ΗΠΑ: Διπλωμάτες μας έχουν εμπλακεί με Ελλάδα και Τουρκία για αποκλιμάκωση

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με γραπτή δήλωσή του, που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, επιβεβαίωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι οι Αμερικανοί διπλωμάτες έχουν εμπλακεί με τις κυβερνήσεις στην Αθήνα και την Άγκυρα και τις ενθαρρύνουν να προχωρήσουν σε αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ τους.
 
Αναφέρει: Τις «ενθαρρύνουμε να επιλύσουν ειρηνικά τις διαφορές τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και καλούν όλα τα μέρη να απέχουν από κάθε ενέργεια που κινδυνεύει να αυξήσει τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».
 
Σύμφωνα με την γραπτή ανακοίνωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως δήλωσε επανειλημμένα ο κ. Πομπέο «οι διπλωμάτες μας προσπαθούν κάθε μέρα να δημιουργήσουν συνθήκες όπου οι χώρες μπορούν να μιλούν και να ξεκινήσουν διάλογο και να λύσουν τις διαφωνίες τους με ειρηνικό τρόπο».
 
Στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών υποβάλαμε την εξής ερώτηση:
 
Είναι δυνατόν να μας πείτε εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι πρόθυμη να βοηθήσει την Ελλάδα και την Τουρκία να αποσυμπιέσουν την ένταση μεταξύ τους;
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες «συνεχίζουμε να παροτρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία να συνεργαστούν για να διατηρήσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή».
 
Σημειώνουμε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, συνομιλώντας την Πέμπτη με τη συνάδελφο του Σκάι και της Καθημερινής, Κατερίνα Σώκου και άλλους διαπιστευμένους ανταποκριτές στην Ουάσιγκτον, επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξει παρέμβαση και από τον ίδιο για αποκλιμάκωση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.
 
Είχε προηγηθεί η έκκληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον κ. Τραμπ να παρέμβει προς τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.
 
Σύμφωνα με ανταπόκριση του Κυπριακού Πρακτορείου, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε μετά τη συνάντηση του κ. Τραμπ με τον κ. Μητσοτάκη, τα εξής:
 
«Είμαστε ανήσυχοι για την ανακήρυξη οικονομικής ζώνης από την Τουρκία και τη Λιβύη. Ακούσαμε όμως κι από τον κ. Μητσοτάκη την επιθυμία για διπλωματία με την Τουρκία. Ο Πρόεδρος πάντα το υποστηρίζει. Οι άνθρωποί μας επί του εδάφους εργάζονται για να το διευκολύνουν. Είναι κάτι που θέλουμε να δούμε να αναπτύσσεται στους επόμενους δυο μήνες».
 
Όλη η απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ακολουθεί:
«Γνωρίζουμε αυτές τις αναφορές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπλέκονται (engage) συνεχώς με τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας για να ενθαρρύνουν την αποκλιμάκωση των εξελίξεων μέσω διπλωματικών καναλιών.
 
Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία να συνεργαστούν για να διατηρήσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Ενθαρρύνουμε τα κράτη να επιλύσουν ειρηνικά τις διαφορές τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και καλούν όλα τα μέρη να απέχουν από κάθε ενέργεια που κινδυνεύει να αυξήσει τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
 
Όπως είπε ο υπουργός (Πομπέο): «Οι διπλωμάτες μας προσπαθούν κάθε μέρα να δημιουργήσουν συνθήκες όπου οι χώρες μπορούν να μιλούν και να ξεκινήσουν διάλογο και να λύσουν τις διαφωνίες τους με ειρηνικό τρόπο ... Μια επιτυχημένη Τουρκία, μια αναπτυσσόμενη, ευημερούσα, οικονομικά ακμάζουσα Τουρκία είναι σημαντική όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλους μας και εργαζόμαστε επιμελώς για να προσπαθήσουμε καταλήξουμε σε αυτό το αποτέλεσμα».
 
Πηγή: Έθνος
 

Δειτε Επισης

Καταψηφίστηκε στην Ολομέλεια πρόταση του ΑΚΕΛ για δημοσίευση στοιχείων χορηγιών ΟΠΑΠ
Μήνυμα Αννίτας για ισχυρό ΔΗΣΥ με καρφιά σε ΕΛΑΜ και αναφορά σε Φειδία-«Αποφυγή λαϊκισμού για φθηνούς πολιτικούς πόντους»
Ανακοίνωσαν την κάθοδο Ολγκίν τα Ηνωμένα Έθνη για προετοιμασία της πολυμερούς-Κάνει στάση στο Παρίσι
Η Βουλή ψήφισε νομοσχέδια για εναρμόνιση με τον κανονισμό ΕΕ για ψηφιακές υπηρεσίες
Αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Αμερική συναντήθηκε με το ΚΝΚ στα κατεχόμενα
Ζήτησε να θεωρείται βουλευτής του ΔΕΚ ο Θεμιστοκλέους αλλά αρνήθηκε η Βουλή-«Αν δεν το αναγνωρίζετε δεν φταίω εγώ»
Παρέμβαση Χατζηγιάννη για Γάζα και Ιράν στην Ολομέλεια ΚΣ ΟΑΣΕ
Τατάρ στον Πρωθυπουργό του Αζερμπαϊτζάν: Η «τδβκ» είναι η τιμή και η σημαία του τουρκικού κόσμου
Νομοθετική ρύθμιση για εγγραφή εταιρειών συμφερόντων τρίτων χωρών αναζητά η Βουλή
Ενημέρωσε τους αρχηγούς κομμάτων για τα νομοσχέδια για φορολογική μεταρρύθμιση ο Κεραυνός