησία, ως γειτονική χώρα, έχει εποικοδομητική στάση, δήλωσε η Μπέρμποκ προσθέτοντας πως  «έτσι τιμωρούνται πραγματικά, με το να μην συμμετέχουν σε τέτοιες η διασκέψεις, οι χώρες που δεν είναι υπεύθυνες για την κλιμάκωση της κατάστασης, αλλά που επιδιώκουν την ειρήνη».
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τα σενάρια και οι φήμες για την τραγωδία στην Ινδία-Ο διάλογος στο πιλοτήριο περιπλέκει την έρευνα
Καναδός κατηγορείται ότι σκότωσε την 9χρονη Ελληνοκαναδή κόρη του-Βρέθηκε νεκρή σε λίμνη στη Νέα Υόρκη
Παντρεμένη με μέλος ελίτ και πλούσιας οικογένειας η HR που... πιάστηκε με τον CEO σε συναυλία των Coldplay
Στους 27 οι νεκροί μετά από συντριβή αεροσκάφους στο Μπανγκλαντές-Ανάμεσα τους και παιδιά
Έκκληση 25 χωρών για άμεσο τερματισμό του πολέμου στη Γάζα
Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Υγείας της Γάζας απήχθη από μυστική ισραηλινή δύναμη
Πάνω από 1.260 οι νεκροί στη νότια Συρία στις συγκρούσεις Δρούζων και Βεδουίνων
ΒΙΝΤΕΟ: Διώροφο λεωφορείο έπεσε πάνω σε γέφυρα στο Μάντσεστερ-Τουλάχιστον 15 τραυματίες
Πορνοστάρ δολοφόνησε ζευγάρι στο Λονδίνο-Διαμέλισε τα πτώματα και έπειτα χόρευε στη σκηνή του φόνου
Την Τετάρτη στην Τουρκία ο επόμενος γύρος συνομιλιών με τη Ρωσία-Η ανακοίνωση Ζελένσκι