Περιμένει το... evet της Άγκυρας για τους όρους αναφοράς ο Ακιντζί

Νέο γύρο συναντήσεων με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, έχει σήμερα η Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, με στόχο να οριστικοποιηθούν οι όροι αναφοράς, που θα ανοίξουν τον δρόμο για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
 
Η σημερινή, είναι η τέταρτη στη σειρά συνάντηση της κ. Λουτ με τους δύο ηγέτες, παρά το γεγονός ότι, επί της ουσίας, οι όροι αναφοράς είναι εν πολλοίς συμφωνημένοι εδώ και καιρό. Ενδεχομένως η εκκρεμότητα που παραμένει, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, είναι να διασκεδαστούν κάποιοι ενδοιασμοί του Μουσταφά Ακιντζί, καθώς και η σχετική έγκριση που χρειάζεται να λάβει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης από την Άγκυρα, η οποία πάντως εμφανίζεται ενοχλημένη.
 
Σε αυτό το πλαίσιο, της τουρκικής ενόχλησης δηλαδή, ο εκλεκτός του Ερντογάν στα κατεχόμενα, Κουντρέτ Οζερσάι, τοποθετήθηκε μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Αυτοί που προσπαθούν να μας εγκλωβίσουν ξανά στις ίδιες διαδικασίες, με την ίδια βάση που έχει επανειλημμένα αποδειχθεί ότι δεν μπορεί να συμβεί [σ.σ. να επιτύχει] υπό αυτές τις συνθήκες, είναι αυτοί που δεν θέλουν να αλλάξει η κατάσταση στην Κύπρο, οι πραγματικοί καθεστωτικοί. Αυτούς που θα κάνουν αυτό το λάθος, δεν θα τους συγχωρέσει η ιστορία ούτε οι Τ/κ», έγραψε χθες στο μήνυμά του ο Οζερσάι, διαχωρίζοντας έτσι τη θέση του και ενδεχομένως και της Τουρκίας, από την υπό εκκόλαψη διαδικασία.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προειδοποιήσεις Οζερσάι σε Ακιντζί-Επικίνδυνες οι συνομιλίες από το σημείο που σταμάτησαν
 
Την ίδια ώρα, η Λευκωσία εμφανίζεται ικανοποιημένη από την έκβαση των επαφών με την Τζέιν Χολ Λουτ, αφού έγινε κατορθωτό να υπερπηδηθούν οι όποιες διαφορές και οι εμπλεκόμενες πλευρές να καταλήξουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα και τη σύνταξη του σχετικού μονοσέλιδου εγγράφου, το οποίο περιλαμβάνει το συμφωνημένο περίγραμμα, στη βάση του οποίου θα μπορούσαν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.
 
Η κ. Λουτ, ανηφόρισε για ακόμα μια φορά στο λόφο του Προεδρικού όπου είδε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Η συνάντηση, η τέταρτη κατά σειρά, διήρκησε μία ώρα και δεν έγιναν δηλώσεις κατά την αναχώρηση της κ. Λουτ. Συμμετείχαν ο Υυπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου και ο Διαπραγματευτής της Ελληνοκυπριακής πλευράς Ανδρέας Μαυρογιάννης, καθώς και άλλοι συνεργάτες του Προέδρου Αναστασιάδη.
 
Η κ. Λουτ μετά τη συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 11:45, θα αναχωρήσει από την Κύπρο και θα ενημερώσει τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Ο Αντόνιο Γκουτέρες θα έχει και τον τελικό λόγο για το πού και πότε θα ανακοινωθούν οι όροι αναφοράς, αλλά και για την επιλογή της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί, με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
 
Πάντως, πιο πιθανό φαντάζει το σενάριο ο κ. Γκουτέρες να επιλέξει να προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις μετά και την τριμερή συνάντηση της Νέας Υόρκης, η πραγματοποίηση της οποίας θα πρέπει να θεωρείται ως δεδομένη, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν ξεκαθάρισε αν αυτή θα πραγματοποιηθεί τελικά την εβδομάδα μετά το πέρας της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ή αν, λόγω του βαρυφορτωμένου προγράμματος του Γενικού Γραμματέα, αυτή θα γίνει σε μεταγενέστερο στάδιο και όχι απαραίτητα στη Νέα Υόρκη.
 
Υπενθυμίζεται πως το έγγραφο των όρων αναφοράς, θα βασίζεται στο Κοινό Ανακοινωθέν που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2014, στις συγκλίσεις Αναστασιάδη-Έρογλου, στις  έξι παραμέτρους του πλαισίου Γκουτέρες, ενώ θα περιλαμβάνει και την επαναβεβαίωση για βούληση όλων των πλευρών για λύση στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και θ’ απευθύνει έκκληση προς της εγγυήτριες δυνάμεις για να εμπλακούν ενεργά στην υπό εκκόλαψη διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στην… παράταση για την τελική διατύπωση των όρων αναφοράς
 
Ακόμα, όμως, και μετά τη συνομολόγηση των όρων αναφοράς, ο δρόμος μέχρι την επανέναρξη των συνομιλιών παραμένει μακρύς και δύσβατος, κι αυτό διότι για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει πρώτα να ανάψει το πράσινο φως η Άγκυρα. Την ίδια ώρα οι παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα τον Απρίλιο του 2020, σπρώχνουν τον Ακιντζί να επιδιώκει μια διαδικασία η οποία θα είναι μεν συμφωνημένη, αλλά σε εξέλιξη, κάτι που θα του επιτρέπει να διεκδικήσει με μεγαλύτερες αξιώσεις τις εκλογές.
 
Την ίδια ώρα η Λευκωσία ξεκαθαρίζει με κάθε ευκαιρία πως δεν πρόκειται να εισέλθει σε μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία, χωρίς προηγουμένως να αποσυρθούν τα τουρκικά γεωτρύπανα και ερευνητικά σκάφη από τις κυπριακές θάλασσες και δεν πάψουν οι έκνομες ενέργειες των Τατάρ και Οζερσάι στην Αμμόχωστο.
 
Αυτό, άλλωστε, ήταν και το μόνο σημείο στο οποίο υπήρξε σύμπνοια και ομοφωνία στο Εθνικό Συμβούλιο, που ενημερώθηκε για τις εξελίξεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το πρωί της Τρίτης.
 
Μερικοί πολιτικοί αρχηγοί, ωστόσο, εξέφρασαν τις επιφυλάξεις και τους προβληματισμούς τους για μια σειρά από ζητήματα, υποδεικνύοντας πως εισερχόμαστε σε μια νέα διαδικασία έχοντας ενώπιον μας μια σειρά από εποικοδομητικές ασάφειες, που σε παρόμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν, όταν οι συνομιλίες εισέρχονταν στο επόμενο στάδιο, πάντα γύριζαν μπούμερανγκ στη δική μας πλευρά.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων για τους όρους αναφοράς-Νέα συνάντηση με Λουτ

Δειτε Επισης

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Δεν αποδεχόμαστε τα τετελεσμένα της εισβολής
Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου ξανά κόμματα για την ΤΑ-Αντιπολιτεύονται επί της νομοθεσίας που ψήφισαν οι ίδιοι
Η μαύρη μέρα της ανακήρυξης του ψευδοκράτους-Η Ελλάδα που «δεν θα μείνει απαθής» και το διάγγελμα Κυπριανού
Πολυμερή συνάντηση στις αρχές του νέου χρόνου βλέπουν στην τουρκική πλευρά
Επαναλαμβάνει τα περί «δύο κρατών» ο Τατάρ σε συνάντηση με Τούρκο στρατηγό
ΠτΒ: Η ανακήρυξη ψευδοκράτους επηρεάζει μέχρι σήμερα τις προσπάθειες λύσης
Έκατσε στο στομάχι του Τατάρ η συνεργασία ΗΠΑ και Κύπρου-«Ο καθένας πρέπει να πηδάει σύμφωνα με το μπόι του»
Στα κατεχόμενα ο Γιλμάζ για εορτασμούς ίδρυσης του ψευδοκράτους
Πηγές του Τουρκικού ΥΠΑΜ ισχυρίζονται πως παρακολουθούν τις εξελίξεις για πιθανή βάση ΗΠΑ στην Κύπρο
Καρέ-καρέ οι καταγραφές της ΚΥΠ από το πραξικόπημα μέχρι την εισβολή το 1974