Την Αικ. Σακελλαροπούλου επέλεξε ο Μητσοτάκης για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου προτάθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως υποψήφια Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Είναι δικαστής, ενώ από τον Οκτώβριο του 2018 υπηρετεί στη θέση της προεδρίας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία του ΣτΕ.

Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά και τη Συνταγματική Αναθεώρηση θεωρείται δεδομένο πως θα υπερψηφιστεί καθώς η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 158 έδρες, ενώ απαιτούνται στην τελευταία ψηφοφορία για ΠτΔ 151 έδρες.

«Με ευθύνη, τόλμη και αισιοδοξία ανακοινώνω την επιλογή μου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν είναι εύκολη επιλογή, ο Πρόεδρος συγκεντρώνει την ομοψυχία του Έθνους. Πρέπει να διαθέτει γνώσεις, κύρος. (…) Όλοι μαζί ανοίγουμε παράθυρο στο μέλλον. Ο πολίτης είναι γένος αρσενικού, η Δημοκρατία είναι γένος θηλυκού», είπε νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης.\

Οι πρώτες δηλώσεις της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου
«Ευχαριστώ θερμά τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την άκρως τιμητική επιλογή να με προτείνει, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ως υποψήφια για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πιστεύω ότι με την πρόταση αυτή τιμάται, στο πρόσωπό μου, τόσο η Δικαιοσύνη όσο και η σύγχρονη Ελληνίδα.

Με αίσθημα ευθύνης αποδέχομαι την πρόταση και, σε περίπτωση εκλογής μου, θα αφιερώσω όλες μου τις δυνάμεις ώστε να υπηρετήσω το υψηλό καθήκον, όπως ορίζεται από το Σύνταγμα.

Η πρώτη Ελληνίδα Πρόεδρος
Τώρα, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου έχει πολύ σοβαρές πιθανότητες να υποστηριχτεί από τον ΣΥΡΙΖΑ κι ενδεχομένως από το ΚΙΝΑΛ. Ο ΣΥΡΙΖΑ την επέλεξε τον Οκτώβριο του 2018 ως πρόεδρο του ΣτΕ, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας και σειρά ηγετικών στελεχών της Κουμουνδούρου έχουν εκφραστεί εγκωμιαστικά για το έργο της ως δικαστής.

Σε κάθε περίπτωση, θα είναι η πρώτη φορά όπου μια Ελληνίδα θα καταλάβει ένα τόσο υψηλό αξίωμα, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα ισότητας των δύο φύλων. Για τον κ. Μητσοτάκη, η επιλογή της κυρίας Σακελλαροπούλου έχει δύο επιπλέον ατού: Πρώτον, θα δείξει ότι το άνοιγμα της ΝΔ στον χώρο του Κέντρου έχει συνέχεια και συνέπεια, πράγμα που ενδιαφέρει πολύ το Μαξίμου. Δεύτερον, θα δώσει την ευκαιρία να τοποθετήσει στην προεδρία του ΣτΕ ένα πρόσωπο της αρεσκείας του Μαξίμου.

Μεθοδική, δυναμική, με περιβαλλοντικές ευαισθησίες, κοινωνική, λάτρης της κουλτούρας, λάτρης του θεάτρου και γενικότερα της τέχνης, της αρέσουν τα ταξίδια και τα Μουσεία. Έτσι, περιγράφουν οι συνάδελφοί της -στο Συμβούλιο της Επικρατείας- την πρώην, πια, πρόεδρό τους.

Πώς φτάσαμε στο διάγγελμα Μητσοτάκη
Το παρασκήνιο που οδήγησε στο διάγγελμα του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όπου πρότεινε την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας αποκάλυψε το Μέγαρο Μαξίμου.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε το μεσημέρι με την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και της γνωστοποίησε την πρότασή του για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Η απερχόμενη πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας αποδέχθηκε την εν λόγω πρόταση.

Στη συνέχεια, το απόγευμα,  ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο τον οποίο ενημέρωσε για την απόφασή του και ευχαρίστησε για την προσφορά του.  «Σέβομαι απόλυτα τον κ. Παυλόπουλο, η θητεία του οποίου λήγει. Η υποψηφιότητα της κ. Σακελλαροπούλου είναι υπερκομματική», είπε κατά το διάγγελμά του ο κ. Μητσοτάκης.

Το who is who της
Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Νομικής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1978.

Το 1982 διορίσθηκε Εισηγητής στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το 1988 προήχθη στον βαθμό του Παρέδρου και τοποθετήθηκε στο Γ΄ Τμήμα. Το 2000 προήχθη στον βαθμό του Συμβούλου και τοποθετήθηκε στο Ε’ Τμήμα. Στις 23.10.2015 προήχθη στον βαθμό του Αντιπροέδρου και τοποθετήθηκε στο Γ´ Τμήμα, ως αναπληρώτρια Πρόεδρος. Στις 17.10.2018 προήχθη στον βαθμό του Προέδρου του Δικαστηρίου.

Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της άδειας (1989-1990), παρακολούθησε μαθήματα συνταγματικού και διοικητικού δικαίου μεταπτυχιακού επιπέδου στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, PARIS II.

Διετέλεσε Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ (1993-1995 και 2000-2001), Γενική Γραμματέας (1985-1986) και Αντιπρόεδρος (2006-2008). Υπήρξε μέλος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (1993-1995). Δίδαξε Δίκαιο Περιβάλλοντος στην Εθνική Σχολή Δικαστών (2005-2014). Ορίσθηκε μέλος της Επιτροπής Εισαγωγικού και Εξαγωγικού Διαγωνισμού της σχολής αυτής και διετέλεσε μέλος του Συμβουλίου Σπουδών (2010-2013). Διετέλεσε Πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβούλιο του Υπουργείου Εξωτερικών (2013-2015). Από τον Μάρτιο του 2015 είναι Πρόεδρος του επιστημονικού σωματείου «Ελληνική Εταιρεία Δικαίου του Περιβάλλοντος».

Δειτε Επισης

Τα σενάρια Γκουτέρες, το concept paper της Ολγκίν και τα επόμενα βήματα επί τάπητος
Επανεκλογή Νίκου Ανδρουλάκη στην αρχηγεία του ΠΑΣΟΚ-Τον συνεχάρη ο Χάρης Δούκας
Καρφιά από Αννίτα-«Ο Αβέρωφ έχασε γιατί το επέλεξαν οι πολίτες, θα μπορούσε να είναι πιο υποστηρικτικός»
Εξηγεί την «εθνική πολιτική» στο δείπνο στη Νέα Υόρκη ο Τατάρ-Θα καλέσει την ε/κ πλευρά σε συνεργασία
ΒΙΝΤΕΟ: Εντυπωσιακή η νέα δοκιμαστική πτήση του γιγαντιαίου Starship του Έλον Μασκ
Νέα στοιχεία για τη δολοφονία του Μπάμπη-Τι έδειξε το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του
Νέα αποκάλυψη για το κτύπημα Χαμάς σε Ισραήλ-Σχεδίαζε επίθεση που θα θύμιζε 11η Σεπτεμβρίου
Απίστευτο περιστατικό-Ιερέας μέθυσε και επέστρεψε στο σπίτι του χωρίς τα ράσα
Σοκ στη Θεσσαλονίκη-Συνελήφθη ιδιοκτήτης γυμναστηρίου για σεξουαλική παρενόχληση ανήλικης
Έτοιμος για άμεσες διαπραγματεύσεις ο Πρόεδρος-«Μεταβαίνω στη Νέα Υόρκη με ρεαλισμό»