Εγγράφει θέμα στη Βουλή για την οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου το ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την πρόθεση  του Αρχιεπισκόπου να αποσπάσει την Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου από την ευθύνη του Τμήματος Αρχαιοτήτων, του αρμόδιου κρατικού φορέα για τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, για να την μετατρέψει σε τμήμα «αλυσίδας εκκλησιαστικών μουσείων» στην εντός των τειχών Λευκωσία.
 
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «δυστυχώς, επιβεβαιώνεται η εκτίμηση που είχαμε διατυπώσει το 2019 για τη γνωστή υπόθεση των αρχαιοτήτων στη Γεροσκήπου, ότι δηλαδή η απόφαση της Κυβέρνησης να αποχαρακτηρίσει τον εκεί αρχαιολογικό χώρο από Αρχαίο Μνημείο, θα οδηγούσε αλυσιδωτά σε νέες αμφισβητήσεις της αρμοδιότητας και ευθύνης του κράτους στη διαχείριση μνημείων που ιδιοκτησιακά ανήκουν στην Εκκλησία. Η συστηματική αμφισβήτηση από τον Αρχιεπίσκοπο του θεσμικού καθεστώτος που διέπει τα Αρχαία Μνημεία Β΄ Πίνακα, αν γίνει αποδεκτή θα οδηγήσει με βεβαιότητα στη διάλυση της κρατικής πολιτικής για τα αρχαία μνημεία».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξέσπασμα Αρχιεπισκόπου για μουσείο-«Δεν είμαστε άχρηστοι... Δεν θα τους περάσει»
 
«Αν η κυβέρνηση αποδεκτεί  την απαίτηση  του Αρχιεπισκόπου αυτό θα συνιστά ξεκάθαρη παραβίαση  σειράς προνοιών του Περί Αρχαιοτήτων Νόμου, που αφορούν τόσο περί τα Αρχαία Μνημεία όσο και τα Μουσεία», προσθέτει το ΑΚΕΛ.
 
Συγκεκριμένα, αναφέρει, η οικία του Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου είναι κηρυγμένη ως Αρχαίο Μνημείο ήδη από το 1935, ενώ από το 1988 εντός του μνημείου λειτουργεί και Εθνολογικό Μουσείο. «Καλούμε τον Υπουργό Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων να προστατεύσει το θεσμικό πλαίσιο προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας. Η Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου πρέπει να παραμείνει  ως κηρυγμένο Αρχαίο Μνημείο και Εθνογραφικό Μουσείο  στην αρμοδιότητα του Τμήματος Αρχαιοτήτων», σημειώνει το ΑΚΕΛ.
 
«Η οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου είναι μνημείο Αστικής Αρχιτεκτονικής. Δεν είναι εκκλησιαστικό μνημείο και ουδέποτε υπήρξε ιερός χώρος λατρείας. Καθίσταται επομένως ακατανόητη η επιμονή του Αρχιεπισκόπου να την εντάξει σε «αλυσίδα» εκκλησιαστικών μνημείων και μουσείων. Η ευθύνη για τη σύνταξη εθνικής Ιστορίας σε ένα κοσμικό κράτος όπως η Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και η δημιουργία σχετικών ιστορικών μουσείων, ανήκει στο κράτος, τους ακαδημαϊκούς και τους επιστημονικούς φορείς. Η Εκκλησία είναι μέρος της Ιστορίας της Κύπρου, όχι ο αποκλειστικός και προνομιακός συγγραφέας της», τονίζεται στην ανακοίνωση.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εκατοντάδες πολίτες οργανώνονται για να σταματήσουν τα σχέδια του Αρχιεπισκόπου

«Το ΑΚΕΛ τονίζει, για μια ακόμη φορά, ότι δεν αποδέχεται καμία έκπτωση σε βάρος των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου, ούτε αποδέχεται την προνομιακή μεταχείριση στο πλαίσιο των όποιων συναλλαγών. Το ΑΚΕΛ, με σχετική επιστολή από τον Γενικό Γραμματέα της Κ.Ε. ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, θα ζητήσει την ξεκάθαρη τοποθέτηση της κυβέρνησης  ενώ  θα εγγράψει το σχετικό θέμα στη Βουλή των Αντιπροσώπων», καταλήγει.

Δειτε Επισης

Επιτήδειοι κατάφεραν να εξαπατήσουν 34χρονο και να του αποσπάσουν πάνω από 119 χιλιάδες ευρώ
Από αναθυμιάσεις πιθανόν να έχασε τη ζωή ο 27χρονος στον Ύψωνα-Ήταν μόνος του στην οικία
Νέα θεωρία για την εξαφάνιση της Μαντλίν ΜακΚάν-Ενδεχομένως να σκοτώθηκε σε τροχαίο
Φορτωμένοι με πάνω από 17 κιλά κάνναβης έφτασαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας δύο πρόσωπα
Παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντηση του με Ολγκίν ο Γεραπετρίτης-«Μόνη οδός για πρόοδο στο Κυπριακό ο διάλογος»
Νεκρός ανασύρθηκε 27χρονος μετά από πυρκαγιά σε σπίτι στον Ύψωνα-Σε εξέλιξη οι έρευνες για την τραγωδία
Από τις πιο σφοδρές επιθέσεις στο Χάρκοβο-Έφτασαν του έξι οι νεκροί και 21 οι τραυματίες
Χιλιάδες στην τριήμερη πορεία προς τη Γάζα-«Θα βαδίσω γιατί δεν μπορώ να βλέπω άλλα νεκρά παιδιά»
Διπλή δολοφονία στο Βέλγιο-Νεκρές 46χρονη και η 6χρονη κόρη της μέσα σε φλεγόμενο διαμέρισμα
Αντιδρά το Άλμα για την έρευνα σε βάρος του Οδυσσέα-«Πρακτικές που θυμίζουν Ερντογάν και Όρμπαν»