Η ΕΕ λαμβάνει τις ανησυχίες των Κρατών Μελών για το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Τη διαβεβαίωση ότι η Ένωση και το Συμβούλιο "λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες όλων των Κρατών Μελών μας" και "έχουμε εκφράσει τις αμφιβολίες μας και για το περιεχόμενο και για τη νομιμότητά του μνημονίου Τουρκίας Λιβύης, κάτι που το ξέρουν όλες οι πλευρές", μετέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος με αρμοδιότητα να ενημερώσει τον Τύπο στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Δευτέρας 20 Ιανουαρίου.

Κληθείς να σχολιάσει την "πιθανότητα βέτο" από την ελληνική πλευρά κατά δήλωση του Έλληνα Πρωθυπουργού, ο αξιωματούχος τόνισε ότι  "στο Συμβούλιο θα συζητηθεί το θέμα της Λιβύης και το αποτέλεσμα της συνάντησης της Διαδικασία του Βερολίνου που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στη Γερμανία".

Ξεκαθάρισε δε ότι "η ΕΕ υποστηρίζει μια διαδικασία ειρήνευσης υπό τον ΟΗΕ" και σημείωσε "καλωσορίζουμε την πρωτοβουλία του Βερολίνου για τη συνάντηση. Ωστόσο, δεν στείλαμε εμείς τις προσκλήσεις, οπότε μη με ρωτάτε γιατί δεν προσκλήθηκε η Ελλάδα".

Η σύνοδος του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, υπό την προεδρία του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Josep Borrell, θα ξεκινήσει στις 9.30 με συζήτηση για τις τρέχουσες υποθέσεις, με τους Yπουργούς Eξωτερικών να ενημερώνονται και να σχολιάζουν ορισμένες πρόσφατες εξελίξεις στη διεθνή σκηνή. Στη συνέχεια, το Συμβούλιο θα προβεί σε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το Σαχέλ, υπό το πρίσμα της επιδείνωσης της ασφάλειας και της ανθρωπιστικής κατάστασης, και με στόχο την αύξηση του αντίκτυπου των δράσεων της ΕΕ για την υποστήριξη της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην περιοχή. Στη συνέχεια, το Συμβούλιο θα συζητήσει τρόπους ενίσχυσης της διπλωματίας στον τομέα του κλίματος και αποτελεσματικής προσέγγισης σε τρίτες χώρες, με στόχο τη δημιουργία περισσότερων φιλοδοξιών για το κλίμα σε παγκόσμιο επίπεδο και την ενίσχυση της εφαρμογής από βασικούς εταίρους, ενόψει της COP26 στη Γλασκώβη. Το Συμβούλιο θα εγκρίνει επίσης συμπεράσματα επί του θέματος.

Κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας, οι Yπουργοί θα συζητήσουν για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και τις πρόσφατες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, αξιοποιώντας τα αποτελέσματα του έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της 10ης Ιανουαρίου 2020, το οποίο επικεντρώθηκε στην τρέχουσα κατάσταση στη Λιβύη και το Ιράκ.

Δειτε Επισης

Ολόκληρο σκωτσέζικο νησί με ερειπωμένο κάστρο πωλείται έναντι 6,45 εκατ. Ευρώ
Ο επικεφαλής της Μοσάντ ευχαριστεί τη CIA για "την κοινή δράση" κατά του Ιράν
ΒΙΝΤΕΟ: Άνδρας υπό την επήρεια ουσιών πέταξε με δύναμη νήπιο σε αεροδρόμιο και δίνει μάχη να κρατηθεί στη ζωή
Η Σιρίν Εμπαντί προβλέπει ότι το καθεστώς θα ανατραπεί από μια ειρηνική επανάσταση
Η Μόνικα Λεβίνσκι μιλά για τον Μπιλ Κλίντον-«Εγώ τον αγαπούσα, αυτός έκανε κατάχρηση εξουσίας»
Ερντογάν: «Ο Τραμπ έχει καλή θέληση όσον αφορά τα F35»
Ο Πούτιν δεν θα παραστεί στη σύνοδο BRICS στη Βραζιλία λόγω εντάλματος από ΔΠΔ
«Νομίζουμε ότι τελείωσε», λέει ο Τραμπ για τον πόλεμο Ισραήλ και Ιράν-Θα μιλήσει με την Τεχεράνη
Η Χεζμπολάχ πιστεύει ότι το Ιράν κατήγαγε νίκη κατά του Ισραήλ και μάλιστα θεαματική
Το ΝΑΤΟ δεσμεύεται να επενδυθεί το 5% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες ως το 2035