ΒΙΝΤΕΟ: Η γιαγιά Μαρούλλα ετών…101-Τρίγλωσση και από τις πρώτες τηλεφωνήτριες
06:49 - 10 Ιανουαρίου 2020
Μόλις διάβασε το αποχαιρετιστήριο γράμμα με το σωστό ύφος, η κ. Μαρούλλα Λάμπρου άρχισε να διηγείται άλλοτε με χιούμορ, άλλοτε με πόνο, άλλοτε με νοσταλγία την ιστορία της. Ο τρόπος που τη μεταφέρει, σε κάνει να είσαι κρεμασμένος από τα χείλη της και να μην θέλεις να τελειώσει ποτέ αυτή η κουβέντα.
«Αυτό που θυμάμαι τότε, ήταν η φτώχεια. Φτώχεια, φτώχεια, φτώχεια. Πηγαίναμε στο σχολείο, με ένα ζευγάρι παπούτσια που εβρέχονταν μες το χειμώνα. Δεν είχε άσφαλτο τότε, οι δρόμοι ήταν χώμα. Το συνάχι δεν μας έλειπε. Πήγα σχολείο στο Ευρυβιάδειο Παρθεναγωγείο. Διευθύντρια ήταν η κ. Παρασκευή Ιωάννου».
«Δεν κατάγομαι από αριστοκρατική οικογένεια, αλλά ήταν οικογένεια που τύγχανε μεγάλου σεβασμού. Ο παπάς μου, ήταν από τη Μόρφου και είχε καφενείο, απέναντι από το Δικαστήριο Λάρνακας. Όλοι οι δικηγόροι και οι δικαστές, πήγαιναν να πιουν τον καφέ τους. Είχε έφεση στα γράμματα. Όταν μιλούσε νόμιζες ότι τέλειωσε πανεπιστήμιο. Ήταν πολύ αυστηρός.
Πηγαίναμε ντυμένες στην τρίχα στο σχολείο, πίστευαν πως ήμασταν πλούσιες, αλλά ήμασταν πολύ φτωχές. Ξεκινούσαμε μισή ώρα πιο νωρίς να πάμε σχολείο, επειδή έβγαιναν οι γειτόνισσες να μας πουν καλημέρα και να μας πουν τι ωραία ντυθήκαμε. Φτάναμε στο δημοτικό με μισή ώρα καθυστέρηση. Η δασκάλα, ο θεός μακαρίσει την, έπιανε τη βίτσα και έδερνεν μας».
Όταν τέλειωσε το γυμνάσιο, επίτευγμα για γυναίκα της εποχής της, η κ Μαρούλλα, πέτυχε κάτι ακόμη πιο σπάνιο. Βρήκε δουλειά και έγινε μία από τις πρώτες τηλεφωνήτριες της Κύπρου.
«Εγώ έμεινα μόνο έξι μήνες στα τηλέφωνα. Δίπλα μας, υπήρχε ένα μεγάλο δωμάτιο που εργάζονταν όλο άνδρες που έστελναν τα τηλεγραφήματα. Εγώ πήγαινα κρυφά στο δωμάτιο και μάθαινα σήματα μορς. Μια νύκτα, ήρθε ο Άγγλος ο διευθυντής και με τσάκωσε. Νόμιζα ότι θα μου πει “στο καλό” και εσκέφτουμουν τι θα ακούσω σπίτι, που πήγα να μάθω δουλειά που κάνουν μόνο οι άντρες. Αντί να μου πει φύγε, όμως, μου είπε ότι από την επομένη πιάνω δουλειά στο τηλεγραφείο. Κι επέρασα μία ζωή υπέροχη».
Το πρόσωπο της αστράφτει και αρχίζει να γελά δυνατά όταν θυμάται τα ευτράπελα της εποχής και την προσπάθεια του κόσμου να προσαρμοστεί με την τεχνολογία.
«Με τον άντρα μου τον Δημήτρη Λάμπρου, ο οποίος καταγόταν από την κατεχόμενη Λύση, πηγαίναμε στο ίδιο σχολείο. Ήταν μια τάξη πιο μεγάλος μου. Ήταν πανέξυπνος.
Περνούσε που το σπίτι μου και είδεν με. Τότε ήμουν 15 χρόνων. Ούτε που τον είδα. Τον πρόσεξε, όμως μια φίλη μου και μου είπε, ότι είναι για μένα που περνά. Ήταν τότε 17 χρόνων. Μπήκα στον πειρασμό να τον προσέξω. Θυμούμαι περνούσε που τη γειτονιά και οι γονιοί μου έκλειναν τις πόρτες, επειδή δεν ήθελαν να ακουστεί στη γειτονιά. Όμως, όλη η γειτονιά ήξερε και μας έλεγαν ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα. Όλοι χάρηκαν όταν αρραβωνιαστήκαμε. Εγώ ήμουν 19 και εκείνος 21». (γέλια)
«Τον έχασα πριν 7 χρόνια τον άντρα μου. Είχαμε μεγάλο σεβασμό ο ένας προς τον άλλο. Τραγουδούσαμε μαζί, συζητούσαμε τα πάντα και διαβάζαμε πολύ.
Στα εκατόν της διάβασε ξανά τη Λυσιστράτη
«Είμαι περήφανη που σπουδάσαμε όλα τα παιδιά μας. Και τα τρία πήγαν πανεπιστήμιο. Όταν η Μυρτώ μου σπούδαζε φιλόλογος, όσα βιβλία διάβασε, σχεδόν όλα τα διάβασα και εγώ. Πριν από έξι μήνες, έγινα μαθήτρια πάλι, διάβασα επανάληψη τη Λυσιστράτη».
Συγνώμη, στα 100 σας διαβάσατε ξανά τη Λυσιστράτη;, ρωτώ έκπληκτη.
«Σε μετάφραση, όχι στα αρχαία», απαντά και διερωτώμαι αν κάνει πλάκα. Λες κι εάν ήταν στα αρχαία θα έκανε περισσότερη εντύπωση.
Έσκιζε τα ποιήματα της
«Έγραφα ποιήματα από μαθήτρια, αλλά ήμουν μεγαλωμένη σε μια πολύ αυστηρή οικογένεια. Εάν ανακάλυπτε ο παπάς μου τα ποιήματά μου, εν μπορείς να φανταστείς… Να ανακάλυπτε ο παπάς μου τα ποιήματά μου τα ερωτικά ή τα άλλα; Γι΄αυτό τα έσκιζα».
Τελειώνει και δείχνει την πρώτη ποιητική της συλλογή που εξέδωσε το 2013, στα 94 της χρόνια δηλαδή. Λέγεται «Κάλλιον αργά παρά ποτέ». Ανοίγει το βιβλίο και αρχίζει να απαγγέλλει. (βίντεο κάτω)
Η πρώτη της επαφή με το θέατρο, που είναι και το μεγάλο της απωθημένο, έγινε όπως διηγείται, το 1933. Δύο αδελφές, καθηγήτριες Γαλλικών, οι δεσποινίδες Κίκα και Φρόσω Σούντια, ίσως οι πιο λόγιες γυναίκες της εποχής τους, οι σπουδές των οποίων στην Ελβετία και τη Γαλλία, είχαν προκαλέσει «σκάνδαλο», ήθελαν να ανεβάσουν ένα μελόδραμα.
Χαίρεστε που βλέπετε ότι οι γυναίκες, σήμερα, μπορούν να εκφράσουν ελεύθερα την άποψή τους;.
«Ναι χαίρομαι, επειδή ήμασταν δούλες εκείνο τον καιρό. Η θέση της γυναίκας καλυτέρευσε, απέχει παρασάγγας από τη δική μου εποχή. Η γυναίκα πλέον δεν φοβάται να μιλήσει. Λέει ευθαρσώς τη γνώμη της. Ενώ εμείς φοβόμαστε να μιλήσουμε. Πάντα έφταιαν οι γυναίκες, ότι και να γινόταν».
«Ανέκαθεν ήμουν λιτοδίαιτη. Πιστεύω, ότι είναι αυτό το μυστικό. Μεγάλωσα μέσα στη φτώχεια. Έτρωγα πάντα λίγο. Είμαι θρήσκος άνθρωπος αλλά όχι θρησκόληπτη. Πιστεύω, ότι αυτό είναι το θέλημά Του. Αυτή είναι η πεποίθησή μου».
Η κ. Μαρούλλα Λάμπρου, έχει και πλούσια φιλανθρωπική δράση.
«Από το 1957 και για 23 χρόνια, ήμουν ταμίας στο Δημοτικό Μέλαθρον Ευγηρίας. Με έβαλε η κ. Θεοδώρα Πιερίδου. Κάμναμε εράνους και αγοράζαμε πράγματα για τους τρόφιμους. Ετρώαν μες τα τσίγκενα του συμπυκνωμένου γάλακτος, τότε οι τρόφιμοι. Ήταν δύσκολες εποχές. Με έπιανε θλίψη όταν τα έβλεπα.
Πιο κάτω ένα σύντομο φιλμάκι με αποσπάσματα της συνέντευξης της κ. Μαρούλλας Λάμπρου
*Θερμές ευχαριστίες στον συγγραφέα Λούη Περεντό, που μας υπέδειξε ότι, η άγνωστη σε μας, ιστορία της κ. Μαρούλλας Λάμπρου, πρέπει να ακουστεί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- «Έπρεπε να παρατήσω τη ζωή μου στη μέση, για να διεκδικήσω δεύτερη ευκαιρία»
- Η ανεκπλήρωτη επιθυμία της Λούλας και το κέικ που βάφτισε βασιλόπιττα η Μηλίτσα
- Μια διαδικασία δευτερόλεπτων και το τηλεφώνημα που άλλαξε τη ζωή της Έλενας
- Η απόφαση του Χρίστου να γίνει μαιευτής, οι κλειστές πόρτες και τα ταμπού