Ε.Ε.: Αμεση δράση για να μη γίνει έκρυθμη η κατάσταση στη Λιβύη

Οι πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη δείχνουν ότι η κατάσταση μπορεί να οδηγηθεί εκτός ελέγχου. Στέλνουμε σήμερα ένα σημαντικό μήνυμα ενότητας. Η Ε.Ε. θα δράσει πριν να είναι πολύ αργά».

Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας μετά το τέλος του έκτακτου συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

«Ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Γασάν Σαλαμέ, μας προειδοποίησε ότι στη Λιβύη υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι που μεγαλώνουν: η τρομοκρατία, με τζιχαντιστές από Συρία και Σουδάν να φτάνουν στην περιοχή» τόνισε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

«Ο κίνδυνος η μετανάστευση να ξεφύγει -περίπου 700.000 άνθρωποι από την υποσαχάρια Αφρική μένουν στη Λιβύη και κάποιοι θέλουν να πάνε στην Ευρώπη. Αν οι εξελίξεις τους αναγκάσουν, θα γίνουν περισσότεροι. Επίσης, η έκρυθμη κατάσταση στη Λιβύη μπορεί να προκαλέσει αστάθεια στη συνολική περιοχή. Και τέλος, ο ρόλος της Ρωσίας και της Τουρκίας μπορεί να φέρει αλλαγές στη γεωπολιτική της Μεσογείου» συμπλήρωσε, εξηγώντας ότι η ΕΕ έχει πολλούς λόγους να περάσει από ρητορική σε πράξη.

Για τον λόγο αυτό, οι υπουργοί έδωσαν εντολή στον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής να δουλέψει με όλα τα διπλωματικά μέσα για να φέρει πολιτικές λύσεις στο πλαίσιο της «Διαδικασίας του Βερολίνου».

«Ελπίζοντας ότι θα επιτευχθεί εκεχειρία και ότι η "Διαδικασία του Βερολίνου" μπορεί να έχει πολιτική νομιμοποίηση, θα παρακολουθούμε εκεχειρία, αλλά και τον σεβασμό στο εμπάργκο όπλων. Επίσης, θα προχωρήσουμε σε επανέναρξη της επιχείρησης ΣΟΦΙΑ» υπογράμμισε ο Ζ. Μπορέλ. Σε σχέση με το Ιράν, η διαφύλαξη της πυρηνικής συμφωνίας παραμένει η απόλυτη προτεραιότητα της ΕΕ.

Δειτε Επισης

Το Ισραήλ έκλεισε τη ζώνη διέλευσης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα μετά την επίθεση από ρουκέτες
Αμετακίνητοι στις θέσεις τους Νετανιάχου και Χανίγια-Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για πιθανή εκεχειρία
BINTEO: Γυναίκα βρέθηκε απανθρακωμένη μετά από φωτιά σε διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή
Χωρίς εμφανή πρόοδο οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία και ομήρους στο Κάιρο
Πάνω από 100 κλήσεις στην Πυροσβεστική για φωτιές σε υποστατικά και υποδομές λόγω των λαμπρατζιών
Για οργανωμένη επίθεση κάνει λόγο η Αστυνομία-Αξιολογούνται τεκμήρια για την επίθεση κουκουλοφόρων
ΒΙΝΤΕΟ: Εικόνες καταστροφής στη Βραζιλία-Στους 60 οι νεκροί, μάχη ενάντια στον χρόνο δίνουν οι διασώστες
Στο νοσοκομείο 16χρονος μετά από τροχαίο στην Πάφο-Επέβαινε σε όχημα με οδηγό 15χρονο
BINTEO: Εντυπωσιακές εικόνες από τον ρουκετοπόλεμο στον Βροντάδο της Χίου
ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα και διακοπές ρεύματος σε Λευκωσία και Λεμεσό