«Πυροβολεί» Αρχιεπίσκοπο και Κυβέρνηση ο Άντρος για την οικία Χατζηγεωργάκη

Ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού απέστειλε σήμερα στον Υπουργό Μεταφορών, Συγκοινωνιών και Έργων επιστολή αναφορικά με την πρόθεση  του Αρχιεπισκόπου να αποσπάσει την Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου από την ευθύνη του Τμήματος Αρχαιοτήτων.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συλλογή υπογραφών σε παγκόσμια πλατφόρμα για να μπει φρένο στον Αρχιεπίσκοπο
 
Όπως αναφέρεται στην επιστολή, «όπως ήδη γνωρίζετε, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου εξέφρασε δημόσια την πρόθεσή του να αποσπάσει την Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου από την ευθύνη του Τμήματος Αρχαιοτήτων και κατ’ επέκταση του Υπουργείου σας,  για να τη μετατρέψει σε τμήμα «αλυσίδας εκκλησιαστικών μουσείων» στην εντός των τειχών Λευκωσία.
 
Δυστυχώς, η νέα αυτή ενέργεια του αρχιεπισκόπου  επιβεβαιώνει την εκτίμηση που είχαμε διατυπώσει το 2019 για τη γνωστή  υπόθεση των αρχαιοτήτων στη Γεροσκήπου, ότι δηλαδή η απόφαση της Κυβέρνησης να αποχαρακτηρίσει τον εκεί αρχαιολογικό χώρο από Αρχαίο Μνημείο, θα οδηγούσε αλυσιδωτά σε νέες αμφισβητήσεις της αρμοδιότητας και ευθύνης του κράτους στη διαχείριση μνημείων που ιδιοκτησιακά ανήκουν στην Εκκλησία».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξέσπασμα Αρχιεπισκόπου για μουσείο-«Δεν είμαστε άχρηστοι... Δεν θα τους περάσει»
 
Ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ εξέφρασε την άποψη ότι «η συστηματική αμφισβήτηση  του θεσμικού καθεστώτος που διέπει τα Αρχαία Μνημεία Β΄ Πίνακα, θα οδηγήσει με βεβαιότητα στη διάλυση της κρατικής πολιτικής για τα αρχαία μνημεία. Αν η κυβέρνηση αποδεκτεί  την απαίτηση  του Αρχιεπισκόπου αυτό θα συνιστά ξεκάθαρη παραβίαση  σειράς προνοιών του Περί Αρχαιοτήτων Νόμου, που αφορούν τόσο περί τα Αρχαία Μνημεία όσο και τα Μουσεία. Συγκεκριμένα, η οικία του Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου είναι κηρυγμένη ως Αρχαίο Μνημείο ήδη από το 1935, ενώ από το 1988 εντός του μνημείου λειτουργεί και Εθνολογικό Μουσείο.
 
Η οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου είναι μνημείο Αστικής Αρχιτεκτονικής. Δεν είναι εκκλησιαστικό μνημείο και ουδέποτε υπήρξε ιερός χώρος λατρείας. Καθίσταται επομένως ακατανόητη η επιμονή του Αρχιεπισκόπου να την εντάξει σε «αλυσίδα» εκκλησιαστικών μνημείων και μουσείων. Η ευθύνη για τη σύνταξη εθνικής Ιστορίας σε ένα κοσμικό κράτος όπως η Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και η δημιουργία σχετικών ιστορικών μουσείων, ανήκει στο κράτος, τους ακαδημαϊκούς και τους επιστημονικούς φορείς. Η Εκκλησία είναι μέρος της Ιστορίας της Κύπρου, όχι ο αποκλειστικός και προνομιακός συγγραφέας της».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εκατοντάδες πολίτες οργανώνονται για να σταματήσουν τα σχέδια του Αρχιεπισκόπου
 
Και κάλεσε τον Υπουργό Μεταφορών να προστατεύσει «το θεσμικό πλαίσιο προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας ξεκαθαρίζοντας σε όλες τις κατευθύνσεις ότι «όλες οι αρχαιότητες πάνω σε οποιαδήποτε γη αποτελούν ιδιοκτησία του κράτους» (Περί αρχαιοτήτων Νόμος, άρθρο 3).  Ταυτόχρονα σας καλώ  να ενεργήσετε χωρίς χρονοτριβή, έτσι ώστε η Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου  να παραμείνει  ως κηρυγμένο Αρχαίο Μνημείο και Εθνογραφικό Μουσείο  στην αρμοδιότητα του Τμήματος Αρχαιοτήτων».
 

Δειτε Επισης

Σοβαρά λάθη και ευθύνες καταλογίζει η Ελεγκτική σε ΤΔΕ για τις έξυπνές στάσεις-«Μικρές με μηδενική ορατότητα»
Λειτουργούν μόνο 16 από τους 26 ναυαγοσωστικούς πύργους στη Λεμεσό-Προβληματισμός για την υποστελέχωση
Στους 37 βαθμούς θερμοκρασία-Ο καιρός μέχρι την Παρασκευή
Ψάχνουν λύσεις για τους αγρότες και την έλλειψη νερού-Επί τάπητος το νομοσχέδιο για τα εξώδικα σε πολίτες
Καρότο και μαστίγιο Γεώργιου σε Τυχικό-Αντιφατικές ενέργειες για μνημόσυνο και διαμονή στην Αρχιεπισκοπή
Ένα στους δύο ΑμεΑ δεν λαμβάνουν επίδομα στην Κύπρο-«Η αναπηρία δεν συνεπάγεται με περιθωριοποίηση»
Εισηγείται άμεσα διαβουλεύσεις με οργανώσεις αναπήρων και Υφυπουργείο Πρόνοιας η Επ. Διοικήσεως
Ξεκαθαρίζει το Τμ. Περιβάλλοντος για τους πύργους στη Λάρνακα-«Δεν γνωμοδοτεί βάσει του ποιος είναι ο αιτητής»
Απειλές δέχονται μέλη του προσωπικού του Τμήματος Τελωνείων-«Έχουν ενταθεί επικίνδυνα, δεν μας πτοούν»
Στελεχωμένοι οι 11 από 19 ναυαγοσωστικούς πύργους της Λάρνακας-Ποια τα κριτήρια πρόσληψης