Η δέσμευση Δένδια και το μήνυμα Χαφτάρ μετά τις επαφές του στην Αθήνα

Ολοκλήρωσε των κύκλο των επαφών του με τον Πρωθυπουργό και τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών ο Λίβυος Στρατάρχης Χαφτάρ, λίγες ώρες πριν ταξιδέψει στο Βερολίνο για την κρίσιμη σύσκεψη για το Λιβυκό.

Η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Λίβυο Στρατάρχη, Χαλίφα Χαφτάρ, διήρκησε σαράντα λεπτά. Προσερχόμενος στο γραφείο του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Βουλή, ο κ. Χαφτάρ δήλωσε, «είμαστε φιλειρηνιστές. Ήρθαμε εδώ να συζητήσουμε για την ειρήνη». Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε εξέλιξη η συνάντηση Μητσοτάκη-Χαφτάρ

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας προέβη σε δημόσιες δηλώσεις προς τους εκπροσώπους του Τύπου.

«Είχαμε μια μακρά συνομιλία με τον στρατάρχη Χαφτάρ για όλα τα θέματα. Την κατάσταση στη Λιβύη, την διάσκεψη στο Βερολίνο και την επόμενη μέρα στη Λιβύη και τη γύρω περιοχή. Επιθυμούμε κατάπαυση πυρός, απομάκρυνση των μισθοφόρων κι ακύρωση των παράνομων μνημονίων», είπε ο κ. Δένδιας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κίνηση ουσίας και συμβολισμού στην διπλωματική σκακιέρα η επίσκεψη Χαφτάρ

«Το ευτυχές είναι ότι ο Χαφτάρ συμφώνησε σε όλα τα παραπάνω. Του είπα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη ημέρα στη Λιβύη είτε με δυνάμεις για να υπάρξει ανακωχή, είτε με βοήθεια για άρση του εμπάργκο όπλων».

Επεσήμανε ωστόσο πως «όλα τα παραπάνω αποτελούν συνεισφορά στο μέλλον του λιβυκού λαού. Θέλουμε να είναι μια σύγχρονη δημοκρατική χώρα. Η Ελλάδα δεν είναι μέλος της διαδικασίας του Βερολίνου, που ξέρουμε ότι δεν μετείχε η Ελλάδα από το 2015, αλλά συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η οικοδέσποινα θα έβλεπε τη συμμετοχή μας σαν κάτι θετικό».

«Περιμένουμε από τη Γερμανία να είναι θεματοφύλακας. Η κοινή μας ευρωπαϊκή θέση, αναγνωρίζει την ακυρότητα των μνημονίων. Περιμένουμε ως Ευρωπαίοι από τη Γερμανία να εκφράσει αυτή τη θέση, το ίδιο κι από τις άλλες συμμετέχουσες χώρες», κατέληξε ο κ. Δένδιας. 

Η επίσκεψη Χαφτάρ είναι, ίσως, η καλύτερη απάντηση που μπορούσε να δώσει η ελληνική πλευρά στη Βερολίνο καθώς με την διπλωματική αυτή πρωτοβουλία της η Αθήνα απέδειξε ότι δεν είναι μόνο θιγόμενη, λόγω του μνημονίου της Άγκυρας με την κυβέρνηση Σαράτζ. Έστω και με καθυστέρηση, δείχνει έμπρακτα πως είναι και παίκτης, κεντρικός μάλιστα παίκτης.

Άκυρα τα μνημόνια Σάρατζ με Τουρκία
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Χαφτάρ ανέπτυξε αναλυτικά τον αντιπαραγωγικό ρόλο που διαδραματίζουν οι έξωθεν παρεμβάσεις στην χώρα του, στο στρατιωτικό αλλά και στο πολιτικό επίπεδο. Εκτίμησε ότι ο λιβυκός λαός θα πρέπει να αφεθεί να αποφασίσει για το μέλλον του μέσω μιας πανεθνικής συνέλευσης, χωρίς αποκλεισμός.
 
Ο κ. Χαφτάρ κατήγγειλε ειδικότερα τον αρνητικό παρεμβατικό ρόλο της Τουρκίας και δήλωσε ότι αμφότερα τα μνημόνια Σάρατζ - Τουρκίας είναι άκυρα, επειδή αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο αλλά και επειδή έχουν υπογραφεί από κυβέρνηση που δεν έχει την προς τούτο νομιμοποίηση.
 
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην λιβυκή κρίση και παρότρυνε τον κ. Χαφτάρ να τηρήσει εποικοδομητική στάση στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Υπογράμμισε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι το αναγκαίο πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της ασφάλειας και την απομάκρυνση των μισθοφόρων, πράγμα που θα επιτρέψει την έναρξη της πολιτικής διαδικασίας επίλυσης.
 

Αναξιόπιστος ο Χαφτάρ
Αναξιόπιστο χαρακτήρισε τον στρατάρχη Χαφτάρ ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας ότι θα δουν στο Βερολίνο τι θα γίνει.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων έπειτα από την προσευχή της Παρασκευής, ο Τούρκος Πρόεδρος κλήθηκε να σχολιάσει δήλωση του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ ότι στο Βερολίνο στρατάρχης Χαφτάρ θα συμβιβαστεί. “Η αλήθεια είναι πως δεν διαβάζω το σκότος. Αυτός ο άνθρωπος δεν είναι άνθρωπος αξιόπιστος.

Χθες συνέχισαν να βομβαρδίζουν τη Τρίπολη. Εμείς θα το δούμε αυτό πολύ καθαρά στο Βερολίνο. Θα δούμε και τι θα κάνουν μία δύο μέρες μετά το Βερολίνο. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως εύχεται να τηρήσουν τις υποσχέσεις που έδωσαν, διαφορετικά η Τουρκία "θα τα παρακολουθήσει αυτά". 


Πάει και ο Πούτιν στο Βερολίνο
Βόμβα από το Κρεμλίνο λίγες ώρες μετά τη συνάντηση που είχε ο Λίβυος στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Κρεμλίνο, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, θα δώσει το «παρών» την Κυριακή στο Βερολίνο, στη Διάσκεψη  που θα γίνει για τη Λιβύη. 

Εκεί θα βρίσκεται και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ μέχρι στιγμής τουλάχιστον, η Ελλάδα έχει αποκλειστεί. 

 

Δειτε Επισης

Επανεκλογή Νίκου Ανδρουλάκη στην αρχηγεία του ΠΑΣΟΚ-Τον συνεχάρη ο Χάρης Δούκας
Νέα στοιχεία για τη δολοφονία του Μπάμπη-Τι έδειξε το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του
Απίστευτο περιστατικό-Ιερέας μέθυσε και επέστρεψε στο σπίτι του χωρίς τα ράσα
Σοκ στη Θεσσαλονίκη-Συνελήφθη ιδιοκτήτης γυμναστηρίου για σεξουαλική παρενόχληση ανήλικης
Νέες ισορροπίες στο ΣΥΡΙΖΑ μετά την απόφαση για αποκλεισμό Κασσελάκη-«Ντροπή σας, το ξεφτιλίσατε»
Πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία στην Κ.Ε ΣΥΡΙΖΑ η πρόταση για τον αποκλεισμό Κασσελάκη
Ολόκληρο οπλοστάσιο εντπίστηκε σε σπίτι στο κέντρο της Αθήνας
Θρίλερ στη Θεσσαλονίκη-Ζευγάρι ηλικιωμένων εντοπίστηκε νεκρό στην οικία του
Συνεδριάζει η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-Αποκλεισμό Κασσελάκη θέλουν οι «87»
Ξυλοκόπησαν 10χρονη μέσα στο σχολείο στη Νίκαια