Απεβίωσε πλήρης ημερών ο πρώην πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε

Ο «ιδρυτής πατέρας» και πρώην πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε, πέθανε σε ηλικία 95 ετών, ανακοίνωσε μέσω Twitter ο πρόεδρος της χώρας Έμερσον Μνανγκάγκουα.
 

Ο Μνανγκάγκουα ανέφερε πως «ο σύντροφος Μουγκάμπε» υπήρξε προσωπικότητα-«εικόνισμα της απελευθέρωσης», ήταν «παναφρικανιστής που αφιέρωσε τη ζωή του στην χειραφέτηση και την ενδυνάμωση του λαού του» και ότι η «συμβολή του στην ιστορία του έθνους μας και της ηπείρου μας δεν θα ξεχαστεί ποτέ».
 
Η οικογένεια του Μουγκάμπε επιβεβαίωσε ότι ο πρώτος ηγέτης της χώρας μετά την ανεξαρτησία, που αντιμετώπιζε πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, απεβίωσε, μετέδωσε το BBC.
 
Ο Μουγκάμπε ανατράπηκε με στρατιωτικό πραξικόπημα τον Νοέμβριο του 2017, έπειτα από τρεις δεκαετίες στην εξουσία.
 
Ενημερωμένη πηγή που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς διευκρίνισε πως ο πρώην πρόεδρος —και πρώην ηγέτης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα στην άλλοτε Ροδεσία, το de facto κράτος που προέκυψε από την βρετανική αποικία της Νότιας Ροδεσίας χωρίς να εξασφαλίσει ποτέ διεθνή αναγνώριση— πέθανε στη Σιγκαπούρη, όπου νοσηλευόταν συχνά τα τελευταία χρόνια.
 
Ο Μουγκάμπε εξαναγκάστηκε να εγκαταλείψει την εξουσία αφήνοντας τη χώρα βυθισμένη σε βαθιά οικονομική κρίση, που δεν σταματά να επιδεινώνεται.
 
Πηγή: ΑΠΕ
 

Δειτε Επισης

Ελαφρά βελτίωση στην υγεία του Πάπα Φραγκίσκου-Ανταποκρίνεται στις θεραπείες
Mαζική ρωσική επίθεση εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων -Στο επίκεντρο το Κουρσκ
Η συμφωνία των «27» και η ευρωπαϊκή στρατηγική άμυνας απέναντι στα σχέδια Τραμπ
Politico: Η Ευρώπη «πληροφοριοδότης» της Ουκρανίας στη θέση των ΗΠΑ
Σε τροχιά σχηματισμού κυβέρνησης η Γερμανία-Ο Μερτς και το SPD ολοκλήρωσαν τον πρώτο γύρο συνομιλιών
Ένας νεκρός από κακοκαιρία στην Αυστραλία, δεκάδες τραυματίες σε σύγκρουση στρατιωτικών οχημάτων
Βρέθηκε ζωντανή γυναίκα στο Μεξικό που είχε εξαφανιστεί πριν από 25 χρόνια
Ο Τραμπ «σώζει» τον Ορμπαν από δασμούς-Συμφωνία Ουγγαρίας με ΗΠΑ για πακέτο οικονομικής συνεργασίας
Κόντρα Γαλλίας-Γερμανίας για τα μάτια... του Ερντογάν και τα 150 δισ. του ευρωπαϊκού αμυντικού πακέτου
«Ναι» στο αραβικό σχέδιο για την ανοικοδόμηση της Γάζας από Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Βρετανία