Νουρής: Το συντομότερο δυνατόν τα νομοσχέδια για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στη Βουλή

Ημερίδα για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης διοργάνωσε σήμερα στη Λευκωσία το Κ.Σ. ΕΔΕΚ, στην παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή, ο οποίος παρουσίασε την φιλοσοφία της μεταρρύθμισης και ενημέρωσε για τα χρονοδιαγράμματα όσον αφορά την πρόθεση της Κυβέρνησης να προωθήσει στη Βουλή το σύνολο των νομοσχεδίων.
 
Σε χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι στην Κύπρο ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ουσιαστικά εισήλθε στο στάδιο της δημοκρατικής λειτουργίας πριν από 34 χρόνια και συγκεκριμένα το 1986 όταν έγιναν οι πρώτες εκλογές με απλή αναλογική για την ανάδειξη των μελών των αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
 
«35 χρόνια μετά μια ορθολογική προσέγγιση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μακριά από κομματικές ή άλλου είδους σκοπιμότητες, μπορεί να καταλήξει σε συμπεράσματα αναφορικά με τις αδυναμίες και τις παθογένειες, καθώς και για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για τη διόρθωσή-τους με στόχο την παραπέρα αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες», πρόσθεσε.
 
Ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνέχισε ο κ. Σιζόπουλος, δεν ήταν δυνατό να ξεφύγει από το «σύνδρομο του εκκρεμούς» που χαρακτηρίζει τη λειτουργία του κυπριακού κράτους τις τελευταίες 10ετίες.
 
«Από τους 6 Δήμους που υπήρχαν στην ελεύθερη Κύπρο το 1985, φτάσαμε το 2016 στους 30, δηλαδή σε 30 χρόνια είχαμε μια αύξηση 500%. Σήμερα, υποχρεωτικά κάτω από τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν, οδηγούμαστε σε μια μείωση, του αριθμού των Δήμων, σε αριθμό ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει καθοριστεί. Από την πλευρά της ΕΔΕΚ έχουμε συνειδητά αποφύγει να εμπλακούμε σε μια άγονη δημόσια συζήτηση για αυτά τα ζητήματα, δεδομένου ότι δεν έχουμε ακόμα στα χέρια μας, το τελικό κείμενο του κυβερνητικού νομοσχεδίου», συμπλήρωσε.
 
Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι η όποια μεταρρύθμιση για να είναι θετική και να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους, θα πρέπει να κινηθεί στη βάση των εξής αρχών:
 
Λογικευμένη μείωση του αριθμού των Δήμων, στον καθορισμό του τελικού αριθμού των ενοποιημένων Δήμων να ληφθούν σοβαρά υπόψη τοπικές ιδιαιτερότητες, συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών με στόχο τη μείωση του κόστους, αναβάθμιση των προσφερομένων υπηρεσιών και μείωση της φορολογίας στους πολίτες. Επίσης την μεταφορά εξουσιών και αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος στις Αρχές Τ.Α. με τρόπο σταδιακό και συντεταγμένο και μετά από σχετική προετοιμασία ώστε να μην παρατηρηθούν προβλήματα, οικονομική αυτοδυναμία και απεξάρτηση από την εκάστοτε εκτελεστική εξουσία. Είπε επίσης ότι η ενοποίηση των Δήμων επιβάλλει και ενοποιημένο εκλογικό σύστημα.
 
«Και πολύ φοβούμαι ότι αυτή η προσπάθεια ακριβώς της διαίρεσης και της διαφορετικής εκλογής των εκπροσώπων στον συγκεκριμένο Δήμο, εξυπηρετεί καθαρά κομματικές σκοπιμότητες», πρόσθεσε.
 
Παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής είπε, μεταξύ άλλων, ότι αυτό που κρατά είναι ότι η ΕΔΕΚ δεν θα ήθελε να δώσει δικαιώματα κατεδάφισης αυτής της προσπάθειας και το θεωρεί εξαιρετικά σημαντικό. 
 
«Το περίγραμμα των τοποθετήσεων του κ. Σιζόπουλου, το κρίνω ότι κινείται απόλυτα στη φιλοσοφία της μεταρρύθμισης, με απόλυτα αποδεκτή την διαφοροποίηση του στο θέμα εκλογής, το οποίο βεβαίως υπάρχει χώρος για συζήτηση», πρόσθεσε.
 
 Η νέα προσπάθεια, συνέχισε ο Υπουργός Εσωτερικών, η οποία θα βρεθεί ενώπιον του Κοινοβουλίου, διέπεται και καθορίζεται μέσα από τρία νομοθετήματα: Είναι ο περί Δήμος Νόμος, Ο περί Επαρχιακών Συμπλεγμάτων και Ο περί Κοινοτήτων Νόμος.
 
«Με αυτά τα τρία νομοθετήματα προσπαθούμε να καλύψουμε το σύνολο των θεμάτων που αφορούν τη νέα μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Ο περί Δήμων Νόμος θεωρώ ότι είναι ο πλέον, αν θέλετε, πολύπλοκος, με την έννοια ότι απαιτήθηκε εξαντλητική διαβούλευση μέχρι αυτή την στιγμή τουλάχιστον. Τον πρώτο μήνα παρουσίας μου στο Υπουργείο Εσωτερικών, έχουμε προχωρήσει πάρα πολύ όσον αφορά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης του περί Δήμων Νόμου και έχω την αίσθηση ότι αν δεν προκύψει κάτι εξαιρετικά σημαντικό μέσα στον μήνα αυτό ή αρχές του επόμενου μήνα, θα είναι ολοκληρωμένος και έτοιμος για προωθηθεί στο Κοινοβούλιο», συμπλήρωσε.
 
Αναφορικά με το θέμα των Σχολικών Εφορειών, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι υπάρχει η άποψη ότι σήμερα λειτουργούν οι Σχολικές Εφορείες ως αυτόνομες οντότητες και ως τέτοιες θα μπορούσαν να αφεθούν εκτός της μεταρρύθμισης, αλλά υπάρχει και η ευρωπαϊκή χάρτα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης «που μας δίνει την κατεύθυνση ότι οι Σχολικές Εφορείες θα πρέπει κάποια στιγμή να είναι μέρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
 
«Στην Κύπρο έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα, το οποίο θεωρώ ότι έχουμε επιλύσει με την βοήθεια και συνεισφορά του ίδιου του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, αυτό που ονομάζεται καταπιστεύματα των Σχολικών Εφορειών. Έχουμε βρει, λοιπόν, μια συγκεκριμένη ρύθμιση όσον αφορά αυτό το περιουσιακό στοιχείο που είναι τα καταπιστεύματα, τα οποία στην πρόταση που θα προωθήσουμε διαλαμβάνει ότι θα γίνουν κρατική υπηρεσία, δηλαδή θα μεταβιβαστούν επ΄ονόματι του κράτους και δεν θα μπορούν, απαγορευτικό θα είναι αυτό, να τυγχάνουν πώλησης ή διάθεσης ή αξιοποίησης από τις σχολικές πλέον εφορείες. Θα παραμείνουν ως κρατική περιουσία», πρόσθεσε.
 
Είναι εισήγηση, συνέχισε ο κ. Νουρής, που έδωσε ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας για να ξεπεραστεί ο σκόπελος, στην περίπτωση που οι Σχολικές Εφορείες θα ενταχθούν κάτω από την ομπρέλα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
 
«Η ιδέα είναι να προωθηθεί η διοικητική τους ένταξη και εννοείται ότι όλα τα θέματα που αφορούν την παιδεία, παραμένουν στο αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας. Εδώ θα είναι απλώς η διαχείριση της δραστηριότητας, η οποία θα πρέπει να γίνεται με ένα συγκεκριμένο τρόπο κάτω από την ομπρέλα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», σημείωσε.  
 
Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε, παράλληλα, ότι αναμένει πως τα δύο νομοσχέδια που εκκρεμούν σε νομοτεχνική επεξεργασία, αυτό τον Περί Κοινοτήτων αλλά και τον Περί Δήμων, «στις 15 πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου, κατά μέγιστον, θα είναι έτοιμες για να μπορέσουμε να τις προωθήσουμε στην Βουλή».
 
«Έχουμε συμφωνήσει με το σύνολο των συντεχνιών και έχει ετοιμαστεί ένα μνημόνιο, το οποίο θεωρώ εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη και το οποίο θα καλέσω πλέον τις συντεχνίες, διότι πλέον είναι συμφωνημένο το κείμενο, να το υπογράψουμε, ενδεχόμενα και τις επόμενες λίγες μέρες, το οποίο διαλαμβάνει και διασφαλίζει τα συμφέροντα όλων των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κι ότι καμία θέση εργασίας δε χάνεται. Θεωρούμε ότι θα είναι ένα σημαντικό κομμάτι, διότι διασφαλίζει τα εργασιακά», πρόσθεσε.
     
Ανέφερε, επίσης, ότι αν υπάρξει καθυστέρηση στην προώθηση στην Βουλή αυτών των νομοσχεδίων, «ενδεχομένως να μας προλάβει η περίοδος που ονομάζεται προεκλογική προ βουλευτικών εκλογών, η οποία θα δημιουργήσει δυσκολίες και κάποιες εμπλοκές όσον αφορά την προώθηση αυτών των νομοσχεδίων».
 
«Ως εκ τούτου, θέλω να σας βεβαιώσω ότι εκ μέρους μου και ελπίζω να ανταποκριθούν κατά τον ίδιο τρόπο και οι ανεξάρτητες αρχές που ασχολούνται με την ολοκλήρωση της επεξεργασίας, κατά κύριο λόγο η Νομική Υπηρεσία, ότι θα ολοκληρώσουμε αυτή την προσπάθεια για να σας τα έχουμε στο Κοινοβούλιο, το συντομότερο δυνατό, ακριβώς για να προλάβουμε, με πολύ κατανόηση, αυτό το οποίο ενδεχόμενα να δημιουργήσει εμπλοκή», κατέληξε.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μαρίνος Σιζόπουλος: Η σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης να τεθεί ως διαδικασία επίλυσης
Κηδεύτηκε 109 χρόνια μετά τη γέννησή του ο ήρωας Σπύρος Χατζηγίαννης-«Δεν φοβήθηκε, δε λύγισε»
Ν. Χριστοδουλίδης: H Κύπρος έπαψε να είναι ελκυστικός προορισμός και τα κέντρα φιλοξενίας αδειάζουν
Ξεκάθαρο μήνυμα ΠτΔ προς την Τουρκία-«Οι πραγματικότητες στο νησί είναι ότι έχουμε μια παράνομη εισβολή»
Μετέφερε τη στήριξη Χριστοδουλίδη στους Μαρωνίτες η Άννα Αριστοτέλους
Η ακτινογραφία του μεταναστευτικού-Στο 6% επί του πληθυσμού οι αιτητές ασύλου στην Κύπρο
Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου καταδίκασε με ψήφισμα προς Στάρμερ την ανακήρυξη ψευδοκράτους
H ανάγνωση Λευκωσίας στις αναφορές Γέντζια για το Κυπριακό-«Απόδειξη προσήλωσης για επανέναρξη διαπραγματεύσεων»
Επιμονή Φιντάν για δύο κράτη-«Ευρωπαίοι και Αμερικανοί συμφωνούν ότι οι δύο κοινότητες χάραξαν το δρόμο τους»
Διαβεβαίωση ΠτΔ πως θα εξαντλήσει κάθε διαπραγματευτικό περιθώριο στο Κυπριακό