Τσαβούσογλου: Χωρίς την έγκριση της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει East Med
15:54 - 15 Ιανουαρίου 2020
Σε δηλώσεις του σχετικά με τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος αναφέρθηκε στον East Med.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έλαβε εξουσιοδότηση για να να διαπραγματευτεί τον East Med Gas Forum ο Λακκοτρύπης
«Υπάρχει αυτό το σχέδιο για τον East Med για να φτάσει ο φυσικός πλούτος στις διεθνείς αγορές. Αύριο αυτός ο αγωγός θα περάσει από την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας. Το Ισραήλ και οι άλλες χώρες θα πρέπει να μιλήσουν με την Τουρκία. Χωρίς την έγκριση της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει αυτό το έργο».
Στην ομιλία του στο συνέδριο του κέντρου διεθνών ερευνών SETA ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε πως η Άγκυρα άλλαξε τις ισορροπίες στην ανατολική Μεσόγειο «Στείλαμε τα γεωτρυπανά μας, στην ανατολική Μεσόγειο και γύρω από την Κύπρο. Στην δική μας υφαλοκρηπίδα και στα πεδία όπου έχει αδειοδοτήσει ’’ η Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου’’. Eτσι άλλαξαν οι ισορροπίες όταν ξεκινήσαμε τις γεωτρήσεις, και με θετικό ή αρνητικό τρόπο. Είμαστε στο ίδιο σημείο. Έλατε να φροντίσουμε την δίκαιη μοιρασιά, να κερδίσουν όλοι και να μην υπάρξει ένταση αδίκως».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ν. Αναστασιάδης: Πράττουμε τα αναγκαία για να επικρατήσει το διεθνές δίκαιο
«Ο Χαφτάρ θέλει στρατιωτική λύση στη Λιβύη»
Ο μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε επίσης ότι ο στρατάρχης Χαφτάρ δεν θέλει πολιτική διαδικασία αλλά στρατιωτική λύση, υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου λέγοντας ότι η αποχώρησή του από τη Μόσχα προκάλεσε απογοήτευση και στη ρωσική πλευρά η οποία έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να πετύχουν οι διαπραγματεύσεις. Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι η προσπάθεια της Ρωσίας θα ευοδώσει πριν τη Σύνοδο του Βερολίνου.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι η αποχώρηση του στρατάρχη Χαφτάρ από τη Μόσχα προκάλεσε απογοήτευση. “Και εκείνη την μέρα είδα ότι και για τους φίλους μας τους Ρώσους ήταν απογοήτευση. Έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους. Και ακόμη κάνουν. Τώρα από τις δηλώσεις της ρωσικής πλευράς καταλαβαίνουμε ότι θέλουν άλλες δύο μέρες διορία. Ελπίζω ότι πριν τη Σύνοδο του Βερολίνου να υπογραφεί κοινή διακήρυξη και να πάμε στο Βερολίνο με περισσότερη ελπίδα να βγει αποτέλεσμα εκεί για μόνιμη εκεχειρία και μετά να πάμε σε πολιτική διαδικασία. Δηλαδή δεν είμαστε απαισιόδοξοι αλλά υπάρχει μια πραγματικότητα που λέει ότι ο Χαφτάρ δεν θέλει ειρήνη. Δηλαδή όπως και το καθεστώς της Συρίας, δεν θέλει πολιτική διαδικασία, θέλει στρατιωτική λύση”, ανέφερε.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε πως στην περίπτωση που εντός της Τρίπολης υπάρξουν συγκρούσεις αυτό μπορεί να κρατήσει για χρόνια και να διαιρέσει τη Λιβύη.
Ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στο ζήτημα του μνημονίου καθορισμού θαλάσσιων περιοχών ευθύνης με τη Λιβύη και τόνισε πως: «μέχρι να υπογράψουμε εμείς αυτά τα μνημόνια με τη Λιβύη είχαν γίνει πολλές προσπάθειες με διμερή, τριμερή και τετραμερή σχήματα για τον αποκλεισμό της Τουρκίας. Ενώ τους είχαμε υπενθυμίσει πως δεν η Τουρκία δεν μπορεί να αποκλειστεί από οποιαδήποτε συμφωνία αφού έχουμε τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο».
Πηγή:Ελεύθερος Τύπος/ΚΥΠΕ